10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Financiranje zasebnega šolstva: Zasebnim šolam grozi manj sredstev in poslabšanje položaja

Koalicija je danes menda uskladila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničila ustavno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol, so povedali na ministrstvu za izobraževanje. Vendar pa zasebne šole opozarjajo, da bodo po tej zadnji različici zakona zasebne šole dobile manj denarja, tako da ustavna odločba nikakor ne bo uresničena.

 Zakon mora zadostiti ustavni odločbi, položaj zasebnih šol pa se ne sme poslabšati, vendar  v zasebnih osnovnih šolah opozarjajo, da se bo zgodilo ravno to.

Trenutni predlog novele namreč določa, da bo ministrstvo obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financiralo 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa (dopolnilni pouk, podaljšano bivanje …) pa ne bo financiralo, prav tako ne bo financiralo nadstandardnega programa, s katerimi zasebne šole zasledujejo svoje partikularne interese, ki pa ga ne financira že zdaj. Izjema bodo generacije, ki so že vpisane v zasebne osnovne šole, in generacija, ki bo vpisana v prihodnjem šolskem letu. Za te bo ministrstvo do zaključka njihovega šolanja, kot pravijo predstavniki zasebnih šol, obvezni del javnega programa financiralo 100-odstotno, razširjeni del pa 85-odstotno.

Dodatno je po javni razpravi ministrstvo v predlog novele dodalo še člen, po katerem država zasebni šoli lahko zmanjša financiranje, če bi bilo zaradi obsega sredstev v državnem proračunu ogroženo financiranje javne mreže šol.

Predstavniki zasebnih šol so opozorili, da če bo obveljal takšen predlog financiranja, odločba ustavnega sodišča ne bo uresničena, saj bodo zasebne šole za izvajanje javnega progama dobile manj sredstev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine