8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

(DAN 95 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo ob 256 testiranjih na novi koronavirus ena potrjena okužba, brez novih smrti bolnikov s covidom-19

V nedeljo ob 256 testiranjih na novi koronavirus ena potrjena okužba, brez novih smrti bolnikov s covidom-19. V šolske klopi se teden dni po vnovičnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vračajo še devetošolci, vrata pa odpirajo tudi šole za učence s posebnimi potrebami. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 787 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Po Evropi se nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu.

18.15 Na univerzitetnem kliničnem centru na Dunaju so prejšnji ponedeljek kot prvi v Evropi presadili pljuča bolnici s covidom-19. Za 45-letno bolnico je bila presaditev zaradi hude odpovedi pljuč edina rešitev. Bolnica slab teden dni po posegu dobro okreva, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

18.11 Ob začetku evropskega tedna boja proti raku je zaživela osrednja slovenska spletna stran na temo obvladovanja raka v času epidemije covida-19 in po njej, ki jo je pripravila Zveza slovenskih društev za boj proti raku, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Na strani so zbrane izjave slovenskih strokovnjakov, ki delujejo na onkološkem področju.

17.55 Mali kraški maraton je dokončno prestavljen na prihodnje leto. Razlog za prestavitev pa so slabi obeti po izboljšanju razmer do konca tega koledarskega leta, so na uradni spletni strani prireditve sporočili organizatorji. Po novem bo 20. izdaja tega maratona potekala 21. marca 2021.

17.51 Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska so za popolno odprtje meja sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije covida-19 še naprej vzpodbudne. Končno odločitev o odprtju meja med omenjenimi državami bodo sprejeli premierji, je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

16.19 Na Švedskem je danes število smrtnih žrtev novega koronavirusa preseglo 4000, so sporočile zdravstvene oblasti. Smrtni davek v državi, ki se je odločila za mehkejši pristop k poskusom za zajezitev izbruha, je bistveno višji kot v sosednjih nordijskih državah, ki so uvedle znatno ostrejše ukrepe.

16.14 Potem ko se bo v torek v Ljubljani zbrala moška rokometna reprezentanca, bo njenemu zgledu v petek sledila še ženska. Selektor Uroš Bregar je na trening povabil 19 igralk, ki bodo tedaj v Sloveniji in jim zdravstveno stanje dovoljuje sodelovanje. Te se bodo zbrale v petek ob 10.30 na Kodeljevem, so sporočili z Rokometne zveze Slovenije.

15.19 Izvršni odbor košarkarske evrolige je danes pričakovano odločil, da bo sezona 2019/20 predčasno končana zaradi pandemije novega koronavirusa. Tako se sezona evrolige ne bo končala na igriščih, prav tako ne evropski pokal. Zmagovalcev za to sezono ne bo, so še pojasnili v sporočilu za javnost pri vodstvu tekmovanja.

15.11 Nemški letalski prevoznik Lufthansa in nemška vlada sta se okvirno dogovorila o državni pomoči podjetju, so nemški tiskovni agenciji dpa povedali viri blizu vlade. Pomoč, predvidoma vredno devet milijard evrov, morajo potrditi še nadzorniki Lufthanse in Evropska komisija. Lufthansa se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjimi finančnimi težavami v svoji zgodovini. Prizemljiti je morala okoli 90 odstotkov svojih letal, v določenem trenutku je izguba na mesečni ravni znašala tudi 800 milijonov evrov. Od sredine marca praktično stoji potniški promet, je pa družba ves čas opravljala tovorni promet, poroča dpa.

15.07 Hrvaška turistična zveza (HUT) je danes sporočila, da so prejšnji konec tedna na Hrvaškem ob rahljanju epidemioloških ukrepov odprli 133 hotelov in 65 kampov. Hrvaški mediji poročajo, da je bilo v nedeljo na Hrvaškem približno 22.000 turistov. Do konca meseca naj bi dodatno sprostili pogoje za vstop turistov iz držav Srednje Evrope.

14.55 Danska je danes še dodatno razrahljala omejitve na meji za državljane Nemčije, Norveške, Švedske, Finske in Islandije. V državo na primer lahko od danes vstopijo stari starši, ki imajo na Danskem svoje vnuke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.51 V Italiji nameravajo angažirati okoli 60.000 prostovoljcev, da bi med rahljanjem ukrepov zaradi epidemije covida-19 ljudi na ulicah opozarjali na spoštovanje pravil socialnega distanciranja. Minuli konec tedna, ki je bil prvi po odpravi karantene, so poročali o množičnem druženju Italijanov v letoviških krajih, parkih in lokalih.

13.41 V Sloveniji je po doslej zbranih podatkih za covidom-19 do vključno nedelje umrlo 64 žensk in 42 moških. Od prejšnjega ponedeljka je število umrlih naraslo le pri ženskah. Delež umrlih glede na število okuženih je sicer v vseh starostnih skupinah še naprej višji pri moških. Največ žrtev je pri obeh spolih med starejšimi od 85 let.

13.33 Epidemiološka situacija v Evropi se umirja, a novi koronavirus ostaja med nami, je opozoril predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Po njegovih besedah se moramo ob vračanju življenja v normalo navaditi “plesa z virusom”, s čimer si kupujemo čas do učinkovitega zdravila ali cepiva.

13,29 Britanski princ Charles, ki je pokrovitelj številnih kulturnih organizacij, je izrazil skrb nad področjem umetnosti po epidemiji novega koronavirusa. Sprašuje se, kako bodo krizo preživeli orkestri in gledališča, ki so morali čez noč prenehati z delovanjem, še danes pa ni jasno, kdaj bodo lahko ustvarjalci znova stopili na odre.

12.31 Prvi mož košarkarske evrolige Jordi Bertomeu je na začetku današnjega sestanka z 11 klubi, ki so stalnica v tem evropskem tekmovanju, predlagal, da se sezona zaradi koronavirusne pandemije predčasno konča, poroča Eurohoops. Več bo sicer znano po novinarski konferenci ob 16.30.

12.23 Japonski premier Shinzo Abe je danes odpravil izredne razmere, uvedene zaradi izbruha novega koronavirusa, še v preostalih delih države, saj je število novih okužb močno upadlo. “Imeli smo zelo stroge kriterije za odpravo izrednih razmer. Presodili smo, da smo jih izpolnili,” je Abe sporočil na novinarski konferenci. Izredne razmere so odpravili šest dni pred njihovih iztekom. Japonska je bila bistveno manj prizadeta v pandemiji covida-19 kot nekatere evropske države, ZDA, Rusija in Brazilija. V deželi vzhajajočega sonca so potrdili 16.581 primerov okužbe, umrlo je 830 ljudi.

12.21 Vatikanski muzeji bodo po zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa vrata za obiskovalce ponovno odprli 1. junija. Kot so sporočili iz muzejev, bo obvezno nošenje obraznih mask, obiskovalci bodo morali upoštevati ustrezno medsebojno razdaljo, poleg tega jim bodo ob vstopu v muzej izmerili telesno temperaturo.

12.14 V Sloveniji so v nedeljo potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom, skupaj so bile tako v minulem tednu odkrite tri dodatne okužbe. V bolnišnicah se je zdravilo le še 16 bolnikov s covidom-19, od tega trije na intenzivnih oddelkih. Smrtnih žrtev ni bilo. V zadnjih dnevih občutno pada število izvedenih testiranj.

11.33 Črna gora je v nedeljo, 68 dni po prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom, razglasila, da v državi ni več obolelih z boleznijo covid-19, s čimer je postala prva država v Evropi brez koronavirusa.

11.28 V nedeljo so v Sloveniji opravili 256 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, skupaj so tako našteli 1469 potrjenih okužb. V nedeljo niso zabeležili nove smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih ostaja 107. V bolnišnici se je v nedeljo zaradi covida-19 zdravilo še 16 ljudi, od tega trije na intenzivni negi.

11.19 Gospodarsko razpoloženje se je maja po aprilskem globokem padcu nekoliko izboljšalo. Vrednost kazalnika je dosegla -33,1 odstotne točke, kar je za 6,5 odstotne točke več kot aprila. V primerjavi z lanskim majem je bila vrednost nižja za 40,8 odstotne točke in bila za 33,2 odstotne točke pod dolgoletnim povprečjem.

11.15 Aprila, v času epidemije novega koronavirusa, so elektrarne v Sloveniji proizvedle 1097 gigavatnih ur električne energije, kar je sedem odstotkov manj kot marca in devet odstotkov manj kot aprila lani. Poraba se je v primerjavi z marcem zmanjšala za 19 odstotkov na 991 gigavatnih ur, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

11.11 Slovenija zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa aprila ni zabeležila turističnih prihodov, prenočitev v turističnih nastanitvenih obratih pa je bilo po začasnih podatkih le okrog 11.000, kar je 99 odstotkov manj kot aprila lani. Večino prenočitev so aprila znotraj vzgojno-izobraževalnih programov ustvarili tuji študentje.

11.07 V pekinškem Centru za sodobno umetnost UCCA je na ogled razstava Meditations in an Emergency z deli 26 kitajskih in mednarodnih umetnikov, ki prevprašujejo vlogo umetnosti v času epidemije covid-19. S prvo razstavo po vnovičnem odprtju želijo v centru poudariti, da umetnost v času krize lahko nudi uteho, refleksijo in je hkrati vir solidarnosti.

10.43 V Grčiji so danes znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki, ki so jih v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ustavili pred več kot dvema mesecema. Znova so odprli tudi bare in restavracije.

10.01 Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da lahko srbski in madžarski državljani od danes prosto

prehajajo mejo med državama, pri čemer jim po prestopu meje ni treba v karanteno.

9.34 V ZDA je med karanteno zaradi epidemije novega koronavirusa najbolj gledana televizijska serija Prijatelji, kaže raziskava ameriške spletne platforme cabletv.com, ki jo je izvedla med skoraj 7000 gledalci v 50 zveznih državah.

9.04 Profesionalni šport je na Otoku naredil korak naprej proti nadaljevanju po koronavirusnem premoru, potem ko je britanska vlada objavila drugi korak sproščanja ukrepov in dovolila stike ter tekmovalni trening. Gre za naslednji korak, v tretjem predvidoma naslednji mesec pa bi se že lahko vrnilo tudi angleško nogometno prvenstvo premier league.

8.44 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 787 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

8.40 Potem ko so štirje nogometaši Seville prekršili pravila karantene zaradi epidemije novega koronavirusa in kompromitirali protokol, ki so ga v Španiji pripravili pred napovedanim nadaljevanjem prvenstva, se je četverica že javno opravičila. Prav Sevilla naj bi odigrala prvo tekmo po karantenskem premoru proti Realu Betisu.

8.25 Bela hiša je v nedeljo sporočila, da ZDA po Kitajski, EU in Veliki Britaniji uvajajo omejitve tudi za potovanja iz Brazilije, kjer strmo narašča število okuženih z novim koronavirusom. V ZDA sme vstopiti nihče, ki je bil v Braziliji 14 dni pred potjo v ZDA, razen tistih, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje v ZDA in nekaterih drugih izjem.

8.16 Po Evropi se nadaljuje rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. V Španiji približno polovica državljanov prehaja že v predzadnjo fazo, ko se lahko odprejo vse trgovine, na kulturnih dogodkih pa se lahko na prostem zbere do 400 ljudi. Omejitev glede zbiranja so močno omilili tudi na Češkem.

8.11vPred začetkom evropskega tedna boja proti raku deležniki izpostavljajo pomen skrbi za zdravje tudi med in po epidemiji novega koronavirusa. Na onkološkem inštitutu pozivajo k skrbi za zdrav življenjski slog, proti zdravju škodljivim razvadam in k udeležbi na presejalnih programih ter svarijo pred odlašanjem z obiskom pri zdravniku.

8.01 V šolske klopi se teden dni po vnovičnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vračajo še devetošolci, vrata pa odpirajo tudi šole za učence s posebnimi potrebami. Že na današnji vladni novinarski konferenci bi bilo lahko več jasno tudi o dogovorih za vrnitev ostalih šolarjev, ki se za zdaj še šolajo na daljavo.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine