17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Odnesle so jo aroganca, neučinkovitost in nekompetentnost

Piše: Tanja Brkić

Pa smo ga le dočakali! Težko pričakovani odstop ministrice za digitalno preobrazbo namreč. Njen mandat so zaznamovali aroganca, neučinkovitost, nekompetentnost. Obljubljala je digitalizacijo in pametno porabo denarja, dobili pa smo večmilijonski strošek na račun davkoplačevalcev za popolnoma negospodaren nakup 13 tisoč računalnikov. Po zadnji aferi je niso mogli (niso želeli) rešiti niti »kolegi« iz lastnih vrst. Ministrica je po vseh šlamastikah le odšla.

»Glede na doslej videno v njeni kratki politični karieri je očitno odstop zahteval kar sam predsednik vlade. V nasprotnem primeru se namreč verjetno ne bi zmenila ne za povsem jasno izraženo javno mnenje ne za povsem jasno stališče celotne koalicije, še najmanj pa za konkretno vsebino, ki jo je tako ali tako ignorirala ves čas,« je njen odstop komentiral politični analitik Sebastjan Jeretič.

Ministrica kot afera na dveh nogah

Od prihoda Golobove vlade smo bili priča nenehnim kaotičnim dogodkom, ki so se vrstili drug za drugim. Spremljalo jih je kar nekaj odstopov, a odstop Emilije Stojmenove Duh se kar ni in ni zgodil, in to kljub nekompetentnosti, kar je izpostavil že Požareport, in kljub dejstvu, da se je izkazala kot afera na dveh nogah. Da se je tako dolgo obdržala na poziciji, je morda igralo vlogo to, da je domnevno v ministrske vrste prišla zaradi prijateljskega odnosa z Marto Kos. Nekdanja članica Strateškega sveta za digitalizacijo, ki ga je vodil nekdanji minister Mark Boris Andrijanič, je kasneje iz sveta tudi izstopila, navajajoč »zapravljene priložnosti za financiranje razvojnih projektov«, čeprav naj bi bil izstop posledica njene neučinkovitosti. Pa saj jo je dokazala že pri svojem prvem projektu − organizaciji izobraževanj za starejše, ko je takoj naletela na ostre kritike javnosti in strokovne skupnosti. Krivdo za neuspeh je preložila na druge, kar je povzročilo napetosti med njo in njenimi sodelavci, vključno s takratnim sekretarjem Matejem Kalanom, ki je bil nato razrešen. Sicer pa načelnosti ne bi pričakovali od nekoga, ki je »izdal« svojo stranko.

Spomnimo, da je leta 2022 Stojmenova Duh kandidirala na listi SD. Ker pa ji podvig na listi SD ni uspel, je strankarske vrste čez noč zapustila in dezertirala h Gibanju Svoboda in dobila funkcijo ministrice za digitalno preobrazbo. »V dosedanji karieri je pokazala samo izjemen egocentrizem in ambicioznost ter neverjetno lakoto po prestižnem položaju. Za ta stolček je čez noč vrgla čez ramo svojo prvo politično stranko, to je Socialne demokrate, nato pa se je pozicije oklepala kot klop ne glede na popolno nesposobnost in vse napake, ki jih je storila,« pravi Jeretič.

Celoten članek si lahko preberite v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine