1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

“Depoilitizacija” RTV Slovenija se nadaljuje: “Kot slišim, sem bil v ponedeljek zadnjič na ekranu. Pazite nase in hvala,” je zapisal Pirkovič

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Po odstopu odgovorne urednice Jadranke Rebernik, ki je posledica pritiskov novega vrha RTVS, ki ga je nastavila vladna koalicija s spremembo zakonodaje, je nova začasna odgovorna urednica Polona Fijavž začela z naglo “depolitizacijo” do oblasti kritičnih oddaj. Prva je na udaru Arena.

Ne pa še Tarča. V Areni je Igor Pirkovič ta teden gostil predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki je v stranki Svoboda tudi nekoliko na stranskem tiru. Intervjuja s svojo podpredsednico, ki ga je naredil Pirkovič, v stranki Klakočar Zupančičeve niso oglaševali na spletnih omrežjih. Vprašanja, pa tudi odgovori, so bila namreč kritični do generalne sekretarke Vesne Vuković in premiera Roberta Goloba. Povrhu pa se je zgodilo ravno, ko iz vlade Svobode, SD in Levice čistijo Pirkoviča in to oddajo. “Depolitizirajo”.

Za oddajo Arena so iz RTVS danes sporočili, da bo do konca leta usmerjena le še “v odpravljanje posledic vremenskih katastrof”. Kaj se za tem preobratom skriva, kaže sporočilo voditelja Igorja Pirkoviča:

Takšne nagle spremembe po zamenjavah smeri so nadaljevanje politične čistke in podrejanja RTVS interesom vladnih strank, ki smo mu bili priča že, ko je bila prva poteza novega začasnega direktorja televizije Andraža Pöschla, ki ga je mimo zakona, ki zahteva javni razpis, nastavil novi svet RTVS, da je takoj prepovedal prenos protestov Pavla Ruparja pred parlamentom, kjer je župan Ljubljane Zoran Janković na vrat na nos tudi postavljal teniški stadion in se precej osramotil, ker tam ni bilo mogoče igrati. Prepoved prenosov je bila poseg v uredniško avtonomijo in že dejanska odstavitev Jadranke Rebernik. O vsebinah avtonomno odločajo uredniki in ne direktorji. Smo pa lahko potem gledali prenose in ponavljanja, kako svoje ideje na področju zdravstvenega sistema predstavlja provladni Glas ljudstva, čeprav je bilo nas tem dogodku zelo majhno število ljudi.

Ukinitev kritičnih razprav o delu oblasti z drugačno Areno so iz RTVS pojasnili tako: “Kje bodo prizadeti v uničujočih poplavah živeli v prihodnje? Kdo bo finančno pomagal ljudem v stiski? Kdaj se bo začela gradnja nadomestnih nastanitev in kdo bo do njih upravičen? To so vprašanja, ki si jih zastavljajo ljudje, ki se jim je v poplavah 2023 podrl svet. Od ponedeljka, 25. septembra 2023, bodo ta vprašanja lahko zastavljali strokovnjakom in predstavnikom pristojnih ustanov, ki bodo gostovali v studiu Televizije Slovenija. Oddaja Arena, pogled naprej bo vsak ponedeljek osvetlila eno od problemskih področij odpravljanja posledic vremenskih ujm. Voditelji pogovorne oddaje bodo poskrbeli, da bo vsako vprašanje dobilo svoj odgovor. Novinarji Informativnega programa TV Slovenija bodo preverjali, kako poteka popoplavna obnova, kje prihaja do zastojev in zakaj, ter kaj še bi bilo potrebno storiti, da bomo kot družba solidarni, učinkoviti in usmerjeni v prihodnost. Prvo oddajo, ki bo v ponedeljek, 25. 9., ob 21.00 na TV SLO 1 bosta vodila Elen Batista Štader in Jan Novak, urednica bo Vesna Pffeifer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine