17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

(DAN 88 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO): V nedeljo ob 479 testih nobene okužbe z novim koronavirusom in nobene smrti bolnika s covidom-19 Na javnih krajih je od danes dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo.

V nedeljo ob 479 testih nobene okužbe z novim koronavirusom in nobene smrti bolnika s covidom-19. Na javnih krajih je od danes dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pod temi pogoji so tako dovoljene organizirane prireditve, še vedno pa so prepovedani koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje.

19.06 Ob zmanjšanju nevarnosti in rahljanju ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa si na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) želijo obnoviti nekatere katehetske dejavnosti. V ta namen so pred dnevi objavili nekaj predlogov, ki naj bodo župnikom in katehetom v pomoč pri oblikovanju verouka, so danes sporočili s SŠK. Srečanja v katehetskih učilnicah so mogoča ob upoštevanju vladnih določil, določil SŠK in navodil krajevnega škofa, so zapisali. Župnike in katehete sicer vabijo, naj razmislijo, kaj lahko naredijo na področju verouka. V pomoč so jim na SŠK pripravili nekaj predlogov s posebnim poudarkom na družinski katehezi in spodbujanju osebnega odnosa z Jezusom Kristusom.

19.02 Švedska, ki je bila zaradi manj strogih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa deležna svetovne pozornosti, je aprila zabeležila 10.458 smrti, kar je največ v mesecu dni v zadnjih skoraj 30 letih, kažejo danes objavljeni statistični podatki. Švedska za razliko od večine evropskih držav ni uvedla strogih omejitev gibanja.

18.28 Nemčija in Francija predlagala 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjo krizo po vojni. Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali najhuje prizadete sektorje in regije unije. Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona ne bi bilo treba vračati. “Prepričani smo, da ni samo pošteno, ampak tudi nujno, da damo na razpolago sredstva … pozneje jih bomo postopoma vračali skozi več prihodnjih evropskih proračunov,” je Macrona na skupni video novinarski konferenci dopolnila nemška kanclerka Angela Merkel.

18.25 Enota Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana na Rudniku bo od torka znova zagotavljala zdravstveno varstvo odraslih ter zobozdravstveno varstvo odraslih, otrok in mladine. Zdravstveni varstvi predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine pa do nadaljnjega, predvidoma do konca avgusta, ostajata v enoti Vič-Rudnik.

18.21 Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal higienska priporočila za delovanje savn in solarijev ter studiev za tetoviranje in piercing. Obisk turških savn do popolne umiritve epidemiološke situacije odsvetuje.

18.16 V Belgiji se je danes začel nov sklop rahljanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Vrata so tako ponovno odprli šole, muzeji, frizerski saloni in živalski vrtovi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

18.12 Irska je danes začela previdno rahljati ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Na delovna mesta so se začeli vračati tisti, ki svoje delo opravljajo zunaj, ponovno so se odprli nekatere trgovine in zunanja športna igrišča. Gre za prvo fazo rahljanja omejitve, ki so v veljavi od 28. marca. Postopno naj bi jih odpravljali do avgusta.

18.07 Angleški klubi, spodbujeni z uspešnim nadaljevanjem nemške bundeslige, so danes soglasno potrdili postopen zagon profesionalnega nogometa na Otoku. Zdravstvene oblasti na Otoku so prvoligaškim klubom najprej dale dovoljenje za začetek treningov v majhnih skupinah, ki bodo lahko štele največ pet oseb. Vsak trening pa bo lahko trajal največ 75 minut.

18.02V času epidemije covida-19 se je že odraslim težko prebiti skozi številne novice in informacije o bolezni, ne da bi ob tem občutili vsaj malo nelagodja, če ne že strah in tesnobo. Otrokom pa je še težje, zato naj jim učitelji prisluhnejo in jih spodbujajo pri izražanju misli in občutkov, svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

17.58 Predstavniki 14 prvoligaških nogometnih klubov v Grčiji so se po današnjem sestanku dogovorili, da bodo tekme prekinjenega državnega prvenstva po epidemiji novega koronavirusa nadaljevali 6. in 7. junija. Nadaljevanje elitnega ligaškega tekmovanja mora potrditi še grška vlada.

17.55 V Rusiji so zaskrbljeni zaradi skokovitega povečanja okužb z novim koronavirusom v Dagestanu. V zadnjem dnevu so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass zabeležili za 86 odstotkov več okužb. Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da naj bi v regijo na severu Kavkaza napotili dodatno opremo, zdravstvene delavce ter teste.

17.11 Zunanji ministri več držav Evropske unije, tudi Slovenije, so se danes zavzeli za koordiniran pristop k ponovnemu odpiranju meja med članicami EU. Nemški minister Heiko Maas je poudaril, da si bodo prizadevali za odprtje meja pred poletjem. Slovenski minister Anže Logar pa je dejal, da je Slovenija pripravljena turiste sprejeti v prihodnjih tednih.

17.04 Ameriško biotehnološko podjetje Moderna danes poroča o pozitivnih vmesnih rezultatih prve faze kliničnega testiranja njihovega cepiva proti novemu koronavirusu. Pri sodelujočih so namreč zaznali imunski odziv. Cepivo mRNA-1273 je glede na prve rezultate pri osmih ljudeh, ki so ga prejeli, proizvedlo enako močan imunski odziv, kot ga je opaziti pri ljudeh, ki okrevajo po okužbi z novim koronavirusom. Gre za vmesne rezultate prve faze testiranja, po kateri podjetje še ugotavlja, da se je cepivo v splošnem izkazalo za varno, sodelujoči v testiranju pa so ga dobro prenašali.

17.01 Danes so se lahko znova odprle avtošole, vendar ob upoštevanju posebnih navodil NIJZ. Tako mora biti med drugim sedež kandidata za vozniški izpit pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko. V Združenju šol vožnje Slovenije ocenjujejo, da bo treba dodatna zaščitna sredstva in čas za izvajanje ukrepov nekako vključiti v ceno.

16.36 Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes po pogovorih s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom napovedal postopno opustitev ukrepov za nadzor na meji med državama s ciljnim datumom 1. junija.

15.22 Na vseh treh slovenskih državnih univerzah bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej potekala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

16.02 Ministri članic Evropske unije, pristojni za izobraževanje, so na današnji videokonferenci govorili o ponovnem odpiranju šol, ki jih je večina držav zaradi koronavirusa zaprla, ter vpisu v naslednje šolsko oziroma študijsko leto. Ob tem so se zavzeli za modernizacijo izobraževalnih sistemov, so sporočili s slovenskega ministrstva za šolstvo.

15.55 Vrata poslovalnic turističnih agencij so danes večinoma ostala zaprta. Nejasnosti je namreč še veliko, denimo v zvezi z režimom prehajanja meja, protokoli glede avtobusnih in letalskih prevozov ter datumi odpiranja hotelov tako v Sloveniji kot v tujini.

14.41 Za dodatke k plačam, do katerih so zaposleni upravičeni za delo v času epidemije, je predvideno povračilo iz državnega proračuna, a morajo javni zavodi najprej resornim ministrstvom poslati zahtevke. Ministrstvo za zdravje je samo na podlagi zahtevkov, ki so pred tednom dni že bili na ministrstvu, odobrilo za 18,6 milijona evrov izplačil.

14.33 Mednarodna nogometna zveza (Fifa) si želi izpeljati dobrodelno tekmo in z njo zbrati sredstva za hitrejšo izdelavo zdravil in cepiv za novi koronavirus. “Naša odgovornost je, da pokažemo solidarnost ter da se pridružimo in podpremo prizadevanja za boj proti pandemiji novega koronavirusa,” je dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

14.30 Čeprav je delovanje celotnega zdravstva in zobozdravstva dovoljeno že od 9. maja, s tem tednom pa naj bi v celoti zagnali delo zobozdravniki, pa podatek o tem, koliko zaščitne opreme bodo za nemoteno delo potrebovali v zdravstvu, ni znan. Ocena potreb namreč še poteka, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

13.27 Pretekli mesec je bil najbolj smrtonosen april v Belgiji od druge svetovne vojne. Aprila letos so zabeležili 15,7 smrti na 1000 prebivalcev, aprila 1941 pa 16,3 smrti na 1000 prebivalcev. Pretekli mesec je v Belgiji, ki jo je novi koronavirus močno prizadel, umrlo 14.790 ljudi, kar je precej več od običajnih manj kot 9000 v aprilu.

13.25 Vladni govorec Jelko Kacin je po nedeljski odločitvi vlade o postopnem odpiranju slovenske meje poudaril, da pri tem delu prevladuje skrb za preprečitev ponovnega vnosa novega koronavirusa v državo. Spiska držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, trenutno še ni, za državljane Slovenije pa za prestop domače meje ne veljajo nobene omejitve.

13.21 Ob upoštevanju varnostnih ukrepov je z današnjim dnem omogočeno tudi odpiranje kampov in plaž. Kopalna sezona se sicer še ni začela, vendar so v Okolju Piran kot upravljavcu centralne plaže v Portorožu pripravljeni sprejeti kopalce tudi v spremenjenih razmerah. Kaže, da bodo vsaj še nekaj časa morali na goste počakati tudi v kampih.

13.18 Ob današnji obširni sprostitvi ukrepov proti epidemiji so po državi zaživela tudi večja nakupovalna središča. Že dopoldne so zaznali precejšen obisk. Trgovine so uvedle različne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Vse imajo ob vhodu razkužila in opozarjajo na varnostno razdaljo, nekatere so prilagodile tudi vstop in izstop iz prodajalne.

13.14 Dars je od začetka decembra lani do konca aprila letos prodal skupno 1,89 milijona vinjet z letnico 2020, kar je 25 odstotkov manj, kot je v enakem obdobju leto prej prodal vinjet z letnico 2019. Vrednost prodanih vinjet se je zmanjšala za 10,6 odstotka na 97,93 milijona evrov. Razlog za velik padec prodaje je epidemija covida-19.

12.32 V Rusiji so danes prvič od 1. maja poročali o manj kot 9000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, medtem ko v državi rahljajo ukrepe in oblasti govorijo o stabilizaciji razmer. Poročali so o 8926 novih okužbah v zadnjih 24 urah, skupno 290.678 v državi, ki ima po ZDA največ potrjenih okužb na svetu.

12.28 Iz Nemčije poročajo o novem grozdu okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v klavnici. V klavnici Westfleisch na Spodnjem Saškem so potrdili 92 primerov. O grozdu okužb pa poročajo tudi iz begunskega centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer se je okužilo 130 ljudi.

12.19 V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor postopoma povečujejo obseg zdravstvenih storitev, ki so zastale pred dvema mesecema zaradi epidemije novega koronavirusa. Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina je v tem času odpadlo 1700 večjih operativnih posegov, več tisoč bolnišničnih obravnav in 83.000 ambulantnih obravnav.

12.17 Ob posebnih epidemioloških ukrepih bodo danes na Hrvaškem znova začeli predvajati gledališke in filmske predstave. Znova je možno kopanje v bazenih. Vrata so odprle nekatere strokovne srednje šole. Dovoljeni so tudi obiski v domovih za starejše. Znova so zaživele redne ladijske linije v domačem in mednarodnem prometu.

12.06 V sklopu sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bi lahko že danes vrata za obiskovalce ponovno odprli tudi muzeji in druge kulturne institucije v Italiji. Ne glede na to so se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v mnogih odločili, da še nekoliko počakajo.

12.03 Letalski prevoznik Ryanair je v minulem poslovnem letu, ki se je končalo konec marca, ko je koronavirus zaustavil tudi letalski promet, zabeležil eno milijardo evrov čistega dobička, kar je na letni ravni 13-odstotna rast. Ob tem je opozoril na posledice koronavirusa, zaradi katerega naj bi imel v prvem četrtletju 200 milijonov evrov izgube.

12.01 Italijani gredo danes prvič po 10. marcu lahko na kavo v bar, na kosilo v restavracijo, k frizerju ali k maši. V Italiji se je namreč začela druga faza rahljanja ukrepov za zajezitev pandemije covida-19. Premier Giuseppe Conte je ob tem opozoril Italijane, da je pot do konca epidemije še dolga in da ne smejo popustiti.

11.58 Na turističnih kmetijah po državi, kjer lahko od danes znova sprejemajo goste, so za zdaj še zadržani. Večina kmetij je ob razglasitvi epidemije doživela številne odpovedi rezervacij domačih in tujih gostov. Številni so se tako odločili, da bodo goste začeli sprejemati junija, nekaj pa jih je že odprtih, a gostov še nimajo.

11.57 Tajvan je danes protestiral, ker ni bil povabljen na dvodnevno letno zasedanje skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki se bo v obliki videokonference začelo danes, posvečeno pa je pandemiji novega koronavirusa.

11.51 V slovenskih bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 25 bolnikov s covidom-19, od tega pet na intenzivnih oddelkih. Novih okužb z virusom sars-cov-2 niso potrdili, prav tako ni bilo smrtnih žrtev. V minulem tednu sta umrla skupaj dva človeka, teden pred tem pet, še teden prej pa 14. Največ smrtnih žrtev, 25, je bilo v tednu od 6. do 12. aprila.

11.11 V Sloveniji so v nedeljo opravili 479 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili niso nobene, skupaj je tako okuženih 1466 ljudi. Prav tako v nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, doslej so v Sloveniji umrli 104. V bolnišnicah so v nedeljo zdravili 25 bolnikov s covidom-19, pet jih je potrebovalo intenzivno terapijo, je objavila vlada. V Sloveniji so doslej opravili 69.842 testov. Med 1466 pozitivnimi je 647 moških in 819 žensk.

11.01 Kinematografi po Sloveniji, tako večji kino centri kot tisti, ki se posvečajo umetniškim filmom, s sproščanjem ukrepov ob epidemiji koronavirusa menijo, da je čas, da svoja vrata ponovno odprejo tudi te dvorane. Pobude o tem so naslovili tudi na državo. Težav z zagotavljanjem zaščite pred morebitnim širjenjem okužb načeloma ne vidijo.

10.55 V Grčiji so danes odprli akropolo v Atenah in tudi vsa druga arheološka najdišča v državi, potem ko so bila zaradi pandemije novega koronavirusa zaprta dva meseca.

10.53 Po devetih tednih pouka na daljavo danes svoja vrata za učence ponovno odpirajo tudi glasbene šole. Ob upoštevanju priporočil in navodil pristojnih lahko poteka individualni pouk instrumentov in skupinski pouk, a tega nekatere šole še ne bodo uspele izvajati, denimo Glasbena šola Celje. V Velenju za zdaj še ne bo orkestrskih vaj.

10.39 Dlje kot so slovenska gledališča zaprta za obiskovalce, bolj jih pestijo finančni izzivi, med njimi pokritje programa, materialni stroški in plače zaposlenih. Kljub nastali situaciji se večina gledališč zavzema za predstavitev letošnjih projektov, ki so zaradi koronavirusa odpadli, z vajami pa nameravajo pričeti v prihodnjih tednih.

9.50 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 631 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

9.33 V vrtcih po Sloveniji je danes po skoraj točno dveh mesecih znova slišati otroški živžav. Otrok je sicer za zdaj manj kot sicer, v vrtcih pa se trudijo čim bolj upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Otroci, željni družbe, so vrnitve večinoma veseli.

8.25 Sistem Bicikelj, kot ga poznajo v Ljubljani, ter preostali mestni sistemi samopostrežne izposoje koles v Sloveniji so v času boja proti posledicam pandemije novega koronavirusa postali iskan alternativni način premikanja v mestih. NIJZ pa opozarja, da je treba pri izposoji v teh časih posebno skrb nameniti varnosti in čistoči.

8.23 Bazilika sv. Petra v Vatikanu bo po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusa z današnjim dnem znova odprla svoja vrata za turiste, je potrdil Sveti sedež. Največjo katoliško cerkev na svetu, ki se razteza na 23.000 kvadratnih metrih, so pred odprtjem temeljito razkužili, papež Frančišek pa zaenkrat v njej še ne bo maševal.

8.22 Danes bodo vsaj deloma oživele tudi slovenske fakultete. Univerze bodo še vedno skušale čim več programa izvesti preko spleta, nekatere dejavnosti pa bodo vendarle preselili v običajno študijsko okolje. V to kategorijo spadajo predvsem raziskovalno delo in usposabljanja. Zato so na univerzah izdali ustrezna navodila svojim zaposlenim in študentom.

8.20 Doma sešita maska iz blaga je za mnoge postala simbol koronakrize. Češka je kot ena prvih držav v Evropi 19. marca uvedla splošno obveznost nošenja mask v javnosti. Da bi dokumentiral ta čas, je Policijski muzej iz Prage te dni objavil poziv za zbiranje pod geslom Zaščitna maska piše zgodovino.

8.18 Enkratni solidarnostni dodatek na podlagi ukrepov za manjše posledice epidemije covida-19, ki so ga upokojenci z nizkimi pokojninami in redni študenti dobili že konec aprila, bo danes izplačan tudi prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka. Dodatek za april zanje znaša 150 evrov.

8.15 Na javnih krajih je od danes dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pod temi pogoji so tako dovoljene organizirane prireditve, še vedno pa so prepovedani koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje.

8.14 V obliki videokonference se bo danes začelo dvodnevno letno zasedanje skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki bo posvečeno pandemiji novega koronavirusa. O odgovoru na to zdravstveno krizo bo predvidoma spregovoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

8.11 Po Evropi se danes nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Tako kot v Sloveniji se bodo v več državah začele odpirati šole oziroma jih bo začelo obiskovati še več otrok, ponekod pa se odpirajo restavracije in bari, pa tudi muzeji.

8.08 Posebni delovni skupini socialnih partnerjev bosta danes po pričakovanjih uskladili ukrepe, ki bodo vključeni v tretji paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Tokrat naj bi posebno pozornost posvetili turizmu in gostinstvu, vsem podjetjem pa bo na voljo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

8.05 Ob upoštevanju zdravstvenih navodil bodo od danes dovoljeni treningi in tekme vsem športnikom po zakonu o športu, in to na ali v vseh športnih objektih ter površinah za šport v naravi. Izvedba športnih tekmovanj je dovoljena do vključno državne ravni v športnih panogah in v uradnih tekmovalnih sistemih brez gledalcev.

8.02 Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa bodo danes lahko vrata odprle vse trgovine, tudi večje in tiste v trgovskih središčih. Gostinci bodo lahko znova stregli v notranjosti lokalov, goste pa bodo lahko sprejeli tudi v manjših turističnih namestitvenih obratih, kampih in planinskih kočah.

8.00 Izobraževanje daljavo zaradi epidemije covida-19 se zaključuje za učence prvih treh razredov in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, ki se danes vračajo v učilnice. Vrata odpirajo tudi vrtci, kamor se bo po napovedih vrnila približno polovica malčkov, ter fakultete in dijaški domovi. Ob tem bo treba upoštevati zaščitne in higienske ukrepe.

Zadnje novice

Sorodne vsebine