10.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Kampanja Harrisove se spreminja v grotesko

Piše: Bogdan Sajovic

Vodstvo kampanje Kamale Harris pa tudi z njo povezani mediji vse bolj izgubljajo živce. Številke gredo v prid Donaldu Trumpu, tudi stavnice mu napovedujejo zmago. Harrisova se je izkazala kot izredno šibka kandidatka in z njeno nominacijo je vodstvo Demokratske stranke očitno brcnilo v temo.

Bolj ko se bliža volilni dan v Združenih državah Amerike, večja je nervoza v vodstvu Demokratske stranke, pa tudi v z demokrati povezanih velikih medijih. Številke na anketah namreč demokratski kandidatki, aktualni podpredsednici ZDA Kamali Harris, ne kažejo dobro. Medtem ko njen protikandidat, nekdanji predsednik Donald Trump, na svojih shodih govori pred deset tisoči ljudmi, ima Harrisova probleme že pri napolnitvi manjših dvoran, kje šele da bi privabila desettisočglave množice.

To pa je le eden od mnogih problemov Harrisove. Kot kandidatka je malo znana in predvsem anemična kljub prizadevanjem velikih medijev, da bi jo kar najbolje »predstavili« ameriškim volivcem.

Nadomestek v sili

Harrisova je bila velik del svoje politične kariere znana samo v domači Kaliforniji, v zvezno politiko je stopila tako rekoč skozi zadnja vrata, podobno kot nekoč Barack Obama. A Obama je bil vsekakor vsaj karizmatičen, kar Harrisova nikakor ni. Leta 2000 se je na vrat na nos zapodila v predsedniško nominacijo in jo tudi hitro končala, mediji so jo praktično ignorirali, donatorji tudi, zato je odstopila že v zgodnji fazi. No, potem ko je Joe Biden osvojil nominacijo, je Harrisovo izbral za svojo podpredsednico, in to samo zato, ker mu je stranka sugerirala, da mora izbrati temnopolto žensko, Harrisova pa je bila tako rekoč pri roki. Vsa štiri leta Bidnovega mandata je bila Harrisova bolj ali manj nevidna. Kadar se je pojavila v javnosti, je navadno ustrelila kakšnega kozla.

Potem ko je postalo jasno, da je Biden, čeprav je osvojil demokratsko nominacijo, zaradi pešajočih kognitivnih zmožnosti nesposoben, da bi speljal volilno tekmo, ga je stranka prisilila k odstopu in spet skozi zadnja vrata kot nadomestek pripeljala Harrisovo.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokraciji!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine