9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Afera Accetto dobiva vse bolj bizarne razsežnosti: ustavni sodnik Marko Šorli predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, ki je v bran vzel Accetta, postavil na laž!

Afera s političnim kadrovanjem na ustavnem sodišču očitno dobiva vse bolj groteskne in bizarne razsežnosti. Kot je znano, je bila nedavno razkrito doslej zamolčano angažiranje ustavnega sodnika Mateja Accetta pri Cerarjevi SMC, vendar se omenjeni ustavni sodnik v kočljivih zadevah ni izločil. Potem ko je umazane podrobnosti na ustavnem sodišču razkril ustavni sodnik Klemen Jaklič, je Accetta vzel v bran predsednik US Rajko Knez.

 

A očitno se je tudi Knez ujel v lastno zanko – včeraj je namreč med ustavnimi sodniki zaokrožilo sporočilo ustavnega sodnika Marka Šorlija. Sporočilo je na twitterju javno objavil Bojan Požar, objavljamo ga v celoti:

Spoštovani predsednik, spoštovane kolegice in kolegi sodniki Ustavnega sodišča,

Izjava predsednika sodišča za javnost, ki naj bi se nanašala na medijske očitke o vlogi sodnika dr. Accetta pri sestavljanju programa politične stranke SMC, kljub svoji lapidarnosti (ali prav zaradi nje) lahko navaja na zmoten zaključek, da smo bili sodniki pred odločanjem o njegovi izločitvi v zadevi Drugi tir seznanjeni z vsebino njegove korespondence s člani skupine, ki je pripravljala program stranke.

Ne želim ugibati za nazaj, kakšna bi bila (moja) odločitev, če bi bil prej seznanjen z vsebino korespondence, ki je bila po odločanju sodišča objavljena v medijih. Vsekakor pa menim, da bi sodniki morali z angažiranostjo dr. Accetta, ki iz te korespondence izhaja, seznanjeni v postopku odločanja.

Zato predsednikove izjave, kolikor nakazuje, da smo bili sodniki seznanjeni tudi z okoliščinami, ki so bile razkrite po odločanju, ne morem podpreti.

Marko Šorli

Zadnje novice

Sorodne vsebine