10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Dr. Zver na Odboru LIBE o poročilu o razmerah na Madžarskem: »Poročilo je pristransko in nekorektno do madžarske vlade«

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta je konec tedna  razpravljal o razmerah na Madžarskem. Srečanja, na katerem so razpravljali tudi o osnutku poročila, ki ga je pripravila poslanka Zelenih Judith Sargentini, se je udeležil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je branil madžarsko vlado pred neutemeljenimi očitki večine prisotnih evropskih poslancev.

V razpravo se je vključil tudi evropski poslanec iz Slovenije dr. Milan Zver. Uvodoma je poudaril, da poročevalka v senci Metsola ne izraža enotnega stališča Evropske ljudske stranke, v kateri imajo do tega vprašanja različna mnenja. Zver je ocenil, da je osnutek poročila pristranski in nekorekten do madžarske vlade, ki je v zadnjih dveh mandatih dosegla izjemne rezultate. Še posebej je izpostavil bistveno izboljšanje statusa narodnih manjšin, vključno s slovensko. »Še pred desetimi leti smo se bali, da bo na Madžarskem slovenska manjšina popolnoma izginila. V zadnjih letih pa je z izdatno podporo Orbanove vlade ponovno oživela in izboljšala svoj položaj«, je menil dr. Zver. Pa tudi pri vprašanju integracije Romov je Madžarska lahko zgled mnogim državam članicam.

Evropski poslanec dr. Zver je še enkrat pozval vse kolege, da mirno, če je treba tudi s tresočo roko, pišejo poročila o stanju v drugih državah. Potrebno je več medsebojnega spoštovanja in strpnosti.

V pogovoru z madžarsko delegacijo in zunanjim ministrom Szijjartom pa je dr. Zver opozoril na dvojna merila pri tovrstnem ocenjevanju držav. Taisti Odbor Evropskega parlamenta se namreč ni oglasil, ko so v Sloveniji pred štirimi leti brez dokazov zaprli vodjo opozicije le tri tedne pred volitvami. Kasneje je Ustavno sodišče sodbo razveljavilo, toda posledice so ostale, tako za predsednika SDS Janeza Janšo, ki so mu bile kršene temeljne človekove pravice, kakor tudi za politično opcijo in državo v celoti.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine