16.3 C
Ljubljana
sreda, 9 oktobra, 2024

Orban nagovoril Evropski parlament: “S priseljevanjem se povečujejo antisemitizem, homofobija in nasilje nad ženskami”

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Madžarski premier Orban je danes nagovoril EU parlament. Prepričan je, da se mora EU spremeniti. Kot poglavitne teme je v Strasbourgu izpostavil konkurenčnost, migracije in krizo schengna. “V Evropi se s priseljevanjem povečujejo antisemitizem, homofobija in nasilje nad ženskami,” je med drugim dejal. 

Madžarski premier Viktor Orban je ob predstavitvi prednostnih nalog predsedovanja svoje države Svetu EU dejal, da Madžarska tej evropski inštituciji predseduje drugič. Spomnil je, da je bila tudi v času prvega predsedovanja, leta 2011, EU v krizi. Orban: “Toda razmere so zdaj bolj resne, kot so bile leta 2011, morda celo resnejše kot kadar koli v zgodovini unije,” poroča STA.

Spomnil je na vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Izpostavil je tudi nevarnost razpada schengna in padec konkurenčnosti EU-ja. Prav slednje pa je izpostavil kot ključni element, ki bi privedel k pozitivnim spremembam. Gospodarska rast EU v zadnjih dveh desetletjih zaostaja za gospodarsko rastjo Kitajske in ZDA. Spomnil je tudi na počasnejšo rast produktivnosti od rasti v konkurenčnih državah.

Dejal je še, da se delež EU-ja v svetovni trgovini zmanjšuje. Dotaknil se je še ostalih nevarnih trendov, ki zaznamujejo staro celino: “V Evropi se s priseljevanjem povečujejo antisemitizem, homofobija in nasilje nad ženskami.” Na področju problematike migracije pa je zavzel stališče, da je potrebno varovanje zunanjih meja EU-ja. Kot edino možno rešitev pa vidi tudi migrantske centre zunaj EU-ja.

Migrantski centri naj bodo zunaj EU-ja
V njih bi bili pred prihodom v EU ilegalci preverjeni. Spomnil je, da ravno zaradi nezakonitega prehajanja meja države vnovič uvajajo nadzor na mejah, kar schengen posledično ogroža. Madžarsko predsedstvo predlaga schengenske vrhe. Na njih bi se redno sestajali zastopniki članic. Obenem je njegova želja, da bi do konca polletnega predsedovanja tudi Romunija in Bolgarija postali polnopravni članici območja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine