-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Analitiki: Sedanja vlada je tako slaba, da je podpora Goloba in Fajonove Nataši Pirc Musar kot Judežev poljub

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Prve analize po preštetih glasovih jasno kažejo na hud volilni poraz vladajoče koalicije. Politična analitika profesor dr. Matevž Tomšič in prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk enotno komentirata, da so vladi Roberta Goloba volivci izrekli nezaupnico. Prav tako sta oba mnenja, da bo levica sedaj strnila vrste. Tomšič poudarja, da bodo levi mediji spremenili taktiko in stopili za Natašo Pirc Musar, dr. Turk pa, da bo podpora Goloba in Fajonove, če bo do te prišlo, Judežev poljub. 

Oba kandidata sta izrazila tudi presenečenje nad izredno slabim rezultatom Levice. Njen kandidat, radikalni Miha Kordiš je namreč prejel vsega 2,8 odstotka glasov, kar gre že za drug volilni poraz skrajnežev, po državnozborskih volitvah. Preseneča tudi rezultat Vladimirja Prebiliča, ki je prejel nekaj čez deset in pol odstotka glasov.

Za sociologa dr. Matevža Tomšiča rezultat volitev sicer ni postregel z veliki presenečenji in da se je volilni rezultat odvil po pričakovanjih. Pri volilnem rezultatu Brgleza ugotavlja, da ne gre samo za njegov poraz, temveč tudi poraz vlade: “Največji poraženec pa je seveda Milan Brglez. To, da se kandidat, ki ga podpirata dve največji vladni stranki ne uvrsti v drugi krog je zelo slabo. Tukaj ni poraženec samo on, ampak sta poraženca tudi Robert Golob in Tanja Fajon, predsednika strank, ki sta Brgleza predlagala.” Glede Brgleza pojasni, da je bil očitno zelo slaba izbira. Napake so bile zagrešene že na samem začetku kampanje, ker se je v to vključil prepozno, pa tudi na soočenjih ni deloval karizmatično in prepričljivo. Posebej izpostavi, da ima Brglez določene poglede, ki so po vseh merilih radikalni. “Gre za nesrečno kombinacijo radikalnih stališč in neprepričljive retorike,” zaključi.

matevž tomšič

Analitik Matevž Tomšič (foto: Nova24TV)

Slab rezultat za vlado
Brglezovemu porazu pa je potrebno prišteti tudi poraz Mihe Kordiša“Če že govorimo o presenečanjih, je zagotovo največje presenečenje rezultat Mihe Kordiša,” pove in nadaljuje, da za vlado to zagotovo ni dober rezultat ali sporočilo.

Mediji bodo sedaj spremenili taktiko!
Tomšič meni, da bodo levi mediji, ki so do sedaj napadali kandidatko Natašo Pirc Musar sedaj stopili za njo. “Govorim še posebej o medijih, ki so del omrežja tajkuna Martina Odlazka, pa še nekaterih drugih. Prepričan sem, da bodo sedaj vse očitke, ki so jih imeli zoper Pirc Musarjevo nemudoma pozabili in jo začeli razglašati kot tisto bolj primerno kandidatk.”

Gre za zelo jasno nezaupnico vladi
Dr. Boštjan M. Turk
 pa meni, da gre za jasno nezaupnico vladi. “Živimo v državi, v kateri je od volitev naprej vse za 15 odstotkov dražje, s perspektivo, da se bodo podražitve še nadaljevale. Vlada se je izkazala za povsem nesposobno urejati karkoli. Mediji na levi, ki delujejo kot tiskovni predstavnik vladajoče koalicije, pa to “pokrivajo”. Volivci so kaznovali vlado, ker je ta nesposobna kaznovati kakršnekoli življenjske probleme Slovencev in Slovenk. Najboljša prispodoba za Slovenijo v tem trenutku je istrska obmejna vas Movraž, ki je na volitvah prepričljivo glasovala za Goloba, sedaj pa se sooča z navalom migrantov, ki jih je vlada Roberta Goloba s svojimi ukrepi privabila.”

Boštjan M. Turk (Foto: STA)

Golobova podpora je Judežev poljub!
Volivci so po pojasnilu Turka, potem, ko so na volitvah ponovno glasovali za “novi obraz”, sedaj v fazi t.i. zavračanja ljubimca oz. novega obraza Roberta Goloba. Pravi, da gre za tragični obrat slovenskega volivca, ki je spredvidel, da so ga ponovno peljali žejnega čez vodo. Zaradi tega trdi, da Kučan ni imel prav velikega vpliva na rezultat, a da si slednji ne bo pustil vzeti dejstva, da je bil prav on ta, ki jo je podprl.

V tej dinamiki bo podpora Roberta Goloba in podpredsednice njegove vlade Tanje Fajon za Pirc Musarjevo deloval kot Judežev poljub ali poljub smrti, je jasen Turk, a pri tem ni prepričan, če je Pirc Musarjeva dovolj razumna, da to razume. Sicer se po Turkovem mnenju se saga z novimi obrazi očitno še ni zaključila. Vladimir Prebilič je dobil 10 odstotkov, ker so ljudje v njem prepoznali “novi obraz”, čeprav je ta izkoristil predsedniško kampanjo predvsem zaradi prihajajočih lokalnih volitev.” 

Logar je retorično in vizualno najboljši
Po mnenju profesorja se je v prvem krogu Logar najbolje odrezal. “Logar je bil retorično in vizualno najboljši. Njega ima kamera enostavno rada, v tem je izredno spreten. Prav tako se je izredno dobro izogibal konfliktom, zaradi česa mu niso mogli ničesar očitati. Zdaj ga bodo probali brutalno napasti, a tudi to bo brezupen poskus, ker so se ljudje že približno odločili,” pove dr. Turk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine