16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Poslanci SDS z novelo za izboljšanje statusa operativnih prostovoljnih gasilcev

Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o gasilstvu. Kot so sporočili iz poslanske skupine, s predlogom novele predlagajo rešitve pri podpori delovanju gasilske službe, predvsem dopolnjujejo status operativnega prostovoljnega gasilca.

 

Položaj gasilca danes kljub številnim obljubam države, da bo uredila status tako poklicnih kot prostovoljnih gasilcev, še vedno ni urejen tako, kot bi si gasilci želeli. Največ težav je pri prostovoljnih gasilcih, kjer ni problematičen zgolj status, temveč tudi pomanjkanje zaščitne opreme, so zapisali v poslanski skupini SDS.

Zato predlagajo novelo, ki bi status operativnega prostovoljnega gasilca opredelila kot odnos med delodajalcem in gasilcem, s katerim se stimulira zaposlovanje gasilcev tako, da se delodajalcu znižajo zavarovalne premije in imajo davčne olajšave. Določa tudi, da bi se zaradi narave dela gasilcev zagotovila sredstva za njihovo zavarovanje in za preventivne zdravstvene preglede.

Poleg tega naj bi država po predlogu prostovoljnim operativnim gasilcem zagotovila financiranje dodatnega zdravstvenega zavarovanja in za vsak dan izvajanja operativnih nalog gasilstva tudi dodatno pokojninsko zavarovanje.

Predlog dopolnitev zakona o gasilstvu je sicer ravno prejšnji teden v javno obravnavo poslalo tudi ministrstvo za obrambo. Z njim urejajo dodatek za stalnost poklicnim gasilcem primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici, s čimer vlada izpolnjuje zavezo iz stavkovnega sporazuma.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine