12.7 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

(PREJELI SMO) Vili Kovačič o projektu referenduma JEK2: “Bleferendum” na četrto potenco!

Piše: Vili Kovačič, Ljubljana

»Ljudsko odločanje« o jedrski energiji, ki naj bi bilo 24. novembra 2024, je čisti BLEF – JE BLEFERENDUM na četrto potenco , kajti ljudje ne vedo o predmetu odločanja ničesar.

Predvsem pa ga forsira vlada, ki nima legitimnosti, katere predsednik je v policijski preiskavi in kampanjo z vladne strani vodi oseba iz GEN-I, ki je kot del vodstva GEN-I, sama v policijski korupcijski preiskavi že več kot dve leti. da, če referendum bo, oziroma kadar bo, na referendumu glasujejo PROTI in s tem izkažejo nelegitimnost vladi, ki si s tem skuša le podaljšati razpolovno dobo svojega razpada.

In zakaj sem proti? Niso rešeni sledeči problemi in izsiljeno odločanje ljudstva se sprejema na silo in vrat na nos! Razlogi za državljansko držo proti na referendumu pa so sledeči:

  1. Dokler se definitivno ne reši problem vseh jedrskih odpadkov iz JEK1 sporazumno skupaj s Hrvati, je nedopustno načrtovati nove.
  2. Brez dolgoročnega načrta porabe elektrike (NEP – novi energetski program) ne smemo naprej. V majhni Sloveniji ne smemo in ne moremo graditi elektrarniških kapacitet  za druge, za sosednje države.
  3. Sicer pa gre pri izraženih podatkih predvsem za predimenzionirane kapacitete, s katerimi bodo največ zaslužili prekupčevalci elektrike, to pa je predvsem Golobov GEN-i in Golob sam, ali bolje več kot polovica poslancev in uradnikov sedanje SVOBODE, ki imajo neposredni poslovni interes.
  4. V evforiji vladne vneme nihče ne pomisli na smotrno gradnjo kapacitet za konične obremenitve – za časovne intervale, ko je poraba elektrike največja in elektrike najbolj primanjkuje in je  elektrika najdražja, to pa so črpalne elektrarne – npr. Renče Vogrsko na Trnovski planoti, kapacitete do enega gigavata moči in devet milijonov kubičnih metrov vodne mase. Lokacij za črpalne postaje je v Sloveniji identificiranih najmanj 16.
  5. Na sploh pa bi se v primeru jedrske energije morali odločiti za manjše modularne jedrske elektrarne po 300-400 MW moči, ki bi jih lahko instalirali decentralizirano – v Prekmurju, na Primorskem in v centralni Sloveniji. To bi bil prispevek k decentralizaciji in tudi večji varnosti in manjši ranljivosti elektro energetskega sistema. Z razvojem modularnih enot bo povečana varnost njihovega delovanja in primerljiva bo vrednost investicije ter objektivno finančno  vzdržen ter časovno razpotegnjen projekt.
  6. Sloveniji ni treba hiteti, sploh pa ne z blef-referendumom, ki ga žal forsirajo štiri od petih parlamentarnih strank. Za neuspeh bodo odgovarjali vsi, v resnici pa odgovornost ne bo prevzel nihče.
  7. Pozivam predsednika vlade, da denar, ki ga je vlada vložila v dokapitalizacijo GEN-I, povrne v proračun kot začetni kapital za  investicijo v novo jedrsko elektrarno.
  8. Svoj »altruizem« – pridobljene osebne nagrade za izjemne energetske dosežke pa naj, kot »vrhunski menedžer« realizira v zmanjšanju cene C02 kuponov, ki zdaj bremenijo TEŠ6. Predsednik vlade v osebnem pohlepu, komaj 10 let staro-novo elektrarno predvideva za zaprtje – likvidacijo. Vse te aktivnosti pa samo zato, da vzpostavi popoln monopol GEN-i in uniči svojo konkurenco.
  9. Edino kar je v danem trenutku smiselno je podaljšanje obratovanja NEK1, za kar pa referendum sploh ni potreben.
  10. Nadalje davkoplačevalci pričakujemo začetni osebni vložek premierja in ministrov s strani istih, ki  to investicijo najbolj branijo in norijo – hitijo. VSAKA MILIJARDA SE ZAČNE Z ZAČETNIM VLOŽKOM.
  11. A tukaj vladni predstavniki govorijo celo o vložku od 10 – 20 milijard eur. KDO JE TUKAJ NOR, Teš6 je stal 1,4 milijarde. Črna luknja NEK2 pa bi naj stala desetkrat toliko !
  12. To lahko pomeni samo to, da je bil TEŠ6 zgolj suha vaja – učna ura za krajo denarja.
  13. Očitno je ta bleferendum nastal v tekmi med pozicijo in opozicijo za neko imaginarno ljudsko naklonjenost pred volitvami. Sramota pa je, da se slovenski politični intelekt zreducira zgolj na plenjenje davkoplačevalskega denarja in v pohlepu ne vidi dlje od svojega nosu.
  14. Nič pa ne investira v Učinkovito rabo enegije – URE, kjer je učinek nedvomno večji kot za  eno jedrsko elektrarno.

Skratka, mnogo je še za postoriti in nikamor se ne mudi, da pride do končne odločitve.

Ena najusodnejših človeških lastnosti je pohlep oziroma lakomnost po tujem denarju. Ta izvira iz  napuha , ki rojeva velikansko  megalomanijo , kar se pri tem projektu vidi v velikanskih finančnih apetitih predvidenega NEK2 (10 – 20 milijard eur) in grandomaniji 1.100 in več MW moči.

Pozivam vse državljanke in državljane , da ko bo čas, NE GLASUJEJO ZA MAČKA V ŽAKLJU, glasujejo naj proti , kar bo hkrati protiutež manipulaciji v blefe-rendumskemu vprašanju, ki je le dimna zavesa za odvračanje od realnih problemov, ki jih ima predsednik vlade sam s sabo.

Dodatno pa je tudi vprašanje samega referenduma. Novinarji na tako imenovani depolitizirani RTV Slovanija samooklicani »NIKOMUR HLAPCI«, namreč niso sposobni organizirati niti enega poštenega referendumskega soočenja. To vem iz lastne izkušnje in so to že večkrat dokazali, posebej pa v zadnjem času v brezzobih TARČAH v katerih zdaj hlinijo demokratično razpravo o brezpredmetnem vprašanju dogovarjanja, hkrati  s tem, ko vodstvo iste RTVSLO prepoveduje snemanje  njim neljubih intervjujev in v goste v TARČO vabi super nadstrokovnjaka Levičarja. Vabi Golobovega pooblaščenca iz vrst nekdanjega vodstva GEN-I, katerega vodstvo  je, skupaj  z Golobom, že več kot dve leti v nedokončani policijski preiskavi.

Zvesto pa v Tarčah molčijo o svinjskem kanalu C0 in Golobovi vsestranski in najnovejši podpori tej uničevalni kriminalni vodni navezi, katere cilj je, da bi njihovo prijateljsko podjetje prodajalo vodo v plastenkah –  cilj je torej z onesnaženjem priti do mastnih zaslužkov!

Osel gre samo enkrat na led, Slovenci, posebno pa Ljubljančani, mesto heroj, bi na ledu za stalno ostali.  Ni zastonj  najljubša Jankovićeva partizanska pesem »Hej brigade ….hitite , požgite …. na Slovenskem smo mi gospodar”.

Danski filozof Kierkegard je nekoč  zapisal: »Pretentajo vas lahko na dva načina: da verjamete temu, kar ni res, ali da ne verjamete temu, kar je res.« V Sloveniji leta 2024 velja oboje!

Zato je namreč medijsko izjemno dobro poskrbljeno, da je narod BUTAST in da tak tudi ostane – tako kot mi je – pred referendumom o TEŠ6, leta 2012, zaupal sam Milan Kučan, nekoč tajni sodelavec KOS – kontra obveščevalne službe JNA s kodnim imenom Plavi.  “Človek vizionar”, ki je s promoviranjem TEŠ6 na Forumu 21 leta 2009 dal zagonski polet, zeleno luč, TEŠ6 in je leta 2018 prav tako forsiral enojni drugi tir Divača Koper – brez dvojnega tira. Takrat se je močno razburil in s tresočim glasom, vendar  triumfalno, izjavil DRUGI TIR BO ! Hkrati je »vizionarsko« diskreditiral nasprotnike z ugotovitvijo: »Uničujete nam naše najboljše podjetnike«. Beri: pajdaše foruma 21, kot so idrijski Kolektor Stojana Petriča, lastnika časopisa Delo – inkasanta na Ravbar komandi,  Blaž Miklavčič GH holding in Janez Škrabec Riko Ribnica. Sami »naši«, predvsem pa zvesti revolucionarnemu izročilu o tem, kako razlastiti tiste, ki so obogateli s svojim delom !

Na razplet drame dvojnega tira v številnih kraških jamah na trasi Koper Divača pa še čakamo. Čeprav bi bil po ALTERNATIVNI TRASI dvojni drugi tir Divača Koper že zdavnaj zgrajen.

Zato ponavljam svojo trditev iz prvega intervjuja  v Domovini: Kučan NI NAŠ VIZIONAR, AMPAK NAŠ GROBAR. In kadar ima oblast levica  – to pa je 70% časa po osamosvojitvi , alternative niso dovoljene.

Aktualni BLEFE-RENDUM je spet del tega izgubljenega časa. Blefe-rendum na 4 potenco pa pomeni štiri parlamentarne stranke.

Blefe-rendum je zdaj sicer odpovedan, kar pa je pravzaprav velika škoda za promocijo slovenske demokracije, čeprav bi bil rezultat referenduma enak Golobovemu obisku v Beli hiši pri predsedniku ZDA, ki bo na funkciji samo še 14 dni.

Ljudstvo Slovenije ob tem močno pričakuje, da se mandat OBEMA  – Bidnu in Golobu izteče istočasno.  To pa bi vsekakor bil njun prispevek k pohabljeni slovenski demokraciji. Njuna OPRAVILNA ne – SPOSOBNOST za nadaljevanje mandata je namreč pri obeh skoraj enaka – 14 dni. Biden zaradi starostne DEMENCE, Golob zaradi pohlepa in spominske inkontinence.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine