11.9 C
Ljubljana
sreda, 16 oktobra, 2024

(ZADEVA TRENTA) Pričal minister Jože Novak, sodnica pa ga je spraševala, kdo je njegov delodajalec; Janša: Proces sovpada tudi z začetkom »logarjevanja«

Piše: Gašper Blažič

Vse do poznega popoldneva je trajala današnja obravnava v zadevi Trenta na celjskem okrožnem sodišču. Zaslišanje prič ni prineslo ničesar, česar ne bi vedeli že od prej. Sodišče je namreč zaslišalo še tri nekdanje vodilne na Imosu: Mojco Dovžan, Polonco Majer in Jožeta Novaka, ki je sedaj minister za naravne vire in okolje v Golobovi vladi. Zaradi zdravstvenih razlogov na sojenju ni bilo obtoženega Klemena Gantarja.

Pričanje krajinskega arhitekta in prvega predsednika uprave Imosa Jožeta Novaka je bilo sicer presenetljivo korektno. Novak je bil v omenjenem gradbenem podjetju najprej pomočnik glavnega obtoženca Branka Kastelica za razvoj projektov, tik pred stečajem nepremičninske skupine pa tudi njegov direktor.

Je bilo pa po svoje komično, da sodnica Cvetka Posilovič ministra sploh ni prepoznala. Ali če je zgolj iz formalnih razlogov ob identifikaciji spraševala, kdo je njegov delodajalec. Čeprav je imela v spisu vse njegove podatke.

Minister pojasnil, da bi nepremičnini v Trenti lahko razvili

Kot je minister Novak danes povedal v več kot dve uri dolgem zaslišanju, se je z nepremičninami v Trenti srečal šele leta 2014, ko so jih želeli prodati, medtem ko o poteku nakupa 15.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča s staro kmetijo v Triglavskem narodnem parku (TNP) dotlej ni vedel ničesar. Tako kot v številnih precej večjih projektih, kot sta bila med drugim Tobačna in Litostrojska, je bil zadolžen za pripravo projekta, katerega cilj je bil ustvariti dobiček. V konkretnem primeru so imeli za nepremičnino tri možne rešitve, torej razvoj turistične dejavnosti, obnovo obstoječih objektov ali preureditev obstoječega objekta tako, da bi v njem omogočili bivanje s tem, ko bi iz ene etaže naredili tri. Od tega bi bila ena v kletnih prostorih, kar bi bilo mogoče ne glede na omejitve v Triglavskem narodnem parku.

Kar dejansko pomeni, da TNP ne predstavlja takšne omejitve, ki bi drastično znižalo ceno nekdanjega Janševega posestva.

Načrti s posestvom v Trenti pa na žalost niso uspeli, ker so banke zaradi finančne in nepremičninske krize “čez njih potegnile črto”, zaradi česar so skušali s prodajo nekaterih nepremičnin rešiti, kar bi se dalo. Med takimi je bila tudi nepremičnina v Trenti, za katero je Novak od svojih predhodnikov na mizo dobil ponudbo enega od interesentov za odkup v vrednosti sto tisoč evrov. Ker naj bi bila po ocenah stroke znotraj podjetja bila vredna vsaj 120 tisoč ali 130 tisoč evrov, se za prodajo ni odločil, saj ni želel oškodovati Imosa. Ob tem pa ni vedel povedati, zakaj sta dve cenilki (Breda Zorko in Nikolaja Kogovšek Gilčvert) zemljišče ocenili na okoli dvajset tisoč evrov. Po njegovih besedah so zemljišča znotraj TNP, kljub vsem omejitvam, na elitni lokaciji, podobno kot zemljišča ob morju in drugje. O tem, zakaj jih je Imos sploh kupil, je tudi on zatrdil, da so v času dobrih razmer na nepremičninskem trgu investitorji to počeli na zalogo, kupovali so jih z lastnimi sredstvi.

Sodišče izsililo izjavo, da je vodstvo Imosa prikrivalo posel s Trento

Še dve nekdanji zaposleni v Imosu Polonca Mayer in Mojca Dovžan v sicer napornem in dolgotrajnem zaslišanju – na sodišče je prišel tudi Mitja Majnik, a ni prišel na vrsto – nista povedali bistveno novega. Razen morda tega, da se ne spomnita veliko in da se nista veliko ukvarjali s posli s podjetjem Eurogradnje, od katerega so sicer kupili nekdanje Janševo posestvo v Trenti. No, sodišče je očitno od Mayerjeve hotelo dobiti potrditev, da je vodstvo Imosa svoji pravni službi prikrivalo posle, za katere niso hoteli, da pridejo v javnost, in ji predočilo izjave, ki jih je dala v kriminalistični preiskavi.

Tudi Dovžanova se ni spomnila praktično ničesar, razen tega, da so zemljišča takrat kupovali na zalogo in da za posel tako nizke vrednosti ni bilo potrebna seznanitev vseh oddelkov v družbi, saj je imel direktor Kastelic vsa pooblastila za popis pogodbe. Cenilcev ob nakupih navadno niso najemali, razen če so to morali pri najemanju kreditov storiti na zahtevo bank.

Zaslišanja prič so skupno trajala kar sedem ur.

Zelo zanimiva časovnica, povezana tudi z »logarjevanjem«

Janez Janša, ki v tem procesu formalno ni glavni obtoženec, je pa zagotovo glavna tarča globoke države, je že pred današnjim narokom medijem dejal naslednje: “Iz tedna v teden poteka nek zelo jasen, nazoren politični proces proti predsedniku največje opozicijske stranke, za zadevo izpred 20 let, ki sploh ni kaznivo dejanje. “Timing” je zelo zanimiv. Vse se je zgodilo tako, da se to, kar je napovedano v zvezi z zaključkom tega sojenja na prvi stopnji, pa potem na drugi, ujema z roki, ki bodo začeli teči v zvezi s prihodnjimi volitvami.« Po Janševih besedah končni cilj pakta celjskega sodišča in tožilcev najbrž sploh ni obtožba, ampak zastaranje, zaradi katerega se bo obtoženca za zmeraj vlačilo po zobeh, češ, “kriv je, ampak je ušel roki pravice”, proces pa bo trajal tudi skozi predvolilni čas, ki se – zaradi skorajšnjega kolapsa Golobove vlade – nezadržno bliža. Ne glede na to, da je eden od dveh tožilcev Boštjan Valenčič pred časom medijem razlagal, da bi bil najslabši razplet zadeve zastaranje.

Proces v zadevi Trenta pa se očitno ujema tudi z novim političnim nastopom Anžeta Logarja, kar močno spominja na nekdanje angažiranje Gregorja Viranta. Spomnimo: slednji je leta 2013 takoj po intervenciji KPK miniral drugo Janševo vlado iz istega razloga, zaradi katerega sedaj sodijo Janši. KPK se je namreč takrat »obesila« prav na Janševe domnevno sporne nepremičninske posle, a kot je znano, je bilo poročilo KPK, ki je sicer obremenilo še Zorana Jankovića, kasneje sodno odpravljeno. A prepozno, saj je bila škoda že storjena, Virant in Karl Erjavec, ki se vrača v politiko, sta takrat v konstruktivni nezaupnici podprla Alenko Bratušek za premierko. Slednja je prejela čestitke, še preden so bili glasovi sploh prešteti. Ker je fotograf Jani Božič to razkril, se je to zanj končalo s kazenskim pregonom. In eksilom v Veliko Britanijo.

SDS doslej sodelovala s strankami z nasprotnega pola

»V času, ko se ta proces /Trenta/ stopnjuje, se ustanavlja neka druga stranka, ki hoče zajedati volilno telo Slovenske demokratske stranke in, kot rečeno, enkrat smo že dali to skozi v procesu Patria in zdaj se odvija popolnoma enak scenarij,” je Janša komentiral nedavni izstop Logarja iz stranke in ustanovitev nove stranke. Včeraj se je Logarju pridružila še Eva Irgl, kot kaže, lahko že jutri sledi Dejan Kaloh.

Janša je danes v izjavi ob robu sojenja v zadevi Trenta ocenil, da preseneča čas, v katerem se odvija napoved Logarjeve stranke. »Gospod Logar je tudi takrat, ko je znotraj stranke govoril, da bo šel samostojno pot, napovedal, da bo stranko najavil pol leta pred naslednjimi volitvami,« je dejal. Logarjeva napoved ustanovitve stranke do konca leta tako po njegovih besedah pove marsikaj, med drugim, da se očitno pripravljajo predčasne parlamentarne volitve prihodnjo pomlad. Predsednik SDS je sicer tudi v minulih dneh v zapisih na družbenem omrežju X komentiral samostojno politično pot Logarja, ki napoveduje stranko politične širine in v svojih nastopih poudarja sodelovanje. Tako je Janša med drugim izpostavil, da je SDS doslej že trikrat ob sestavljanju vlade vanjo vključila stranke z levega pola. “Tako DeSUS kot SMC. Ter sklenila Partnerstvo za razvoj s Pahorjevimi Socialnimi demokrati,” je spomnil.

Po njegovih navedbah tako, ko gre za sodelovanje, nikoli ni bila in tudi danes ni problem stranka SDS. »Projekt Virant2 (gre za referenco na nekdanjo stranko Gregorja Viranta, to je Državljansko listo, op. a.) zato ni lansiran zaradi sodelovanja, ampak iz ravno nasprotnih vzgibov. Zato, da se prepreči zmaga SDS in omogoči vlada izključevanja – brez sodelovanja s SDS. Ker je samo vlada s SDS z njenim kadrovskim potencialom, znanjem, izkušnjami in operativnimi sposobnostmi zmožna voditi državo suvereno oziroma izven neposrednega vpliva stricev in globoke države,« je prepričan predsednik SDS.

Ob koncu današnje obravnave je Janša ekipi TV Slovenija glede današnjega maratonskega sojenja, zaradi katerega izgublja dragoceni čas dejal: »Predstavljate si, kakšna prednost je to za politično konkurenco, ki se lahko v tej stotih dneh ukvarja prav s politiko.« Na vprašanje, ali vztraja pri svoji nedolžnosti, ni odgovoril.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine