23.9 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Dragan Đilas, politični zaveznik Tanje Fajon v Srbiji, zakuhal kopico afer in oškodoval Beograjčane za več milijonov evrov!

Piše: Luka Perš / Nova24tv.si

Razkrivamo ozadje političnega delovanja Tanje Fajon v Srbiji. Njen politični boter je srbski tajkun in vodja stranke Svoboda in pravičnost (SAA), Dragan Đilas. Predsednik skupščine Ivica Dačić je izjavil, da Fajonova svojo politično funkcijo v Evropskem parlamentu, izkorišča za discipliniranje srbskih oblasti v Beogradu. V nadaljevanju vam predstavljamo kopico afer v katere se je ujel Đilas kot župan Beograda. Eden njegovih tesnih poslovnih sodelavcev je lastnik Delta Holdinga Miroslav Mišković. Đilas ni nič drugega kot oseba, ki se izdaja za človeka evropskih načel, a večina njegovih poslov deluje po balkansko. Zato se ne smete čuditi, da takšno politiko podpira tudi Tanja Fajon, za katero finančno v Srbiji stoji prav Đilas.

Voditeljica SD in evropska poslanka Tanja Fajon je predsednica Odbora Evropskega parlamenta (EP) za stabilizacijo in pridružitev Srbije. V našem mediju smo pisali, da srbske vladne oblasti zahtevajo, da se Fajonova umakne iz procesa. Zato sta Ivica Dačić in vodja EP za zunanjo politiko David McAllister opravila temeljit pogovor o tem, ali naj bo Fajonova še naprej vodja delegacije EP za Srbijo.

Tanja Fajon se v Srbiji obnaša podobno kot v Sloveniji. Floskule o svobodi govora, zatiranju medijev in krepitvi nevladnega sektorja so njene vsakdanje politične govorice v Srbiji in v Sloveniji. Fajonova ne more brez svoje politične dvoličnosti. To je dokazala v primeru Makedonije. V preteklosti smo pisali o hudih posegih politike makedonskega premiera Zorana Zaeva v makedonsko sodstvo. Raje, kot da bi obsodila dogajanje v Makedoniji je širila lažnivo propagando o vladavini prava na Poljskem in Madžarskem.  V nadaljevanju vam predstavljamo tesnega političnega prijatelja Fajonove in nekdanjega beograjskega župana Dragana Đilasa.

Zoran Zaev in Tanja Fajon. (Foto: Facebook)

Dragan Đilas v času vodenja mesta Beograd Beograjčane oškodoval za več milijonov evrov

Srbski mediji že nekaj časa opozarjajo, da deluje Fajonova pod vplivom razvpitega srbskega tajkuna Dragana Đilasa, ki je lastnik medijskega imperija v Srbiji. Za osrednji medij Đilasovega imperija velja medijska hiša N1. Tanja Fajon je redna gostja na tej televiziji in na spletnih portalih v Đilasovi lasti. Novico, da naj bi jo odstranili iz evropske skupine, je demantirala na tej televizijski postaji. Sporen medijski imperij Đilasa ima sedež v Luksemburgu. Preko povezanih podjetij se je odkrilo, da lastništvo imperija obvlada Đilas so poročali v Srbiji danas.

Dragan Đilas je nekdanji župan Beograda. Njegov slog vodenja bi lahko brez težav primerjali s slogom vodenja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. V času svoje vladavine v Beogradu naj bi prirejal javne razpise za projekt Bus plus, ko je posel dobilo podjetje Apeks. Podjetju Advance Production je leta 2008 namenil 68,7 milijonov dinarjev (584.456 evrov) in mu zagotovil kar 85 odstotkov dohodka. Mesto je pod Đilasom porabilo 270 milijonov dinarjev (2,3 milijona evrov) za promocije, od tega so kar 222 milijon dinarjev (1,89 milijonov evrov) namenili za promocijo Đilasa. Leta 2009 so v Đilasovem Beogradu kupili računalniško programsko opremo SAR ERP za več kot 9 milijonov evrov, a je niso nikoli uporabili.

Razkrita afera o tem, kako je Đilas skrbel za oglaševalski denar marginalnega srbskega medija Press. (Foto: Posnetek zaslona-Nspm.sr)

V medijih je odmevala novica, da je pod Đilasovim vodstvom, mesto Beograd pridelalo 900 milijonov evrov dolga. Polovica dolga je nastala v javnih službah mesta. Očitali so mu, da je na kazniv način prikrival lastniški delež v časniku Pres. Srbski mediji so poročali, da je Đilas tesno povezan s srbskim tajkunom Miroslavom Miškovićem. Oba sta v preteklosti vplivala na delo štiriindvajsetih urednikov na področju politike in gospodarstva v Srbiji. Z mogočnim medijskim vplivom sta imela glavno besedo pri vladnih odločitvah. S temi odločitvami pa se je Srbiji ustvarila škoda vredna pol milijarde evrov. Pristojni organi so leta 2014 obiskali Agencijo za investicije in stanovanja v občini Beograd.

Srbski tajkun Goran Miškovič in Dragan Đilas. (Foto: Posnetek zaslona – Kurir)

Zanimala jih je dokumentacija obnove uličnih promenad kralja Aleksandra in starega Savskega mostu. Sumili so namreč, da je bila obnova Bulevarja kralja Aleksandra preplačana najmanj za šest milijonov evrov. Đilas je globoko zabredel tudi med privatizacijo Luke Beograd. Nekdanji mestni pravobranilec Strahinja Sekulić trdi, da nikoli ni videl dokumenta Memoranduma o soglasju, ki sta ga podpisala mesto Beograd in mestno pristanišče. Vztraja, da se privatizacija ne bi smela izvesti, ker sam ni podpisal soglasja. Zato so sumili, da Đilas ni upošteval postopkov in je delal v korist Luke Beograd. V posel je bil tudi močno vpet Miškovič.

To je le nekaj afer, v katere se je ujel Đilas. Nekdanji beograjski župan se v javnosti rad predstavlja za proevropskega. A samo kratek prelet svetovnega spleta da vedeti, da njegov poslovni način delovanja temelji na balkanskih metodah. Tanje Fajon nismo nikoli slišali, da bi obsodila katero izmed Đilasovih dejanj. Zato je žalostno, da se vidna slovenska političarka, igra umazane politične igrice na srbskih tleh. Podpira jo pa politika, ki je del problema, ne rešitve. Vprašajte se, zakaj?

Zadnje novice

Sorodne vsebine