16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

(FOTO) Življenje Milana Kučana kot člana slovenske komunistične elite na veliki nogi: Razkrivamo, s čim si je prislužil vstopnico za Titove Brione!

Predstavljamo vam dokument Pregled funkcionarjev iz SR Slovenije, ki prikazuje, kdo je upravičen do preživljanja dopusta na Brionih, z dne 28.3.1980. Med elitnimi slovenskimi komunističnimi predstavniki dokument razkriva tudi ime nekdanjega predsednika države Slovenije in predsednika Komunistične partije Slovenije Milana Kučana.

 

Avtorici Marta Milena Keršič in Neža Stres sta leta 2008 izdali zbornik Dokumenti o privilegijih političnih in državnih funkcionarjev v Sloveniji v obdobju socializma. Med zbranimi dokumenti si lahko preberete katere vile, in hiše so zaplenili za potrebe komunističnih funkcionarjev. V njem tudi piše, kdo od 1180 komunističnih funkcionarjev se je lahko zastonj zdravil v sanatoriju Emona v Šiški v Ljubljani, v njem pa ne manjka niti podatkov, kdo od komunistične slovenske elite je imel zastonj lože v ljubljanski Operi ter kdo

Brioni so veljali za luksuzno shajališče komunistične elite v nekdanji Jugoslaviji. Glede na dokument ni jasno, ali so morali predstavniki elitnega političnega režima za dopustovanje na Brionih primakniti kakšen dinar ali ne. Glede na njihov nedotakljivi družbeni status, ki so ga imeli v svoji petinštiridesetletni vladavini, lahko resnično dvomimo, da so kaj prispevali v takratni jugoslovanski proračun.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine