12.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 oktobra, 2024

V novi številki Demokracije preberite: Politični prestopniki, ki jih ščiti ustava

Piše: Gašper Blažič

Prejšnji teden je poslanec Anže Logar (končno) javno napovedal svoj izstop iz SDS. To potezo so mnogi pričakovali, potem ko je napovedoval ustanovitev politične platforme, ki naj bi se razvila v novo stranko. V začetku tega tedna je izstop iz stranke napovedala tudi Eva Irgl.

Eva Irgl je bila poslanka SDS dvajset let, saj je bila prvič izvoljena leta 2004 ob zmagi SDS. Pred tem je bila bolj znana v svetu šovbiznisa (oddaja TV Genij). Logar je v državni zbor prišel desetletje kasneje, bil pa je član stranke od leta 1999 in je dokaj hitro poznal prepoznaven najprej v njenem podmladku. Do zaključka redakcije nam ni uspelo izvedeti, ali je iz stranke izstopil tudi Dejan Kaloh, ki je v zadnjem času med vrsticami izrazil precej nezadovoljstva.

Podpisal je pogodbo, spoštoval je ne bi?

Ob Logarjevem izstopu je predsednik SDS Janez Janša spomnil na pogodbeno zavezo, ki jo podpišejo vsi poslanci. V primeru izstopa iz stranke so namreč dolžni poravnati vse stroške predvolilne kampanje, pričakuje pa se tudi, da vrnejo poslanski mandat. No, za zdaj tega še ni storil nobeden od poslancev, saj so odstopi poslancev DZ načeloma zelo redki, predvsem če se to zgodi v povezavi z izstopom iz stranke. Logar je že nakazal, da ne namerava odstopiti kot poslanec, kar je izrazil tudi v pogovoru za Radio Ognjišče, in sicer ne glede na to, da je leta 2022 sam podpisal pogodbo, ki ga k temu zavezuje. Res pa je, da je bila že leto prej znana odločba vrhovnega sodišča (za katero Logar ve in se nanjo tudi sklicuje), da nobena pogodba s poslanskimi kandidati ne zavezuje izvoljenih poslancev k temu, da vrnejo svoj poslanski mandat in prepustijo mesto naslednjemu na listi v volilni enoti (v tem primeru bi bil to Domen Cukjati, ki je v tretji volilni enoti kot kandidat SDS dosegel četrti najboljši izid na listi).

Celoten članek si lahko preberete v novi številki Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine