16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

V Tržiču bo mogoče pobližje spoznati bogato čevljarsko dediščino

V Tržiču bo danes tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Organizatorji obljubljajo bogat kulturni, etnografski, glasbeni in kulinarični program, pa tudi številne novosti, vključno z otroško šuštarsko nedeljo, so sporočili iz Občine Tržič.

 

Dogajanje v okviru prireditve, ki ima polstoletno tradicijo, se je začelo že v četrtek z odprtjem razstave v Galeriji Atrij z naslovom S peto tolkel bom ob tla v interpretacijah folklornih skupin. Nadaljevalo se je s petkovim koncertom skupine Tabu na Gorenjski plaži.

Vrhunec dogajanja pa vsako leto predstavlja nedelja, ki bo tokrat na tržiških ulicah in v mestnem jedru živahna od 8. ure zjutraj. Sodelovalo bo več kot 150 stojničarjev s pretežno slovenskim blagom. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo tudi praktično predstavljena.

Program, ki bo potekal na skoraj 20 lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Ponovno bo mogoče videti Frejšprehungo, slišati šuštarske pesmi in si ogledati šuštarske plese. V modni reviji po starem bo mogoče spoznati, kako so se Slovenci obuvali v preteklosti, v Zgodbi o priletnem šuštarju pa se bodo ustvarjalci navdihovali v čevljarskem izročilu.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel tudi Tržiški muzej. Med drugim bo v Pollakovi kajži na ogled razstava Tržiški šuštarji, za katero je skupaj z drugimi obrtnimi razstavami Tržiški muzej v letošnjem letu prejel prestižno Valvasorjevo nagrado. Občasna razstava o slovenski obutveni dediščini bo prav tako odprta v Galeriji Atrij, kjer bo svojo obutev predstavljajo več kot 20 folklornih skupin iz cele Slovenije.

Na prireditvi bo seveda glavno mesto dobila čevljarska dediščina, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Sicer pa je program letošnjega dogodka v celoti prenovljen Šuštarske nedelje je v celoti prenovljen.

Med novostmi velja izpostaviti izdelavo stanske poslikave na objektu Bombažne predilnice in tkalnice Tržič, plakatno razstavo Zlata doba tržiške industrije, postavitev interaktivnega obeležja, posvečenega čevljarstvu, in prikaz starodavnih obrti z belgijskima umetnikoma.

Organizatorji niso pozabili niti na najmlajše, in sicer z Otroško šuštarsko nedeljo. Tržiški muzej bo za otroke pripravil več delavnic, z Aljo Viryent pa oživel dediščino modrotiska in tržiške kulinarike, so še zapisali organizatorji iz tržiške občine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine