4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Fajonova spet v svojem stilu ponovno potvarja zgodovino, češ, da pri nas nismo imeli totalitarizma, kot so ga imeli v Vzhodni Evropi!?

“Mir ni samoumeven. Stalno moramo opozarjati na solidarnost, sožitje in strpnost. Nikakor in nikoli pa ne smemo pristati na poskuse, da bi stanje v Sloveniji med letoma 1945 in 1990 prikazovali enako, kot je bilo v Sovjetski zvezi, Romuniji in Vzhodni Nemčiji,” je evropska poslanka iz vrst Socialnih demokratov Tanja Fajon med drugim izjavila v svojem sobotnem govoru na prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju. S tem je še enkrat znova dokazala, da je potvarjanje preteklosti zanjo nekaj vsakdanjega. Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na zgodovino, je namreč jasno, da je bil tudi v Sloveniji vse od konca 2. svetovne vojne pa do demokratičnih sprememb konec 80. let prejšnjega stoletja na oblasti totalitarni komunistični režim, prav tako, kot v vseh državah, ki jih je naštela Fajonova.

V soboto je na Cerju potekala prireditev ob mednarodnem dnevu miru. Na dogodku so zbrane nagovorili Alojz Štajner iz Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar ter evropska poslanka iz vrst Socialnih demokratov Tanja Fajon. Kljub temu, da naj bi dogodek potekal v počastitev miru, pa se je iz izjav Fajonove ponovno dalo razbrati nedvoumno sovražno nastrojenost do vseh, ki se ne strinjajo z interpretacijo sodobne slovenske zgodovine, ki jo Slovencem vsiljujejo levičarji.

Fajonova je na Cerju še enkrat znova dokazala, da potvarjanje zgodovine in zaničevanje vseh, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami, še naprej predstavljata glavno prioriteto njenih govorov. V svojem nastopu je sicer najprej poudarila, da sta svoboda in mir dobrini oziroma vrednoti, ki sta ju v temelje evropskih držav, tudi naše domovine, vkopali upor, boj in žrtve, a že takoj v nadaljevanju začela s potvarjanjem zgodovinskih dejstev. “Še bolj pomembno pa je, da teh napak v sedanjosti ne ponavljamo, saj s tem ponavljamo zgodovino. Nikakor in nikoli pa ne smemo pristati na poskuse, da bi stanje v Sloveniji med letoma 1945 in 1990 prikazovali enako, kot je bilo v Sovjetski zvezi, Romuniji in Vzhodni Nemčiji. In ne smemo dovoliti, da bi preko tega obdobja razvrednotili narodnoosvobodilni boj kot boj proti okupatorju in rehabilitirali kolaboracijo,” je dejala.

Totalitarni komunistični režim vladal tudi v Sloveniji
Pri omenjeni izjavi je šlo za navadno manipuliranje Fajonove z vsemi prisotnimi. Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na zgodovino, je namreč jasno, da je bil tudi v Sloveniji vse od konca 2. svetovne vojne pa do demokratičnih sprememb konec 80. let prejšnjega stoletja na oblasti totalitarni komunistični režim, prav tako, kot v vseh državah, ki jih je naštela Fajonova. Konec 2. svetovne vojne namreč Sloveniji kljub njeni osvoboditvi izpod okupatorja ni prinesel dejanske svobode. Komunistična partija pod vodstvom Josipa Broza Tita je namreč v Jugoslaviji ter Sloveniji kot njenem sestavnem delu takoj po njej vzpostavila totalitarno oblast, hkrati pa se je začelo širiti tudi izvajanje revolucionarnega nasilja nad nasprotniki nove ureditve. Komunistična represija je posegla v vse pore družbe. Ovajanja, množični izvensodni poboji, razlastitve premoženja, politični sodni procesi, pošiljanje zapornikov v različna koncentracijska in delovna taborišča ter druge oblike komunistične represije so postale stalnica vsakdana Slovencev, pri čemer se je evidentno kršenje človekovih pravic nadaljevalo vse do demokratičnih sprememb konec 80. let prejšnjega stoletja, po čemer je le prišlo do padca totalitarizma.

Komunisti sodelovali z nacisti in fašisti
Pri vsem skupaj se je potrebno vprašati še, ali je Fajonova pri omembi rehabilitacije kolaboracije mislila tudi na komunistično kolaboracijo z okupatorjem v času 2. svetovne vojne. Po napadu Nemčije na Jugoslavijo, 6. aprila 1941, so namreč po vzoru Sovjetske zveze tudi slovenski komunisti sodelovali z nacisti. Komunistična partija je namreč takrat ustanovila Protiimperialistično fronto, ki je na shodih kritizirala “imperialistični” Anglijo in Francijo ter pozdravljala nacistično Nemčijo. Navidezni preobrat se je zgodil po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941, a tudi zatem sodelovanje komunistov z Nemci ni popolnoma zamrlo. Nič drugače pa ni bilo niti s sodelovanjem komunistov s fašisti. Po kapitulaciji Italije, ko so se vaški stražarji zatekli na turjaški grad, so jih namreč tam obstreljevale združene enote partizanov in Italijanov, ki so upravljali predvsem topove. Prav to sodelovanje je pripeljalo do padca Turjaka, Kočevskega procesa in tragičnih usmrtitev številnih zajetih vaških stražarjev s strani slovenskih komunistov. Italijani so ob svoji kapitulaciji partizanom tudi sicer predali večje količine svojega orožja, ki so jih slovenski komunisti nato porabili predvsem za obračun z domačimi pripadniki protikomunističnega tabora.

Še eden izmed načinov rehabilitacije komunizma v Sloveniji
Ne glede na zapisano je očitno, da je s svojim sobotnim govorom Fajonova predvsem skušala rehabilitirati komunizem v Sloveniji. Vse to kljub temu, da prav Slovenija spada med redke postkomunistične države, v katerih za vse storjene zločine nihče od nekdanje vladajoče garniture ni odgovarjal, pri čemer je bila naša država neuspešna tudi pri razgradnji totalitarnih struktur in praks. Prav zaradi tega lahko še danes na različnih dogodkih vidimo številne simbole nekdanjega totalitarnega režima. Pri tem prednjači simbol rdeče zvezde, pod katerim je bila v času osamosvajanja napadena naša država, pod njim pa je prišlo tudi do množičnih izvensodnih usmrtitev in drugih zločinov. Njegovo izpostavljanje na različnih prireditvah je tako popolnoma neprimerno, saj Slovencev ne povezuje, ampak jih razdvaja.

Številni uporabniki Twitterja zgroženi nad izjavo Fajonove
Govor Fajonove je seveda že sprožil številne odzive na družbenih omrežjih. Dr. Božo Predalič je na Twitterju zapisal: “Seveda stanje ni bilo enako kot v Romuniji ali Vzhodni Nemčiji.” Ob tem je poudaril, da so komunizem v omenjene države pripeljali Rusi s svojimi tanki, na katerih so bile rdeče zvezde, pri nas pa je bil avtohton, saj so ga uvedli v Sovjetski zvezi šolani slovenski komunisti, pri čemer pa so bile posledice za prebivalstvo praktično identične. Na Predaličev zapis se je odzval tudi Janez Janša, ki je poudaril sledeče: “Drži. V Sloveniji so vzorniki @tfajon po vojni pobili večji delež ljudi kot v katerikoli drugi komunistični državi.” Podobno se je odzvala tudi Eva Irgl, ki je zapisala: “Gospa Fajon, vas vabim, da greste enkrat z mano na vsaj eno od več kot 600 morišč v Sloveniji. Da občutite, da mir res ni samoumeven.” Ob tem je bil pomenljiv še zapis uporabnika, ki je v navezavi na govor Fajonove izrazil naslednjo misel: “Okupatorka se spet spreneveda: Ne smemo dovoliti razvrednotenja boja proti okupatorju.”

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine