22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Aleš Primc želel predstaviti priročnik za zaščito otrok pred LGBTQ+, v Mestni občini Ljubljana so “popenili” in tiskovko prepovedali

Piše: Gašper Blažič

“Vabim vas na predstavitev Priročnika za mame, očete in učitelje za zaščito otrok pred LGBTQIA+ ideologijo v vrtcih in šolah. Predstavitev priročnika bo v prostorih Mestne občine Ljubljana, Krekov trg 10 (sejna soba, prvo nadstropje), v torek, 18.6.2024, ob 11.30,” se glasi obvestilo, ki smo ga danes dopoldne prejeli na uredništvo Demokracije. 

Avtor obvestila je sicer Aleš Primc, ki je tudi avtor omenjenega priročnika. No, verjetno je malo prehitro vabil na ta dogodek, saj se je Mestna občina Ljubljana odzvala bliskovito in prepovedala tiskovno konferenco, češ v naših prostorih ne toleriramo sovražnega govora. Očitno je Primc, sicer tudi nočna mora ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi kanala c0 in protestnih shodov, povezanih z “drekovodom”, pošteno stopil na žulj ljubljanski mestni oblasti – tudi zato, ker je razvpita parada ponosa v Ljubljani ravno jutri.

Slednja je sporočila:

»Ne le da gre za zavržno dejanje mestnega svetnika, gre za še mnogo več. Gre za spodbujanje sovražnega govora do skupnosti LGBT+, kar je nesprejemljivo. Junij je mesec, ko obeležujemo Parado ponosa, na pročelju Mestne hiše je izobešena mavrična zastava, župan je že vrsto let njen častni pokrovitelj. V Ljubljani ni prostora za sovražni govor do kogarkoli, smo odprto in vključujoče mesto, kjer različni živimo skupaj v medsebojnem spoštovanju. Tako bo tudi v prihodnje, ne glede na hujskanja in sejanja sovražnosti do drugačnih, kar omenjeni mestni svetnik pogosto počne.«

Širijo pa se tudi govorice o tem, da so Primca že pozvali k odstopu s funkcije mestnega svetnika.

Takšna praksa Jankovićeve Ljubljane kaže tudi možnost, da bi mestne oblasti v prihodnje prepovedale tudi Pohod za življenje, ker “širi nestrpnost”. No, Primc je takole obelodanil početje Jankovićevih:

Marsikdo se bo ob tem spomnil na dogodek 8. maja 1989, ko je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani prebrana Majniška deklaracija. Shod, na katerem se je to zgodilo, je bil s strani ljubljanske SZDL uradno prepovedan (prepovedal ga je vodja ljubljanske SZDL Jože Osterman, po osamosvojitvi državni sekretar v LDS-ovih vladah), vendar ga je nato legalizirala ZSMS s sklicem t. i. javne seje. Podobno je hotela ravnati Levica, ki jo je zmotila organizacija dogodka SDS v koprskem gledališču januarja letos (šlo je za javno tribuno o migracijah, SDS je dvorano najela po tržni ceni), vendar tega ni mogla doseči. Več sreče pa so cenzorji imeli pred leti, ko so prepovedali koncert Marka Perkovića Thompsona, bojda iz “varnostnih razlogov”. Sklep o prepovedi je podpisal tedanji načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov – danes je državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Kdaj bo tiskovna konferenca o Primčevem priročniku organizirana in kje, še ni znano. Je pa zagotovo čudaško nakladanje ljubljanskih oblasti o nekakšni odprtosti in vključevanju, medtem ko zatirajo možnost izražanja drugačnih mnenj. Demokracija po SZDL-jevsko torej.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine