24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Društvo političnih zapornikov in žrtev komunističnega nasilja: Pokop nekdanjega šefa Udbe, Zemljariča, z vojaškimi častmi je grob napad na pravico do dostojanstva!

Piše: C. R. 

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja najostreje protestira zoper sklep Vlade Republike Slovenije, da se nekdanjega šefa Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi, so zapisali v protestni izjavi, ki ga je prejel tudi naš medij. Objavljamo jo v celoti: 

 

Protestna izjava zoper grob napad Vlade RS na pravico človeka do dostojanstva

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja najostreje protestira zoper sklep Vlade Republike Slovenije, da se nekdanjega šefa Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi.

Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih judikatih delovanje Udbe tudi formalno prepoznala kot zločinsko.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

 

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja

                                                         mag. Andrej Aplenc

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine