13.8 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

3. julij 1991; po šestih dneh okupacije Gornjo Radgono zapustila enota JLA zločinskega polkovnika Berislava Popova

Piše: Boris Cipot (Vfokusu.si)

Bilo je na današnji dan pred 30 leti v Gornji Radgoni, ko je zloglasni polkovnik JLA Berislav Popov zapustil območje mejnega prehoda in se s tanki ter oklepnimi vozili, na katere so bile pripete civilne prikolice, napolnjene z naropanim “vojnim” plenom, usmeril proti Varaždinu. Na mejni prehod so prvi stopili miličniki posebne enote UNZ Murska Sobota. Naleteli so na pravcato razdejanje.

				Nekaj hrabrih mladih Radgončanov je v skoraj samomorilski akciji iz starega Elrada zmetalo Molotove koktejle na tovorna in spremljajoča vozila tankovske enote JLA polkovnika Popova. Ostal je praktično brez vseh zalog hrane in opreme, naložene v tovornjakih.			Nekaj hrabrih mladih Radgončanov je v skoraj samomorilski akciji iz starega Elrada zmetalo Molotove koktejle na tovorna in spremljajoča vozila tankovske enote JLA polkovnika Popova. Ostal je praktično brez vseh zalog hrane in opreme, naložene v tovornjakih.

Polkovnik Berislav Popov se z odgovornimi TO za Vzhodno štajersko pogaja o odhodu iz Gornje Radgone z vsem oklepnim in pehotnim orožjem.
Polkovnik JLA Berislav Popov se z odgovornimi TO za Vzhodno štajersko pogaja o odhodu iz Gornje Radgone z vsem oklepnim in pehotnim orožjem

Najprej so iz preventivnih razlogov, da morda agresor za sabo ni pustil kakšnih tehnično eksplozivnih sredstev, pregledali stavbe na območju mejnega prehoda. Sledil je simbolični dvig slovenske zastave na drog ob mejnem prehodu, pa tudi zamenjava napisnih tabel ter prvi stiki z avstrijskimi obmejnimi organi.

Foto Štefan Abraham
Svečani dvig slovenske zastave na mejnem prehodu Gornja Radgona.  (foto: Štefan Abraham)

Ekipa TV Ljubljana, pisec tega prispevka, snemalec Jože Herman in tonski tehnik Drago Gyorek smo le nekaj trenutkov za tem, ko je bil opravljen preventivni pregled stavb, stopili na območje mejnega prehoda. Res smo bili zgroženi nad nečloveško brutalnostjo, s katero so se s tanki in oklepniki enote Berislava Popova znesli nad civilnimi objekti.

foto: Štefan Abraham

Zagledam mamico z dvema otrokoma, prizor, ki ga nikoli ne bom pozabil. Hvala bogu ga je v kamero ujel tudi snemalec Jože Herman.

S kamero smo se sprehodili po območju mejnega prehoda. Izropana prodajalna Free shopa, izropana prodajalna s televizorji in belo tehniko. S Popovim so v Varaždin odšle enormne količine cigaret in tobaka, žganih pijač…..prav ničesar niso pustili.

Pripadniki posebne enote milice UNZ Murska Sobota, ki so bili steber obrambe Gornje Radgone<br>
Pripadniki posebne enote milice UNZ Murska Sobota, ki so bili steber obrambe Gornje Radgone. (foto: Štefan Abraham)

Le nekaj ur po odhodu Popova iz Gornje Radgone sta si prizorišče šestdnevnih spopadov ogledala ministra za obrambo in notranje zadeve, Janez Janša in Igor Bavčar.  Le nekaj ur po odhodu enote JLA iz Gornje Radgone sta si razdejanje ogledala obrambni minister Janez Janša in minister za informiranje Jelko Kacin.

Potem, ko so oklepno tankovsko enoto polkovnika JLA Berislava Popova prvi dan vojne, 27. junija 1991 uspešno ustavili pred Ormožem in je moral proti končnemu cilju, mejnemu prehodu v Gornji Radgoni najti drugo pot in to preko Razkrižja. V Gornji Radgoni jih je dočakal odločen odpor enote specialcev milice UNZ Murska Sobota ter mladih Radgončanov, ki so mu z molotovkami uničili celotno kolono spremljevalnih vozil s hrano in drugim.

Specialci enote milice soboške UNZ. Foto Štefan Abraham
 Specialci enote milice soboške UNZ. (foto: Štefan Abraham)

Teritorialci žal pritiska niso vzdržali, zapustili so bojne položaje in se umaknili v zidanice v Radgonskih goricah. Tako je praktično vso breme bojnega spopada padlo na ramena miličnikov. Šele po tem, ko so osvojili radgonsko stražnico, so se pripadniki TO vrnili na bojišče- Eden od razlogov, zakaj so jadrno zapustili obrambne položaje, zgovorno potrjujejo besede enega od pripadnikov TO, v rokah je imel protioklepno orožje Armbrust, pa z njim ni vedel kaj početi, ker časa za usposabljanje ni bilo. Teritorialci so bili premalo usposobljeni za rokovanje s protioklepnim orožjem.

Prilegel se je počitek v bojevanju z enoto JLA polkovnika Berislava Popova. Foto Štefan Abragham
 Prilegel se je počitek v bojevanju z enoto JLA polkovnika Berislava Popova. (foto Štefan Abraham)

K Gornji Radgoni in vojnem dogajanju se vrnem še s kakšnim tekstom v prihodnjih dneh. V desetih dneh smo na pomurskih bojiščih posneli 8 ur materiala, ki mu ni dano, da bi ugledal luč sveta.

V 30 letih odgovornim RTV Slovenija ob niti eni obletnici ni uspelo povabiti tistih, ki smo tudi za ceno življenja poročali iz vojnih spopadov. Ni nas dosti, kaka stotnija, za kavo bi se verjetno že našel kak evro od prisilne naročnine.

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine