22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Dr. Anže Logar je zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev, čaka ga še ena bitka

Piše: Janja Strah

Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je jasno, da se bosta Anže Logar in Nataša Pirc Musar pomerila v drugem krogu. Logar je osvojil okoli 34 odstotkov glasov, razmerje z ostalimi kandidati se do zaključka preštevanja glasov ne bo bistveno spremenilo. Najbolj se mu je približala Nataša Pirc Musar s sedmimi odstotnimi točkami zaostanka. 

Kot je razvidno z interaktivnega zemljevida DVK (TUKAJ), je Pirc Musarjeva več glasov kot Logar dobivala v osrednji Sloveniji, na območju Jesenic, Zasavja, Maribora, Obale in Krasa. Na Kočevskem je prvo mesto pričakovano osvojil Vladimir Prebilič.

Kakorkoli že, Logarja čez tri tedne čaka precej težka bitka, pravzaprav že prej, saj bodo ti tedni odločilni. Obstaja možnost, da bo tranzicijska levica strnila vrste in ravnala podobno kot leta 2007, ko je v prvem krogu zmagal Lojze Peterle, v drugem krogu pa je Peterleta krepko premagal Danilo Türk. Peterle je takrat v prvem krogu zbral 28,5 odstotka glasov, vendar je v drugem krogu pridobil manj kot tri odstotne točke.

Milan Brglez je s tretjim mestom ostal brez možnosti napredovanja, kar je precejšnje razočaranje za vladajočo koalicijo, saj sta ga podprli dve od treh koalicijskih strank. Bo pa v drugem krogu zanimivo, saj je znano, da precejšen del tranzicijske levice težko prenaša Natašo Pirc Musar.

Po zadnjih podatkih naj bi Logar dobil kakih 57 tisoč glasov več od Pirc Musarjeve. Veliko bo odvisno od tega, kam se bodo v drugem krogu prelili glasovi ostalih kandidatov. Na Brglezove in Kordiševe glasove Logar verjetno ne more računati, verjetno pa bi utegnil nagovoriti volivce Janeza Ciglerja Kralja in Vladimirja Prebiliča. Veliko bo odvisno tudi od tega, kater del volilnega bazena se bo pasiviziral.

Zagotovo pa so največji poraženci teh volitev sedaj poleg Brgleza tudi Robert Golob in Tanja Fajon.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine