11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Dr. Milan Zver: Za Slovenijo bo iz programa Erasmus+ na voljo 300 milijonov evrov

Evropski poslanec dr. Milan Zver je sodeloval v oddaji Evropski utrip, ki jo vodi voditelj Boris Cipot. V pogovoru s poslancem sta se dotaknila uspeha ob poročilu Erasmus+, direktive o zaščiti avtorskih pravic in zavrnitve nagovora predsednika vlade Marjana Šarca v Evropskem parlamentu.

Voditelj je v pogovoru izpostavil, da sprejem končnega poročila za program Erasmus+ in tudi za finančne okvire za njegovo uresničitev v prihodnjem finančnem obdobju pomeni izjemen uspeh, pod katerim je podpisan slovenski poslanec v Evropskem parlamentu, dr. Zver pa je poudaril, da je vesel, da so vse politične skupine podprle ta program. »Bilo je več krogov pogajanj s poročevalci v senci, a na koncu smo prišli do kakovostnega  besedila, ki bo zagotavljal veliko več možnosti mladih in starejših za vključitev v posamezne programe in podprograme Erasmus+,« je povedal poslanec. Ob tem je dodal, da poročilo prinaša nekaj novosti pa tudi manj birokratskih ovir pri pridobivanju možnosti glede udeležbe v programih Erasmus+. »Prinaša tudi tri velike novosti, in sicer iniciativo Evropske univerze, s katero želi EU postati bolj konkurenčna na področju visokega izobraževanja, OdkrijEU, v okviru katerega  tisti, ki dopolnijo med 18-20 let dobijo zastonj vozovnico za vlak in tako odkrivajo Evropo, in tretja novost so centri odličnosti za poklicno izobraževanje,« je povedal evropski poslanec in glede poklicnega izobraževanja še dodal, da  Evropa na tem področju nazaduje in da želi narediti korak naprej. »Zgled za to iniciativo so nemško govoreče države, ki imajo uveden dualni sistem, kjer izobraževanje in usposabljanje poteka skozi prakso in ti, ki končajo to šolanje so veliko bolj zaposljivi kot dijaki in učenci v državah, ki tega sistema nimajo,« je še poudaril evropski poslanec. Ob tem je dr. Zver tudi prepričan, da se bodo evropski šolski sistemi modernizirali tudi s pomočjo iz sredstev programa Erasmus+.

Pretekli teden pa so evropski poslanci glasovali tudi o direktivi za zaščito avtorskih pravic. Voditelja je zanimalo, v čem se kažejo pasti te nove direktive. Dr. Zver je izpostavil, da predvsem časovnica sprejemanja tega dokumenta ni ustrezna. »Ni dobro, da se tik pred volitvami odloča o tako pomembni stvari, kot so avtorske pravice in svoboda na internetu,« je prepričan evropski poslanec. Ob tem je spomnil, da so pogajanja glede omenjene direktive sicer potekala več let, da so se tehtale prednosti in slabosti, da so potekali pogovori tako z nasprotniki kot zagovorniki, »a smo se v naši delegaciji na koncu odločili, da ima pravica svobodne uporabe interneta prednost pred ostalimi pravicami, zato smo tudi glasovali proti«.

Poslanec pa je ob tem opozoril, da obstaja v zvezi z omenjeno direktivo še vrsta drugih negotovosti, zlasti glede izvajanja nekaterih priporočil iz te direktive, pri čemer je poudaril, da avtomatični filtri nimajo človeške inteligence, s katero bi lahko presodili, kdaj je neko “downloadanje” kršitev avtorskih pravic, kdaj pa gre za svobodo interneta. »Tu gre za trajno negotovost, ki v tej direktivi ni odpravljena,« je še dejal dr. Milan Zver.

Ob sredah se ponavadi za govornico Evropskega parlamenta pojavi kak državnik, da vam spregovori, nato pa v razpravi pojasni svoja razvojna razmišljanja o Evropski uniji. To sredo bi moral pred evropskimi poslanci spregovoriti predsednik slovenske vlade Marjan Šarec. Povabilo je zavrnil z izgovorom, da bi njegov nastop pomenil predvolilno aktivnost. Voditelja je zanimalo, kako je takšno ravnanje slovenskega predsednika vlade odmevalo v evropskih institucijah, saj gre za prvega evropskega državnika, ki si je privoščil kaj takega. »O tem se seveda veliko govori. Namesto slovenskega predsednika vlade je vskočil švedski premier in pogovor torej bo, a na nek način je velika škoda za Slovenijo, da je slovenski predsednik vlade izpustil to priložnost,« je povedal evropski poslanec. Ob tem je dejal, da mu razlogi za takšno dejanje niso povsem jasni, je pa razlog, ki ga je navedel slovenski premier, po besedah poslanca »neresen«. »Če bi njegov nastop imel pozitiven vpliv na evropske volitve, bi zagotovo zagrabil to priložnost. Očitno pa se ni počutil dovolj suverenega, da bi lahko predstavljal svojo vizijo prihodnosti EU in da bi odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev,« je prepričan evropski poslanec, ki ob tem navaja, da so z nagovori predsednikov vlad držav članic doslej bile vedno dobre izkušnje. »Tudi poslanci, ki sodijo v opozicijske vrste, dokaj dostojno naslavljajo predsednike vlad in držav in tukaj ni neke bojazni, da bi prišlo do spopadov na evropskem parketu,« je poudaril dr. Zver in zaključil, da je premier zagotovo imel še kakšne druge razloge, da ni izkoristil te priložnosti tako zase kot za slovensko državo.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine