31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

(AKTUALNO) Denar za sporen nakup stavbe na Litijski vzeli kar poplavljenim

Piše: Moja Dolenjska

Razprava o boju proti korupciji v državnem zboru sredi prejšnjega tedna je razkrila, da je vlada projekt nakupa stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani, v vrednosti 7,7 milijona evrov, pred podpisom pogodbe odobrila kar dvakrat.

In ne samo to. Vlada je denar za nakup vzela s postavke za naravne nesreče. Povedano drugače, denar je vzela iz sredstev za obnovo in sanacijo poplavnih območij, ki so se v proračunu zbirala za pomoč ljudem na poplavljenih območjih.

Vlada je o tem prvič odločala na 167. dopisni seji z dne 22. decembra 2023, predlog za prerazporeditev sredstev je dal Klemen Boštjančič, minister za finance, Robert Golob pa je potrdil uvrstitev predloga na sejo vlade.

Drugič so nato o spornem nakupu stavbe odločali 28. decembra 2023. Predlog za uvrstitev nakupa v Načrt razvojnih programov je vladi v imenu ministrstva za pravosodje posredovala Dominika Švarc Pipan. Tudi v tem primeru je uvrstitev potrdil Robert Golob. Vladajoča ekipa vseh ministrov in ministric pa je v obeh primerih predloge sklepov potrdila.

Finančno ministrstvo je plačilo v višini 7,7 milijona evrov izvedlo že naslednji dan, 29. decembra 2023.

Po razkritju spornih poslov s sumi korupcije je Švarc Pipanova zatrjevala (Boštjančič pa prikimaval), da je bilo plačilo tako hitro zato, ker so morali porabiti proračunsko rezervacijo, saj bi ta sicer propadla. Zdaj pa se je tudi to izkazalo za laž.

Švarc Pipanovo je to stalo ministrskega mesta. Robert Golob pa mora po njenem odstopu do danes, ko se izteče 10-dnevni rok, v državni zbor poslati ime kandidata za novega ministra ali pa sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali bo to nalogo poveril komu od ministrov. Po pričakovanjih bo o kandidatih danes govoril še s stranko SD.

Če kandidata za ministra ne najdejo pravočasno, so se s koalicijsko SD, v katere kvoto sodi ministrstvo za pravosodje, dogovorili, da bo začasno vodenje ministrstva prevzel predsednik vlade sam. Slednje bi pomenilo še enega od večjih škandalov te vlade.

Odločitve vlade, krivci za sporen nakup so najmanj trije: Dominika Švarc Pipan, Klemen Boštjančič in Robert Golob. Odstopila je zgolj Švarc Pipanova, pa še to z več tedensko zamudo.

Sklepi vlade:

Vir: 167. dopisna seja vlade z dne 22. 12. 2023

Vir: 168. dopisna seja vlade z dne 28. 12. 2023

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine