18.3 C
Ljubljana
četrtek, 10 oktobra, 2024

(VIDEO) Logar se glede odstopa oziroma vrnitve poslanskega mandata ni izjasnil, leta 1994 je Janša modro odstopil s poslanske funkcije

Piše: Spletni časopis

Anže Logar ni pojasnil, ali bo po izstopi iz stranke vrnil svoj poslanski mandat, ki ga je dobil za SDS, v pisnem sporočilu in video posnetku, ki ga je objavil danes.

K vrnitvi mandata ga je pozval Janez Janša z opozorilom, da bi bilo takšno ravnanje pošteno do stranke in v skladu z zavezo, ki jo je Logar podpisal. A prisiliti ga Janša ne more. Če bi Logar vrnil mandat, bi s tem pravzaprav sledil vzgledu Janše, ki je to storil po odstavitvi s položaja obrambnega ministra v aferi Depali vas, zaradi česar pridobil velik moralni kapital. SDS, ko jo je takrat ravno začel voditi, je zaradi odstavitve po zmontirani politični aferi tudi izstopila iz vlade Janeza Drnovška.

Janši in njegovi stranki se je odločitev, da se bo odrekel poslanski funkciji (zaradi tega jo je ohranil nadomestni poslanec, danes že danes pokojni Ivo Hvalica) in zapustila vlado, dolgoročno zelo koristila. Na naslednjih volitvah je SDS, ki je leta 1992, ko jo je vodil še Jože Pučnik, komaj prišla v državni zbor s 3,3 odstotki, dosegla več kot štiri krat boljši rezultat s 16,1 odstotka in postala velika stranka. Janša pa je bil od čisto takrat vsakič izvoljen za poslanca. Edini sploh med vsemi.

Na družabnem omrežju Facebook je Logar objavil reklamni video in tudi pisno sporočilo, ki kaže, da je bil njegov izstop iz stranke dobro načrtovan in pripravljen. Video je takšen:

Ob video posnetku je Logar objavil tudi pisno sporočilo, ki je takšno:

Moja pot

V trenutku odločitve je najboljša stvar, ki jo lahko storite, prava stvar. Najslabše, kar lahko storite, je, da ne naredite ničesar.

Theodore Roosevelt

V zadnjih mesecih se je zdelo, kot da nisem počel ničesar. Res je, pred kamerami me ni bilo veliko. A nisem počival.

Ob razglasitvi rezultatov predsedniške tekme sem dejal, da Slovenija potrebuje sodelovanja še bolj, kot kadar koli poprej. Dve leti kasneje ni nič bolje. Zadnja leta sem delal na tem od znotraj. Po svojih najboljših močeh. Pa od zunaj. Z omejenimi uspehi.

Potrebujemo več. Klik v glavi. Je že tako v življenju – v vsakem trenutku imamo dve možnosti: ali naredimo korak naprej v prihodnost ali pa o(b)stanemo v jutrišnji preteklosti.

Čas je, da gremo na pot prihodnosti.

Zato sem včeraj ena vrata zaprl.

Po 25 letih članstva sem izstopil iz SDS. Nekaj melanholije je v tem… Z leti so prišle izkušnje, v času po novembru 2022 pa tudi spoznanje, da brez naslednjega koraka ne bo napredka. Da je ponavljanje vedno istega pač obsojeno na neuspeh.

Grem svojo pot. Ker tako čutim. Ker imam zaupanje v uspešno Slovenijo. In presežek energije, da vas povabim poleg. Ker sem se v 25 letih političnega udejstvovanja veliko naučil. In ker želim Sloveniji v čim večji meri vrniti tisto, kar mi je dala – znanje, upanje, vero v uspeh in željo po sodelovanju.

Dr. Avbelj je pred časom zapisal, da Slovenija potrebuje politični tretji steber. Široko polje tistih, ki so pripravljeni sodelovati zato, da nam bo vsem bolje.

Upehani smo od politike ‘PROTI’. Zakaj ne bi izbrali logike ‘ZA’? Razmislimo, kaj nas povezuje, ne deli. Namesto razlik med nami poiščimo skupne interese. Verjamem, da je možno. S Platformo sodelovanja smo nakazali pot.

Globoko v sebi si vsi želimo dobrih odnosov. Da izboljšamo družbeno klimo. Da postavimo uspešno gospodarstvo v jedro zmagovite Slovenije, mlade ohranimo doma, zagotovimo varno prihodnost in povrnemo zaupanje državljanov v institucije.

Le upati si je treba.

Ena vrata so se torej zaprla. Čas je, da se odprejo druga. A skozi ta ne grem sam.

Nastajali bomo postopoma, od spodaj navzgor, vsem na očeh. Zatorej, iskreno vabilo, da se pridružite #sodelovanju. Vsi, ki ste spremljali moje delo zadnjih 25 let in razumete, zakaj je potreben ta korak. Vabljeni tudi vsi, ki ste že v predsedniški kampanji začutili, kako sproščeno je glasovati ‘ZA’. In vsi, ki ste naveličani zamujenih priložnosti kot posledice političnega boja vseh proti vsem.

Da ne bo pomote – to, kar bomo skupaj ustvarili, ne bo politična sredina brez identitete.

To bo POLITIČNA ŠIRINA. S paleto vonjav in okusov. A takšnih, ki se med seboj ne ‘nevtralizirajo’. To je pot, ki jo izberejo Demokrati.

Vsaka pot se začne s prvim korakom. Lahko je skupna, če boste ubrali pot #sodelovanja.

Naj nas poveže #ZAupanje v prihodnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine