15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

(DAN 74 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo brez novih okužb. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97.

V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj. V nedeljo je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 58 bolnikov, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili tri osebe.Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri najmanj 3.500.517 Zemljanih, od tega je umrlo najmanj 246.893 ljudi. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti.

19.44 ZDA odmeva odstop visokega podpredsednika pri Amazonu oziroma podjetju Amazon Web Services Tima Brayja, ki je položaj zapustil iz protesta proti obravnavanju žvižgačev v podjetju. Nekatere so namreč odpustili, potem ko so opozorili na delo brez ustrezne zaščitne opreme. Amazon je zaradi povečanja naročil v času pandemije koronavirusa zaposlil 175.000 dodatnih delavcev, vendar pa, kot pričajo številni protesti po ZDA in drugod po svetu, zagotavljanje zaščitne opreme ni sledilo tempu zaposlovanja.

19.41 Ameriška veriga trgovin z oblačili J. Crew s 73-letno tradicijo je zaradi pandemije koronavirusa v ponedeljek razglasila stečaj oziroma zaprosila za stečajno zaščito pred upniki po 11. poglavju stečajne zakonodaje ZDA. Razlog so dodatne izgube po zaprtjih zaradi pandemije koronavirusa. Trgovina s sedežem v New Yorku je tako postala prva žrtev koronavirusa med nacionalnimi trgovskimi verigami, čeprav so njene težave trajale že dlje časa. Pandemija koronavirusa je povzročila zaprtje vseh 492 trgovin po ZDA, saj je dolg narasel na okrog dve milijardi dolarjev.

19.36 V Italiji se je danes, ko so po skoraj dveh mesecih omilili nekatere ukrepe proti pandemiji covida-19, število trenutno okuženih z novim koronavirusom spustilo pod 100.000. V zadnjih 24 urah je za covidom-19 umrlo 195 ljudi, skupno pa doslej 29.079, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

19.30 V ameriški zvezni državi New York je v nedeljo za covidom-19 umrlo 226 ljudi, je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Gre za najmanjše število od 28. marca, ki je obenem za 70 odstotkov manjše kot v začetku aprila, ko je na dan umiralo po okrog 800 ljudi. Po Cuomovih besedah pada tudi število hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni 19.

18.55 Slovaška opazno pospešuje rahljanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Spričo bistveno počasnejšega naraščanja števila novih primerov okužb se bodo denimo odprli tudi deli gospodarstva, ki naj bi glede na prvotne načrte ostali zaprti do konca maja, je danes sporočil premier Igor Matovič.

18.51 Nemška nogometna liga (DFL) vztraja, da igralce in osebje na novi koronavirus testira zaradi varnosti vseh vpletenih. Do zdaj je bilo sicer na virus pozitivnih deset oseb, poročajo tuje tiskovne agencije. Nemški klubi se sicer že pripravljajo na morebitno nadaljevanje sezone.

18.47 Mednarodni partnerji so danes na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19, je po koncu dogodka naznanila gostiteljica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Današnji sprint je bil odličen začetek maratona,” je poudarila.

18.44 Več tisoč madžarskih dijakov je danes začelo zaključne izpite, čeprav šole v državi ostajajo zaprte najmanj do konca maja. V prihodnjih tednih naj bi več kot tisoč izpitnih centrov po državi obiskalo preko 80.000 učencev in 6000 učiteljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.27 V podjetju Geneplanet, ki je zavodu za blagovne rezerve dobavilo ventilatorje Siriusmed R30, so danes znova zanikali neprimernost teh ventilatorjev. Poudarili so, da se uporabljajo v številnih državah, ustrezajo strokovnim zahtevam in imajo vse ustrezne certifikate. Njihovo brezhibnost so po navedbah podjetja potrdili tudi v Sloveniji.

18.22 Število okuženih z novim koronavirusom v Nemčiji bi bilo lahko več kot desetkrat višje od uradnega števila potrjenih primerov, izhaja iz nove študije, ki je preučevala izbruh v mestu v Severnem Porenju-Vestfaliji. Ugotavlja tudi, da je vsak peti okuženi brez simptomov.

18.02 V številnih evropskih državah so danes tako kot v Sloveniji še dodatno razrahljali ukrepe proti širjenju covida-19 ter se tako še malo približali življenju pred pandemijo. Marsikje so začeli delovati frizerski in kozmetični saloni, ponekod so odprli del šol. EU je medtem zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu.

17.55 Rdeči križ Slovenije (RKS) je v aprilu prejel donacijo Fundacije Coca-Cola v višini 91.960 evrov, ki bo namenjena humanitarnim prizadevanjem za omejevanje širjenja epidemije covida-19 in za podporo najbolj ranljivim skupinam, so danes sporočili iz RKS.

17.52 Vodstvo prvoligaških rokometnih klubov v Nemčiji se je odločilo, da bo finalni turnir za nemški pokal priredilo šele 27. in 28. februarja prihodnje leto. Zaključni turnir bo gostil Hamburg, na njem pa bodo nastopili Kiel, Hannover-Burgdorf, Lemgo in Melsungen. Barve Kiela zastopa Miha Zarabec, Hannovra pa Urban Lesjak in Nejc Cehte.

17.00 Evropska komisija je danes objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oz. tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta npr. pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.

16.58 EU je v sodelovanju z mednarodnimi partnerji danes zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Udeleženci današnjega spletnega dogodka so doslej napovedali za več kot 5,3 milijarde evrov donacij. Evropska komisija je napovedala mobilizacijo milijarde evrov. Slovenija bo prispevala 13,76 milijona evrov.

16.57 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenijo (ZZZS) izvajalcem zdravstvene dejavnosti ni znižal višine izplačil za marec in april, čeprav so zaradi epidemije koronavirusa delovali v omejenem obsegu. Tako bodo ravnali tudi pri nakazilih za maj in junij, s čimer želijo ohraniti likvidnost izvajalcev zdravstvenih storitev, so za STA pojasnili na ZZZS.

16.53 Britanski premier Boris Johnson pripravlja načrt omilitve ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki ga bo predvidoma predstavil v nedeljo, poročajo britanski mediji. V javnost je pricurljal tudi osnutek glede varnosti na delovnem mestu.

16.50 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes na obisku v občinah ob zahodni meji. Dopoldne se je v Kobaridu srečal z župani posoških občin, kjer je povedal, da so se pogovarjali predvsem o odprtju nekaterih trenutno zaradi epidemije zaprtih mejnih prehodov z Italijo. S tem bi rešili predvsem številne dnevne delovne migrante, ki delajo v Italiji.

16.48 Na univerzitetni bolnišnici v britanskem Southamptonu pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 preizkušajo novo zdravilo, ki ga je razvilo britansko biotehnološko podjetje Synairgen. Vsebuje protein interferon beta, ki ga človeško telo proizvaja v času virusne okužbe. Prve rezultate testiranj je pričakovati do konca junija, poroča britanski BBC.

16.45 Vsi nogometaši v španski prvi in drugi ligi bodo v tem tednu opravili testiranje na novi koronavirus, že konec tega ali v začetku prihodnjega tedna pa jim bo omogočena tudi posamična vadba v klubskih prostorih.

16.43 V Italiji se je marca zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 močno povečalo število umrlih glede na prejšnja leta. Po podatkih, ki sta jih danes objavila italijanski statistični urad Istat in italijanski Inštitut za javno zdravje (ISS), so marca zabeležili 49,4 odstotka več smrti, kot je znašalo povprečje za marec med letoma 2015 in 2019.

16.40 Greg Clarke, predsednik Angleške nogometne zveze (FA), je dejal, da ne verjame, da bodo navijači že kmalu imeli vstop na stadione. Ob tem je dodal, da bi zaradi koronske krize zveza lahko izgubila več kot 341 milijonov evrov. Nogomet po Angliji je za nedoločen čas prekinjen, sezona 2019/20 pa se je v vseh ligah z izjemo prvih štirih že končala.

16.36 Državam, ki rahljajo ukrepe proti covidu-19, se je danes pridružila tudi Grčija. Ljudje gredo tako lahko znova k frizerju, v knjigarno, cvetličarno in tudi na plažo. Poleg tega ne potrebujejo več izjave o razlogu, zakaj gredo od doma.

15.54 V trgovinah z neživili, ki so lahko z današnjim dnem odprle svoja vrata, je obisk še precej zadržan. Kupci so previdni in precej negotovi glede novih pravil obnašanja, trgovci medtem še polnijo police in menjavajo sezonsko ponudbo.

15.51 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.

15.11 Od danes so znova dovoljeni obiski v domovih za starejše občane. Med tistimi najbolj obrmenjenimi z okužbami v času epidemije so sicer prvo srečanje oskrbovancev s svojci danes omogočili v Šmarju pri Jelšah, pa še tam pod zelo strogimi pogoji. V Metliki bodo obiske omogočili naslednji teden, v Ljutomeru pa še čakajo na navodila.

15.08 Gostinski lokali so danes odprli svoje terase. Zmogljivosti so prilagodili razmeram in prepolovili število miz, a je marsikje kljub temu precej živahno. Gostje, ki spoštujejo navodila, prihajajo predvsem na kavo, precej povprašujejo tudi po sladoledih. Nekateri lokali sicer še naprej ostajajo zaprti.

15.02 Policija je morala danes z gumijevkami razgnati množice žejnih Indijcev, ki so se drenjali pred trgovinami z alkoholom, potem ko so v državi dodatno omilili ukrepe za zajezitev koronavirusa. Po državi so danes med drugim dovolili odprtje nekaterih trgovin, v pisarnah pa je dovoljena tretjina zaposlenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.57 Podrobnejši ukrepi za zagon treningov in tekmovanj slovenskih športnikov, ki jih je med prvomajskimi prazniki pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), so v zadnji fazi usklajevanj, je za STA povedal Marjan Dolinšek, državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

14.55 Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin.

14.50 V Salonitu Anhovo je danes po 20. aprilu ponovno stekla proizvodnja, ki bo potekala ob strogih ukrepih za zajezitev širjenja epidemije. Premor v proizvodnji so izkoristili za vzdrževalna dela. V tem času je neprekinjeno potekala odprema cementa glede na potrebe kupcev, so sporočili iz družbe.

14.46 V delih Irana, kjer naj bi bilo manjše tveganje za okužbo z novim koronavirusom, so danes znova odprli mošeje. Iranske oblasti so sicer danes sporočile, da je v tej državi za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo še 74 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev te bolezni povzpelo na 6277, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.00 Obrambni minister Matej Tonin je danes na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, sprejet leta 2016. Kot je tvitnil med sejo, je ta pomanjkljiv, zato ga bo vlada dopolnila. “V načrtu manjkajo izvedbeni akti (odloki, navodila, usmeritve) in ocena potrebne zaščitne opreme za celo državo. Vlada bo to popravila in dopolnila načrt,” je zapisal. Na Brdu pri Kranju namreč poteka seja Sveta za nacionalno varnost. Na dnevnem redu je poleg obravnave elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covid-19 tudi ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G.

13.17 Od danes je ponovno dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, a gostinci opozarjajo, da je kar nekaj previdnostnih ukrepov težko oz. nemogoče izvajati. Zaradi tega je po ocenah OZS ostalo zaprtih okoli polovica vseh lokalov, je za STA povedal Blaž Cvar iz OZS. Za zgled ponujajo ukrepe v Avstriji in pričakujejo posluh NIJZ.

13.03 Prihodnji teden bi lahko vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev, standarde njihovega obratovanja pa bo določila ožja delovna skupina, ki bo prvič sestankovala ta teden, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Turistično gospodarstvo medtem državo poziva k pomoči pri zagotavljanju likvidnosti.

12.55 V Sloveniji je bilo med umrlimi za covidom-19 do vključno nedelje več žensk kot moških. Vendar pa je delež umrlih glede na število okuženih v vseh starostnih skupinah občutno višji pri moških. Velika večina smrti je bila doslej v starostni skupini nad 85 let, medtem ko med mlajšimi od 45 let doslej ni bilo smrtnih žrtev.

12.51 Hrvaška je danes dodatno omilila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, s čimer želi obuditi gospodarske in družbene dejavnosti. V zdravstvenih ustanovah so znova začeli opravljati diagnostične, terapevtske in operacijske storitve. Vrata so odprli frizerski in kozmetični saloni. Odprta so tudi otroška in športna igrišča.

11.48 Ukrepe za zajezitev novega koronavirusa so danes sedem tednov po uvedbi začeli rahljati tudi na Islandiji. Med drugim so se začele postopoma odpirati srednje šole in univerze, pa tudi frizerski saloni in zobozdravstvene ordinacije.

11.45 V nedeljo ob 616 opravljenih testiranjih drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 97, je na spletu objavila vlada. Doslej so v Sloveniji opravili 56.136 testiranj. V nedeljo je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 58 bolnikov, od teh jih je bilo 20 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili tri osebe.

11.42 Svetovna razstava Expo, ki bi v Dubaju morala potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021, bo preložena za leto dni, so sporočili iz Mednarodnega urada za razstave (BIE), potem ko so dobili soglasje dveh tretjin držav članic k takšnemu predlogu. Expo bo tako potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Preložitev je podprla tudi Slovenija.

11.39 Na ministrstvu za izobraževanje bo danes potekala vrsta posvetov o usklajevanju protokolov za odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov. V sindikatu Sviz so sklic sestankov pozdravili, predstavnikom ministrstva pa bodo sporočili, da je odpiranje vrtcev in šol sprejemljivo le ob zagotovitvi varnosti za vse sodelujoče v vzgojno-izobraževalnih procesih.

11.33 Japonski premier Shinzo Abe je danes do konca maja podaljšal izredne razmere, ki so jih razglasili zaradi izbruha koronavirusa. V državi se sicer pojavljajo prvi znaki umirjanja razmer, zato naj bi vlada razmišljala o omilitvi nekaterih ukrepov v določenih prefekturah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11.31 Izsledke nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji bodo predstavili v torek, je za STA sporočil vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Predstavitev je bila sicer predvidena za danes dopoldan. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

10.58 Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer napovedal, da bi lahko s četrtkom v državi odpravili izredno stanje zaradi novega koronavirusa in s tem policijsko uro, ki je v veljavi. Epidemiolog Predrag Kon je ob tem poudaril, da ukinitev izrednega stanja še ne pomeni konca epidemije novega koronavirusa.

10.55 Omejitveni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so močno dvignili tudi brezposelnost v Avstriji. Število registriranih brezposelnih in udeležencev raznih (pre)usposabljanj se je ob koncu aprila medletno povzpelo za 58,2 odstotka na 571.477, kar je največ v zgodovini zbiranja podatkov. Stopnja brezposelnosti je narasla na 12,8 odstotka.

10.38 Splošne knjižnice po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronovirusa danes ponovno odpirajo vrata za uporabnike. Kot je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bo odpiranje potekalo v treh fazah. V prvi odpirajo osrednje knjižnice, kjer je mogoče vračilo in izposoja gradiva.

10.29 Specialistične ambulante klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega kliničnega centra se odpirajo na novi lokaciji, v stavbi na Poljanskem nasipu 58 v Ljubljani. Tam bodo opravljali vse specialistične prve in kontrolne preglede, ki niso povezani z epidemijo novega koronavirusa in niso urgentni. Osrednja stavba infekcijske klinike bo še naprej prilagojena zgolj oskrbi bolnikov s covidom-19, so danes sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V stavbi na Japljevi 2 bo tako še naprej potekal sprejem in oskrba bolnikov s covidom-19. Na novi lokaciji, v nekdanjih prostorih kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, pa bodo potekali pregledi, ki niso povezani z epidemijo in niso urgentni oziroma so označeni s stopnjami nujnosti zelo hitro, hitro, redno.

10.22 Krovna mednarodna plavalna zveza Fina je določila nov datum svetovnega prvenstva v plavanju, ki bi moralo biti po prvotnih načrtih med 16. julijem in 1. avgustom 2021. Fina je tekmovanje prestavila na leto 2022, v japonski Fukuoki bo potekalo med 13. in 29. majem.

10.17 Italijani lahko danes odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Na kavo in klepet v baru pa bodo morali počakati še en mesec. Država na Apeninskem polotoku je namreč po dveh mesecih strogih karantenskih ukrepov začela rahljati ukrepe omejevanja gibanja in se počasi vrača v normalno življenje.

9.58 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci, zaradi nedelje in umirjanja razmer pa je obseg aktivnosti manjši. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1035 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

9.52 V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, kjer so zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa, 17. marca za šest tednov začasno zaustavili proizvodnjo in to z eno izmeno pred tednom vnovič zagnali, bodo v torek prešli na dvoizmensko delo. Proizvodnjo v ustaljenih dveh in pol izmenah načrtujejo prihodnji ponedeljek, so napovedali.

9.51 Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči, denimo sofinanciranje čakanja na delo, za turistično panogo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Odpiranje manjših nastanitev minister pričakuje še v tem mesecu.

9.44 Evropska komisija je prižgala zeleno luč za sedem milijard evrov državne pomoči Francije letalski družbi Air France, ki se je znašla v finančnih težavah zaradi posledic ukrepov za zajezitev koronavirusa. S pomočjo v obliki garancij in posojil bo družba zagotovila nujno likvidnost, je ocenila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

9.08 Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v nedeljo posvaril, da bi lahko razvoj cepiva proti novemu koronavirusu trajal leta. Razvoj cepiv je ena najtežjih nalog v medicini, je posvaril za nemško televizijo ARD. “Vesel bi bil, če bi bilo možno to doseči v nekaj mesecih,” je dejal Spahn. Ob tem pa je svetoval, naj bomo realistični. “Ampak lahko bi trajalo tudi leta, saj lahko pride do nazadovanj, kot smo videli že pri drugih cepivih,” je dodal.

9.03 Več milijonov otrok se je v Vietnamu danes vrnilo v šolske klopi, potem ko oblasti že več kot dva tedna niso potrdile prenosa okužbe s koronavirusom znotraj države. Šole so zaradi izbruha koronavirusa v tej jugovzhodni azijski državi zaprli pred več kot tremi meseci, poročajo tuje tiskovne agencije.

8.56 V Nemčiji so pri prizadevanjih, da bi se lahko nogometaši čim prej vrnili na zelenice in dokončali sezono, testirali člane ekip vseh moštev prve lige. Kot poroča časnik Kicker, je bilo v nedeljo zvečer pri 14 od 18 članov bundeslige jasno, da nimajo pozitivnih vzorcev. Za precej razburjenja in nove dvome o možnosti in smiselnosti izvajanja tekmovanja v času umirjanja krize zaradi pandemije novega koronavirusa so poskrbeli pozitivni vzorci v moštvu iz Kölna, kjer so ugotovili, da so bili na testiranjih pozitivni trije člani kluba.

8.28 Slovenski športniki upajo, da bodo ukrepi, ki se postopoma rahljajo, nakazali konec koronakrize. Ta je prinesla številne izzive, treba se je bilo prilagajati, vsak pa je v času, ko ni bilo treningov in tekem, našel tudi kaj dobrega, so ugotavljali Ilka Štuhec, Tina Mrak, Edo Murić in Jure Dolenec v pogovoru za oddajo Šport med štirimi stenami. Spletni pogovor s športniki je v nedeljo lahko prvič po dolgem času dobil nekoliko bolj vedre tone in nakazal, kako športniki vidijo prihodnost po krizi. Vsi štirje sogovorniki so poudarili, da upajo, da se kaj takega ne bo več ponovilo, ter poudarili, kako močno pogrešajo šport.

8.25 Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes preseglo 3,5 milijona, od tega so tri četrtine potrdili v Evropi in ZDA, je razvidno iz statistike francoske tiskovne agencije AFP. Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 pa se bliža 250.000. Okužbo s koronavirusom so potrdili pri najmanj 3.500.517 Zemljanih, od tega je umrlo najmanj 246.893 ljudi. Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti. Med državami pa je koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe in skoraj 68.000 smrtnih žrtev.

8.20 Belgijska nogometna liga je še tretjič prestavila odločitev o tem, ali naj nogometno sezono v tej državi končajo predčasno. Sestanek oziroma skupščina bi morala biti po napovedih danes, a jo je vodstvo tekmovanja zdaj prestavilo na 15. maj.

8.18 Ameriški predsednik Donald Trump je na javni tribuni televizije Fox News pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu dejal, da verjame, da bo cepivo proti novemu koronavirusu na voljo že ob koncu letošnjega leta. Zatrdil je tudi, da za obetajočim zdravilom remdesivir sedaj stoji vsa moč ameriške vlade.

8.15 Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na 1,16 milijona, umrlo pa je že skoraj 68.000 ljudi. Newyorški guverner Andrew Cuomo je napovedal regionalno združitev zveznih držav severovzhoda ZDA za skupne nabave zdravstvene opreme.

8.13 Vrhunski športniki v Sloveniji lahko od danes naprej začnejo trenirati, a zgolj v nekontaktnih disciplinah, kot so v sklopu rahljanja ukrepov v boju z novim koronavirusom dejali predstavniki slovenske vlade. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih mora vlada sicer še odločiti, kar bi se lahko zgodilo še danes.

8.11 Potem ko je vlada sprostila nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije koronavirusa, danes cerkve svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih pravil.

8.07 Nemška rock skupina Scorpions svojim oboževalcem v času pandemije koronavirusa podarja singel Sign Of Hope. Nepričakovano izdan singel v slogu uspešnic, kot sta Winds Of Change in The Best Is Yet To Come, je nastal v času snemanja skladb za novi album v Los Angelesu, piše glasbeni portal Classic Rock.

8.03 EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji danes popolne zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

8.00 Na novinarski konferenci bodo predvidoma ob 11. uri predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19. Vanjo so vključili 1368 oseb, do zdaj znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa. Izsledki raziskave bodo sicer podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine