10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Erjavec premestil predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka na drugo delovno mesto, na mizi sindikalista pa ostaja več kot tisoč kršitev pravic zaposlenih v SV!

V preteklosti smo velikokrat poročali o napetih odnosih med vodstvom Sindikata vojakov Slovenije in vodilnimi silami na obrambnem ministrstvu. Kljub temu, da so nekateri slovenski mediji poročali o razrešitvi predsednika omenjenega sindikata, Gvida Novaka, je v našem pogovoru zanikal poročanje nekaterih slovenskih medijev ter še vedno ostaja predsednik Sindikatov vojakov Slovenije. Novak nam je v pogovoru zatrdil, da imajo na mizi več kot tisoč nerazrešenih kršitev pravic zaposlenih v Slovenski vojski, katerim pa se sedaj njegova ekipa ne morala posvečati stoodstotno. Obrambni minister Karl Erjavec je s premestitvijo sindikalista našel način, da se znebi motečega dejavnika, ki opozarja na številne nepravilnosti znotraj Slovenske vojske.

 

Vendar po besedah Gvida Novaka njemu in še dvema osebama pripada pogodba za polni delovni čas za delovanje sindikalnih aktivnostih. To pogodbo pa so na ministrstvu za obrambo nezakonito prekinili in ga premestili v delovanje v eno izmed enot slovenske vojske. Poleg tega so proti njemu sprožili disciplinske postopke, ne glede na to, da ga varuje t.i. sindikalna imuniteta pred disciplinskimi postopki obrambnega ministrstva.

Gvido Novak se je javno izpostavil ob nezakoniti in sumljivi razrešitvi  brigadirja Mihe Škerbinca, takratnega poveljnika poveljstva sil v SV. Spomnimo, obrambni minister Karl Erjavec in generalmajorka Alenka Ermenc, načelnica Generalštaba Slovenske vojske, sta Škerbinca odstavila zaradi domnevnega klevetanja omenjene načelnice Slovenske vojske na enem izmed postrojev vojakov na Vrhniki in strelske vaje na Počku, skupaj s ameriškimi vojaškimi silami. Kljub dokazom na KNOVS-u in javnim objavljenim dokumentom, da je bil Škerbinc politična žrtev Karla Erjavca, je svojo nedolžnost plačal z razrešitvijo.

Gvido Novak (Foto: STA)

Gvido Novak postaja moteči dejavnik za vodilne kadre v Slovenski vojski
Gvido Novak se je kot ob vsakem drugem primeru v kršitvah pravic vojakov postavil na stran žrtve – Škerbinca in javno povedal, da so poteze generalštaba in obrambnega ministra Karla Erjavca zakonsko nepravilne. Kot je takrat poročala Slovenska tiskovna agencija, se je Ermenčeva tedaj spravila še nad predsednika Sindikata vojakov Slovenije Gvida Novaka, proti kateremu je uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja. Očitala mu je, da naj bi v vlogi predsednika SVS s tem, ko je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, težje kršil vojaško disciplino.

Karl Erjavec in Alenka Ermenc z železno roko vladata na obrambnem ministrstvu in v Slovenski vojski. Po besedah Gvida Novaka pa ima Sindikat vojakov Slovenije na mizi 1000 nerazrešenih kršitev zaposlenih v Slovenski vojski.

Karl Erjavec in Alenka Ermenc z železno roko vladata na obrambnem ministrstvu in v Slovenski vojski. Po besedah Gvida Novaka pa ima Sindikat vojakov Slovenije na mizi 1000 nerazrešenih kršitev zaposlenih v Slovenski vojski.

Delo sindikata bo sedaj oslabljeno, na mizi imajo tisoč nerazrešenih zadev
Njegove izjave in stališča naj bi oz. bi lahko materialno in moralno škodovale interesom delodajalca. Ob teh besedah se lahko samo čudimo, saj dvomimo, da mora katerikoli sindikat ob javnem opozarjanju nepravilnosti prositi za dovoljenje svojega delodajalca, da ga javno razkrije. Gvido Novak nam je v pogovoru tudi zatrdil, da imajo na mizi več kot tisoč nerazrešenih zadev, katerim pa se sedaj njegova ekipa ne bo zmogla posvečati stoodstotno. Obrambni minister Karl Erjavec je s premestitvijo sindikalista zopet našel način, kako se znebiti motečega dejavnika, ki opozarja na številne nepravilnosti znotraj Slovenske vojske.

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine