6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

(DAN 72 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V petek potrdili pet okužb z novim koronavirusom, umrl en bolnik s covidom-19.

V Sloveniji so v petek opravili 720 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 94.. V petek je bilo v Sloveniji na vseh ravneh angažiranih 1040 pripadnikov sil za zaščito in reševanje Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek odobrila uporabo zdravila remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead, za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. Pandemija novega koronavirusa je močno spremenila tudi mobilnost, ki se je od uporabe javnega prevoza in deljenja prevozov vrnila k individualni uporabi lastnega avtomobila.

18.54 Iz Italije danes poročajo o vnovičnem povečanju števila žrtev zaradi koronavirusne bolezni 19. V zadnjih 24 urah je umrlo 474 ljudi, kar je največje dnevno število žrtev od 21. aprila, je sporočila italijanska civilna zaščita. Vendar pa se je število okužb povečalo za 0,9 odstotka, kar je ena od najnižjih številk, ki so jih zabeležili doslej.

18.12 V Združenem kraljestvu so danes zabeležili 621 novih smrti zaradi novega koronavirusa, ki je v tej drugi najbolj prizadeti državi v Evropi doslej zahteval več kot 28.000 žrtev, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile britanske oblasti. Število uradno zabeleženih okužb je doseglo 182.260, kar je 4806 več kot v petek, je številke danes predstavil britanski minister za stanovanjsko politiko Robert Jenric. Padlo pa je število tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici.

17.11 Nogometno prvenstvo Poljske, ki je bilo prekinjeno zaradi koronavirusne pandemije, se bo predvidoma nadaljevalo konec maja, je za Rai Sport sporočil predsednik poljske nogometne zveze Zbigniew Boniek. Za konec tega meseca so vrnitev k nogometu napovedali na Danskem, točen datum še ni znan, Portugalci pa bodo nogometno sezono nadaljevali 31. maja.

16.27 V Španiji so danes znova nekoliko omilili pravila karantene, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. Po novem gredo lahko na sprehod ali rekreacijo tudi starejši od 14 let. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov.

16.21 Potem ko so v nemškem nogometnem prvenstvu bundesligi v prizadevanjih za dokončanje lige kljub pandemiji novega koronavirusa začeli testiranje nogometašev in osebja vseh klubov, so že znani prvi rezultati. Pri Kölnu so našli tri pozitivne primere, medtem ko sta Werder Bremen in Eintracht Frankfurt prek Twitterja sporočila, da so bili vsi negativni.

16.20 Parki in ponudniki dejavnosti na prostem, kot je igranje golfa, so po sprostitvah opravljanja dejavnosti in odpravi prepovedi prehajanja občinskih meja zadovoljni z obiskom. Ljudi je sicer manj kot običajno, a zadovoljni so, da znova obratujejo. Obiskovalci se držijo ukrepov in priporočil za preprečevanje širjenja sars-cov-2.

15.56 Skoraj 3000 članov posadke ladje za križarjenje turistične družbe TUI je v karanteni v pristanišču Cuxhaven na severu Nemčije, potem ko je bil eden od njih pozitiven na testu za novi koronavirus, so po poročanju tujih tiskovnih agencij v petek sporočili iz družbe. Petnajst članov posadke turistične križarske Mein Schiff 3, na kateri ni bilo potnikov, so testirali, ker so imeli lažje simptome gripe. Eden od njih je bil pozitiven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.54 EU napreduje pri oblikovanju strateške rezerve zaščitne opreme v krizi zaradi novega koronavirusa. Italiji, Španiji in Hrvaški je že dostavila 330.000 mask. Sledilo bodo še več pošiljk, je danes napovedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. RescEU je prva skupna evropska rezerva medicinske opreme, ki je bila ustanovljena marca. Namenjena je pomoči državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa, poudarjajo v Bruslju.

15.47 Francija namerava zdravstvene izredne razmere zaradi covida-19 podaljšati do 24. julija, je danes sporočil francoski zdravstveni minister Olivier Veran. O vladnem zakonodajnem predlogu za podaljšanje bo prihodnji teden razpravljal francoski parlament.

15.36 V nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa so danes odvzeli vzorce vsem 1368 osebam, ki so se odzvale vabilu, kaže spletna stran Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Prve preliminarne izsledke naj bi sporočili po prvomajskih praznikih, po do zdaj dostopnih podatkih pa so v raziskavi doslej dokazali eno novo okužbo.

15.14 V petek je bilo v štirih slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 60 bolnikov. Število umrlih za covidom-19 je naraslo na 94. Skupaj so v Sloveniji doslej potrdili 1439 okužb z novim koronavirusom.

15.05 Nove primere okužbe s koronavirusno boleznijo 19 so v petek potrdili v štirih občinah. V Ljutomeru so potrdili dva primera, po eno okužbo pa v Metliki, Lenartu in Zrečah. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Več kot 100 okuženih imajo še v Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru.

14.48 EU bo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji v ponedeljek zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Na spletni konferenci, ki jo bo gostila predsednica Ursula von der Leyen, želijo v začetni fazi zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu.

14.35 Mednarodna namiznoteniška zveza (ITTF) je zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedala vsa tekmovanja do konca julija. IITF upa, da bodo tekmovanja lahko nadaljevali avgusta, a da morajo še proučiti zmanjšanje stroškov.

13.33 V Rusiji so danes zabeležili skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj je okuženih več kot 124.000 ljudi. Za boleznijo covid-19 je zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic.

12.43 V Španiji so danes znova nekoliko omilili pravila karantene, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. Po novem gredo lahko na sprehod ali rekreacijo tudi starejši od 14 let. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov.

12.16 Mednarodna teniška zveza (ITF) je predstavila napotke za teniška tekmovanja, ko jih bodo nacionalne vlade zaradi pandemije novega koronavirusa spet dovolile. Organizatorji bodo morali zagotoviti različne žogice za vsakega igralca, rokavice iz lateksa in maske za pobiralce žog. Obenem pa bodo igralci strani menjavali po nasprotnih straneh igrišča.

11.58 Iz preobremenjenih filipinskih zaporov so zaradi novega koronavirusa izpustili skoraj 10.000 zapornikov. Okužbe so sicer zabeležili v več zaporih. Na prostost so izpustili tiste, ki v zaporih čakajo na sojenje, ker si ne morejo privoščiti plačila varščine. Gre za 9731 zapornikov, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal uradnik filipinskega vrhovnega sodišča Mario Victor Leonen.

11.40 V Sloveniji so v petek opravili 720 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1439. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih se je tako povzpelo na 94. V bolnišnicah je bilo 60 bolnikov, od teh jih je 21 potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili eno osebo, je objavila vlada. Doslej so skupno opravili 55.020 testiranj. Medtem so v nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 odvzeli že skoraj vse vzorce preiskovancev, ki so se odzvali vabilu. Po zadnjih podatkih Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so odvzeli že 1368 vzorcev od 1371 oseb, ki so se odločile sodelovati v preiskavi. Do zdaj so sicer v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred mesecem dni.

11.01 Motnje v letalskem prometu, ki so posledica pandemije novega koronavirusa, močno otežujejo tudi dostavo cepiv, je v petek opozoril Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef). To bi lahko privedlo do izbruha bolezni, ki jih je možno preprečiti, kot so ošpice. V zadnjih dveh tednih se je načrtovana dostava cepiv znižala za od 70 do 80 odstotkov, so poudarili. Poleg tega so močno poskočile tovornine, in sicer za od 100 do 200 odstotkov nad običajne vrednosti, navedbe Unicefa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

10.19 Aprilska prodaja novih avtomobilov v ZDA je bila izjemno slaba, ocenjujeta analitični družbi Cox Automotive in Edmunds. Za zdaj sicer vse ostaja pri ocenah, saj vse manj proizvajalcev sploh še poroča o svoji mesečni prodaji, temveč poročajo le o četrtletni. Med njimi so največja podjetja v ZDA GM, Ford in Fiat Chrysler. Sredi marca je ZDA zajela pandemija koronavirusa in avtomobilska prodaja je bila prekinjena v 27 zveznih državah, kjer so jo opredelili kot nebistveno. V skoraj vseh 50 zveznih državah so bili sprejeti ukrepi, v skladu s katerimi so morali ljudje ostati doma.

10.00 Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v petek dejal, da pandemija novega koronavirusa povzroča “neizmeren strah in trpljenje starejših po vsem svetu”. Pozval je k ukrepom za zaščito starejših. “Poleg zdravstvenih posledic so starejši zaradi pandemije bolj izpostavljeni tveganju revščine, diskriminacije in osamljenosti,” je Guterres opozoril v videoposlanici o vplivu pandemije covida-19 na starejše.

9.47 V Rusiji, kjer so zabeležili več kot 110.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot tisoč ljudi, je za boleznijo covid-19 zbolel tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je od četrtka v samoizolaciji tudi ruski premier Mihail Mišustin. Da je Jakušev zbolel za covidom-19, so v Moskvi potrdili dan po objavi, da je z novim koronavirusom okužen premier Mišustin. “Zdravil se bom v bolnišnici pod nadzorom zdravnikov,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfaks potrdil Jakušev. Za koronavirusno boleznijo 19 je sicer zbolel tudi Jakušev namestnik.

9.40 Irska je karanteno, katere namen je zajeziti novi koronavirus, podaljšala do 18. maja. Nato bi lahko postopoma začeli rahljati ukrepe proti covidu-19, je v petek napovedal irski premier Leo Varadkar. Posamezne ukrepe bodo omilili že v torek.

9.14 V Domu starejših občanov Ljutomer je na novi koronavirus pozitivnih še 27 stanovalcev, vendar pa je njihovo stanje po zagotovili doma stabilno. V petek so odvzeli 26 brisov, pozitivna sta bila dva stanovalca in nihče od zaposlenih. Vse stanovalce, ki so jih začasno namestili v Biotermah pri Mali Nedelji, pa so preselili nazaj v dom v Ljutomeru.

9.06 V času epidemije covida-19 so na policiji zaznali porast nekaterih spletnih kaznivih dejanj. Število obravnav otroške pornografije, ki je najpogostejše kaznivo dejanje spolnega izkoriščanja otrok, se je v primerjavi z letom 2019 podvojilo, so pojasnili za STA.  Med 16. marcem in 15. aprilom, torej v času omejevalnih ukrepov zaradi epidemije, so policisti obravnavali 13 primerov kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva otrok, mlajših od 15 let. V enakem obdobju lani je bilo teh primerov šest. Od začetka leta do sredine aprila je sicer policija obravnavala 41 primerov, v enakem obdobju lani pa 28 primerov, so zapisali na Generalni policijski upravi.

8.43 Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je v petek blokirala zaslišanje direktorja ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija v kongresnem odboru o vladnem odgovoru na pandemijo novega koronavirusa. V ZDA so doslej zabeležili 1,1 milijona okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo skoraj 65.000 ljudi.

8.35 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 1040 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

8.31 Vodstvo severnoameriške nogometne lige MLS je sporočilo, da bo naslednji teden v omejeni obliki dovolilo igralcem vaditi v klubskih prostorih. Liga MLS je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena od sredine marca.

8.27 Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek odobrila uporabo zdravila remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead, za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. FDA je izdala izredno odobritev ob priznanju, da so informacije o varnosti in učinkovitosti zdravila še nepopolne. FDA je remdesivir odobrila v izrednem hitrem postopku, ki velja za poskusna zdravila v času kriz javnega zdravja. Običajno FDA potrebuje temeljite dokaze, da je zdravilo učinkovito in varno, do katerih pride z dolgotrajnimi in nadzorovanimi raziskavami.

8.22 S posledicami izbruha epidemije se na trgu soočajo tudi večji slovenski peki, ki v tem času prodajo bistveno manj kruha. V Žitu so za STA povedali, da v času izrednih razmer dobavijo kar polovico manj svežega kruha in peciva kot v enakem obdobju lani, skupina Don Don pa za približno 35 odstotkov manj kot sicer.

8.21 V slovenski mesni industriji v času epidemije občutijo zaprtje šol, vrtcev in gostiln, saj so tudi to njihovi pomembni odjemalci. Če so se marca ob izbruhu soočali s povečanim povpraševanjem zaradi navala ljudi v trgovine, so se aprila stvari umirile in so morali tudi v teh podjetjih nekateri vsaj za nekaj dni na čakanje ali na dopust.

8.16 Pandemija novega koronavirusa je močno spremenila tudi mobilnost, ki se je od uporabe javnega prevoza in deljenja prevozov vrnila k individualni uporabi lastnega avtomobila. Kakšne bodo dolgoročnejše posledice, je po mnenju strokovnjakov težko oceniti, poudarjajo pa, da bi povratek k lastnim avtomobilom pomenil velik korak nazaj.

8.11 Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je zaradi pandemije novega koronavirusa objavilo, da bosta loterija za nabor in aktivnosti igralcev, tako imenovani combine, pozneje, kot je bilo predvideno. Oba dogodka bi sicer izvedli v Chicagu med 19. in 24. majem.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine