16.9 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(DAN 73 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V soboto ob 500 testih nobene potrjene koronavirusne okužbe, dve osebi umrli. Skupno je doselej umrlo 96 oseb.

V soboto prvič po dveh mesecih od potrditve prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji testiranja niso pokazala nobene nove okužbe. Testirali so 500 ljudi, skupno število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Sta pa v soboto dve osebi s covidom-19 umrli, skupaj doslej 96. 59 oseb s to boleznijo je bilo v soboto v bolnišnici. Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.

17.01 Ameriški državni sekretar Pompeo je danes v pogovoru za televizijo ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem. Ni sicer odgovoril na vprašanje, ali meni, da je bil virus, ki je povzročil pandemijo, iz laboratorija izpuščen namerno. “Obstaja ogromno dokazov, da se je tam vse začelo,” je dejal za ABC glede teorije, da je novi koronavirus, ki je po svetu zahteval že več kot 244.000 smrtnih žrtev, največ v ZDA, prišel iz laboratorija.

16.55 V Indiji so se na poseben način zahvalili vsem, ki se v prvih bojnih vrstah borijo proti pandemiji novega koronavirusa. Indijska vojska je danes s preleti letal, metanjem listov vrtnic iz helikopterjev na bolnišnice in nastopi vojaških orkestrov izkazala spoštovanje požrtvovalnemu delu zdravstvenih delavcev, policistov in drugih.

16.18 Rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 bodo predstavili na ponedeljkovi dopoldanski novinarski konferenci, je za STA napovedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in vodja raziskave Miroslav Petrovec, ki je vodil raziskavo. Vanjo so vključili 1368 oseb, doslej znani podatki pa ne kažejo velike razširjenosti virusa.

16.12 Število okužb z novim koronavirusom v Rusiji še naprej strmo narašča. Z 10.633 novimi primeri okužb v enem dnevu so v državi zabeležili nov rekordni porast števila okuženih, so v Moskvi danes sporočile oblasti. Skupno so potrdili že več kot 134.600 okužb, umrlo je 1280 ljudi. Medtem ko nekatere evropske države razmišljajo o postopni odpravi omejitev, uvedenih za zajezitev širjenja novega koronavirusa, oblasti v prestolnici Moskvi, kjer je žarišče okužb v Rusiji, prebivalce pozivajo, naj kljub lepemu vremenu ostanejo doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

16.06 Pomembno je, da v tem času vsi naredimo vse, da omejimo virus, čeprav se bo težko navajati na nove okoliščine, je pred predvidenim ponedeljkovim odprtjem vrat slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih v današnjem nagovoru dejal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

16.00 Nekdanji prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone je prepričan, da lahko v tej sezoni izpeljejo vsaj osem dirk, kar bi po predpisih Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) zadoščalo za razglasitev svetovnega prvenstva, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa).

15.57 V gorenjskih turističnih središčih so po ukinitvi prepovedi prehajanja občinskih meja v tem prazničnem koncu tedna opazili povečano število obiskovalcev, zlasti na turistično bolj zanimivih točkah. Vendar kakšnih večjih težav ali kršitev niso zaznali, saj se ljudje večinoma držijo prepovedi združevanja in ohranjajo medsebojno razdaljo.

15.53 Po poročanju ameriške športne mreže ESPN v severnoameriški košarkarski ligi NBA ocenjujejo, da bi bilo za morebitno nadaljevanje sezone 2019/2020 opraviti vsaj 15.000 testov na novi koronavirus. Dva dneva za tem, ko so se predsedniki 30 franšiz lige NBA strinjali, da želijo končati letošnjo sezono, je liga izračunala, koliko testov bi bilo potrebno opraviti v tem primeru. Po podatkih novinarja ESPN Adriana Wojnarowskega, bi liga NBA morala opraviti vsaj 15.000 testov.

15.49 Število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu se je v Španiji spustilo pod 200, najmanj v zadnjih sedmih tednih. Od sobote so zabeležili le 164 novih smrtnih žrtev. Skupno je sicer zaradi okužbe z novim koronavirusom v Španiji umrlo 25.264 ljudi, kar državo uvršča na četrto mesto med najbolj prizadetimi, za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo.

15.44 Na ministrstvu za zdravje bodo v ponedeljek odločili o razvezi pogodbe za dobavo zaščitne opreme, kot to zavodu za blagovne rezerve predlaga Geneplanet. Pred tem želijo podatke o že dobavljenih ventilatorjih in še naročenih. V državi je sicer zdaj 423 ventilatorjev, kar je po oceni strokovne skupine trenutno dovolj, je dejal minister Tomaž Gantar.

13.50  Število umrlih zaradi covida-19 na Japonskem je preseglo 500, so danes poročali japonski mediji. Z novim koronavirusom je po uradnih podatkih okuženih več kot 15.500 ljudi. Japonska vlada se medtem pripravlja na postopno omilitev omejevalnih ukrepov in na ponovno vrnitev k normalnim razmeram, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13.05 Trije mladi Grosupeljčani so v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvili napravo, ki z UV-svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami. V naslednjih dneh bodo v eni izmed bank izpeljali testno obdobje, je sporočil eden od članov ekipe Žan Brezec.

12.52 Potem ko je minister za delo Janez Cigler Kralj v četrtek sporočil, da lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev pod posebnimi pogoji znova omogočijo obiske, se v domovih nanje pripravljajo z veliko mero previdnosti. Na podlagi smernic ministrstva pripravljajo lastne protokole, številni pa v ponedeljek še ne bodo sprejeli obiskov.

12.44 Ameriški industrijski velikan 3M je ob povečanem povpraševanju po zaščitnih maskah standarda N95, ki so v času pandemije novega koronavirusa nujne med drugim v bolnišnicah, v prvem četrtletju zabeležil 45-odstotno rast čistega dobička.

11.42 V soboto prvič po dveh mesecih od potrditve prve okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji testiranja niso pokazala nobene nove okužbe. Testirali so 500 ljudi, skupno število doslej potrjenih okužb v državi torej ostaja 1439. Sta pa v soboto dve osebi s covidom-19 umrli, skupaj doslej 96. 59 oseb s to boleznijo je bilo v soboto v bolnišnici. Prvo okužbo z novim koronavirusom so v Slovenijo potrdili 4. marca, nato je v naslednjih dneh število potrjenih okužb naraščalo in naslednjih tednih nihalo, večinoma okoli nekaj deset. V zadnjem tednu pa so vsak dan potrdili med 5 in 11 novih okužb. Sobota je bila prvi dan po 4. marcu, ko na testiranjih niso potrdili nobene nove okužbe. Tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se v zadnjih tednih večinoma zmanjšuje, v zadnjih treh dneh se je gibalo okoli 60. V soboto je bilo po vladnih podatkih zaradi te bolezni v bolnišnicah 59 oseb, kar je eden manj kot dan prej. Med njimi jih 21 ostaja na intenzivni negi. V Sloveniji so sicer skupno doslej opravili 55.520 testov na novi koronavirus in potrdili 1439 okužb.

11.38 Italijanski letalski prevoznik Alitalia je ob ukrepih proti širjenju novega koronavirusa marca na letni ravni zabeležil več kot 76-odstotni padec prihodkov, v obdobju od 1. do 23. aprila pa 97-odstotni padec prihodkov, je sredi tedna v italijanskem parlamentu povedal državni upravitelj podjetja.

11.06 Češka vlada razmišlja, da bi meje države znova odprla julija. “Julija bi zelo rad odprl meje z Nemčijo, Avstrijo, Poljsko in Slovaško,” je v soboto zvečer za češko tiskovno agencijo ČTK sporočil češki zunanji minister Tomas Petriček. Pogovori s Slovaško in Avstrijo napredujejo, s Poljsko pa se zapletajo, je dejal.

10.31 Španski minister Pedro Sanchez je dejal, da se bosta morali o nadaljevanju nogometnega prvenstva na Iberskem polotoku, ki ga je prekinil novi koronavirus, odločiti Španska nogometna zveza (RFEF) in vodstvo la lige, poročajo tuje agencije.

10.08 Dogajanje v državnem zboru bo tudi prihodnji teden minilo v luči epidemije novega koronavirusa. Poslanci se bodo sestali na nujnih sejah komisije za nadzor javnih financ in odbora za kulturo, na poslanskih klopeh pa je pričakovati tudi vladno poročilo o nabavi zaščitne opreme. Še pred tem mora z obravnavo poročila sicer zaključiti vlada.

10.03 Na slovenskih sodiščih, ki zaradi epidemije novega koronavirusa več ali manj obravnavajo le nujne zadeve, so za prihodnji teden razpisane večinoma obravnave za priporne zadeve. Med drugim bodo nadaljevali sojenje domnevni hudodelski združbi, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo orožja in streliva.

10.01 Italijanska škofovska konferenca je dosegla dogovor z vlado v Rimu, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše s prisotnostjo vernikov v cerkvah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Da je bil dosežen dogovor, je v soboto zvečer sporočil vodja italijanske škofovske konference Gualtiero Basseti. Kot je dejal, bi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa s koncem maja začeli izvajati vse verske obrede.

9.58 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci, zaradi praznikov in umirjanja razmer pa je obseg aktivnosti manjši. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 934 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

9.54 Po potrjenih treh okužbah z novim koronavirusom v vrstah nemškega nogometnega kluba Kölna se je v intervjuju oglasil belgijski nogometaš Kölna Birger Verstraete in dejal, da bi bilo po nedavnih dogodkih naivno nadaljevati sezono, poroča Nemška tiskovna agencija (dpa). V pogovoru za belgijski časnik Het Laatste Niews je 26-letni nogometaš dejal, da bi morala biti skrb za zdravje nogometašev na prvem mestu. Zavrnil pa je trditev, da s tremi okuženimi predstavniki kluba nihče od preostalih igralcev ni prišel v stik. Po njegovih navedbah naj bi bil okužen fizioterapevt moštva.

9.35 Podobno kot Slovenija bo tudi več drugih evropskih držav prihodnji teden nadaljevalo postopno rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ponekod se bodo odprle šole, in sicer predvsem za dijake zadnjih letnikov, drugod pa določene trgovine ali frizerski saloni. Po četrtkovih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav. Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v teh dneh.

8.30 Novi koronavirus je v ZDA v zadnjih 24 urah terjal še 1435 smrti, je v soboto zvečer sporočila univerza Johnsa Hopkinsa. S tem se je število smrti zaradi covida-19 v ZDA povzpelo na 66.224. Do sobote zvečer so v državi potrdili tudi že več kot 1,1 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Število smrti pa se je glede na dan prej povečalo za dva odstotka. ZDA so najhuje prizadeta država v pandemiji novega koronavirusa, ki se je decembra lani začela na Kitajskem.

8.26 Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo. Sredi marca je zdravstveni sistem v velikem obsegu zastal zaradi ukrepov za obvladovanje širjenja novega koronavirusa. Druge zdravstvene stroke so v zadnjih dveh tednih začele obravnavati bolnike, v zobozdravstvu pa zaradi velike možnosti izpostavljenosti okužbi tako za zaposlene v ordinacijah kot tudi za bolnike še vedno deluje le mreža nujnih ambulant.

8.22 V času epidemije je v Sloveniji med najpogosteje obravnavnimi kaznimi dejanji opazneje naraslo število primerov nasilja v družini, medtem ko je na letni ravni manj primerov gospodarskega kriminala, kažejo rezultati študije Inštituta za kriminologijo. Manj je bilo tudi kaznivih dejanj, povezanih s proizvodnjo in prodajo drog. V študijo so zajeli obdobje med 13. marcem in 13. aprilom in ga primerjali z enakim obdobjem lani. Pri skupnem številu zaznane kriminalitete med primerjanima obdobjema ni prišlo do posebnih razlik; izvršenih je bilo le 70 kaznivih dejanj manj, kar preračunano v odstotke pomeni le 1,5-odstoten padec. Vendar pa so kriminalisti v letni primerjavi v absolutnih številkah opazili številčni porast kaznivih dejanj, ki sodijo v poglavje, ki varuje zakonsko zvezo, družino in otroke.

8.18 Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.

8.12 Letošnja sezona ameriškega nogometa v ligi NFL se bo kljub koronakrizi začela po prvotnem načrtu 10. septembra, poročajo številni ameriški mediji. O tem jih je v elektronski pošti obvestil tiskovni predstavnik lige Brian McCarthy.

8.11 V znameniti Filharmoniji na Labi v Hamburgu pričakujejo, da bo novo sezono začeli septembra. Upajo, da bodo do takrat omejitve, uveljavljene kot posledica nove pandemije koronavirusa, sproščene. V programu bodo posebej izpostavili dva sodobna skladatelja, debitantski nastop pa bo imel tudi izraelski filharmonični orkester.

8.04 V času epidemije koronavirusa je močno poskočilo število zaposlenih, ki delajo od doma. Četudi mnogim med njimi tak način dela ne ustreza, pa ga pozdravljajo okoljevarstveniki, ki so že pozvali k pripravi pravnih podlag, s pomočjo katerih bi ostal bolj razširjen tudi v naprej. Tej obliki dela je naklonjen tudi resorni minister Janez Cigler Kralj. Delodajalci, ki zaposlenim odrejajo delo od doma, morajo o tem obveščati tudi Inšpektorat RS za delo. Tu so še do nedavnega uporabo tega instituta beležili po številu delavcev, zdaj pa je teh toliko, da so spremenili sistem in beležijo le še delodajalce, ki za zaposlene prijavljajo tovrstno delo.

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine