Piše: C. R. (Nova24tv.si)

Palestinska teroristična skupina Hamas je zjutraj z raketami napadla več izraelskih mest. Njihov vojaški poveljnik Mohamed Deif je kmalu za tem napovedal začetek “vojaške operacije” proti Izraelu. Visegrad24 poroča o več deset mrtvih Izraelcev v obstreljevanju mesta Sderot. Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska.

Rakete iz Gaze so nad državo začele leteti okoli 6.30 ure, so sporočile izraelske obrambne sile (IDF). Ob tem so sprožile sirene, ki so odmevale vse do severa in Tel Aviva ter Beer Sheve na vzhodu. Zdele so več mest, skupaj pa naj bi iz Gaze poletelo okoli 7000 raket. Ob tem so prebivalce krajev v osrednjem in južnem Izraelu pozvali, naj si poiščejo zatočišče

Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je več teroristov iz palestinske enklave Gaza tudi vstopilo na ozemlje Izraela. Po navedbah očividcev se je Izrael že odzval z lastnimi raketnimi napadi na Gazo, obrambni minister Joav Galant pa je odobril mobilizacijo rezervistov. Premier Benjamin Netanjahu bo v kratkem sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske. V odgovor na napade je Izrael razglasil vojno stanje. “Številni teroristi so se infiltrirali na izraelsko ozemlje z območja Gaze,” je vojska zapisala v izjavi in dodala, da je bilo prebivalcem na območju okoli območja Gaze naročeno, naj ostanejo na svojih domovih. “Izraelske obrambne sile bodo branile izraelske civiliste, teroristična organizacija Hamas pa bo plačala visoko ceno za svoja dejanja,” so zapisali.

Po spletu krožijo grozljivi posnetki dogajanja v Izraelu: napadenih tankov, umorjenih vojakov in civilistov.

Zaradi tragičnih dogodkov v Izraelu je po poročanju Guardiana šokiran tudi britanski premier Rishi Sunak. Kot je dejal, je pretresen zaradi jutranjega napada teroristov organizacije Hamas na izraelske državljane. Poudaril, je da se ima Izrael pravico braniti, in da so v stiku z izraelskimi oblastmi. Napad na civiliste so obsodili tudi številni evropski voditelji, med drugim nemški kancler Olaf Scholz. Kot je zatrdil, so jih dogodki “globoko pretresli”. Nemčija napade Hamasa obsoja in Izraelu stoji ob strani. Napade sta med drugim obsodila tudi nizozemski premier Mark Rutte, in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

 

 

Palestinskim borcem je uspelo zajeti na desetine izraelskih talcev. Eden od posnetkov prikazuje, kako Palestinci z vozilom za golf po Gazi prevažajo starejšo žensko, ki je očitno ena od “trofej” njihovega bojnega plena. Izraelka je očitno šokirana, saj ne razume, kaj se dogaja. Izraelska vojska pa je sporočila, da je operacija v Gazi že dobila ime – Železni meči. Izraelske oborožene sile pa so sporočile, da je od 6.30 ure Hamas na Izrael izstrelil preko dva tisoč raket, palestinski buldožerji pa so se lotili rušenja ograje s pametno tehnologijo na meji z Gazo. Reuters pa poroča, da sta bila v napadih ubita najmanj dva Izraelca, na desetine pa ranjenih.

 

Šef izraelske policije pa je sporočil, da je na jugu države kar 21 aktivnih območij. V Gazi pa ljudje množično nakupujejo zaloge hrane v pričakovanju dogajanja v naslednjih dneh. Prav tako so mnogi zapustili domove in se odpravili v zaklonišča. Vojaški poveljnik Hamasa Mohammad Deif je v oddaji Hamasovih medijev napovedal začetek operacije in Palestince vsepovsod pozval k boju. Kot je še dejal, gre za “dan največje bitke”, za končanje poslednje okupacije na Zemlji, obenem pa sporočil, da je bilo izstreljenih pet tisoč raket.

 

Zadnji večji spopad med Izraelom in Hamasom, je bila desetdnevna vojna leta 2021. Ljudje na terenu poročajo, da skušajo palestinski borci vdreti v zaklonišča s civilisti in prosijo za pomoč. Palestinska skupina Islamski džihad je sporočila, da so se njeni borci pridružili Hamasu v napadu. Napad je sicer sledil le dan potem, ko je Izrael zabeležil 50. obletnico vojne iz leta 1973, ki je državo pripeljala na rob katastrofalnega poraza, saj sta jo hkrati napadli tako Sirija kot Egipt. Nexta pa poroča, da imami muslimane preko zvočnikov pozivajo k vstaji in “sveti vojni”.