11.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Danes bi slovenski pesnik France Balantič praznoval svoj 102 rojstni dan

Piše: C.R., L.K.

Danes 29. novembra bi slovenski pesnik France Balantič praznoval svoj 102. rojstni dan, 24. novembra 2023, pa je minilo 80 let od njegove tragične smrti. V zgodovino se je zapisal kot mistična figura, na kateri so se lomila ideološka kopja. Kljub temu pa je Balantičeva poezija čista, v njej ni ideoloških prvin ali političnih konotacij. Njegova pesniška moč presega zmožnost literarnozgodovinske in preproste interpretacije. Branje njegovih pesmi je duhovno, za številne pa tudi intenzivno estetsko doživetje.

Od leta 2015 naprej se po njem imenuje Knjižnica Franceta Balantiča v Kamniku. Takrat je pesnik in dramatik Veno Taufer v javnem pismu kamniškim meščanom pozdravil odločitev glede novega poimenovanja knjižnice in Balantiča označil za enega izmed najboljših pesnikov prve polovice 20. stoletja: »Prepričal sem se, da je silovit pesnik, vzbudil mi je občudovanje in spoštovanje. Je eden najmočnejših pesniških glasov slovenskega ekspresionizma, glas, ki odmeva in ima veljavo. Vesel sem bil, da smo ga slovenski pesniki javno že davno sprejeli medse, literarna znanost in antologisti pa so mu zagotovili mesto med slovenskimi vrhunskimi pesniki.«Direktorica Knjižnice Franceta Balantiča mag. Breda Podbrežnik Vukmir pravi, da Balantič sodi na vrh slovenskega Parnasa, zagotovo pa je ob Prešernu najboljši sonetist: »Balantičeva poezija je glas, ki je močnejši od ideologije in sovraštva. V njegovi poeziji živijo podobe, ki z vso močjo govorijo in gorijo in nagovarjajo bralca z močjo, ki je redka. Njegova poezija je čista in lepa. Njegovo hrepenenje mladega človeka in spraševanje o transcendenci je vzeto z roba večnosti.« 

Pesnik France Balantič je umrl 24. novembra 1943 v Grahovem, v domobranski postojanki in uniformi, v ognjenih zubljih Krajčeve hiše, kjer je ob pesniku umrlo še 31 ljudi. Dva dni zatem so njegove neprepoznavne posmrtne ostanke pokopali v skupni grob na grahovskem pokopališču.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine