9.9 C
Ljubljana
četrtek, 3 oktobra, 2024

Nepremišljeni in bahav Iran lahko sproži nov val beguncev v Evropo. Se lahko s to nepremišljenostjo začnejo notranje pozitivne spremembe?

Piše: Vančo K. Tegov

V torek je bilo iz Irana izstreljenih več kot tisoč balističnih raket. To je doslej najresnejši korak Irana v napačno smer ob izraelskih poskusih, da uredit stanje z Hezbolahom na svoj način.

Balistične rakete so nekaj zelo nevarnega, ker imajo velik doseg. Izrael je to svojo operacijo izvedel v Libanonu, ker je Hezbolah s svojega ozemlja v Libanonu proti Izraelu izstrelil balistično raketo. Zaradi direktne grožnje. Iran pa iz oddaljenosti pa nudi podporo enemu od izzivalcev in netilcev konflikta. To pomeni, da Irana, na katerega nič od tega ne leti, s projektili iz svojega ozemlja pošilja rakete v državo, s katero nima direktnih stikov v konfliktu. To je stanje, ko se mora prižgati rdeči alarm. Neizogibno.

Vključitev ZDA je slaba za teokratski Iran

Če so ZDA do sedaj stale ob strani, jih je Iran s tem dejanjem pripeljal oziroma vključil  v vojno na strani Izraela. Ni možnosti, da ZDA ne bi zaščitile Izraela. Iran je vojno prenesel na svoje ozemlje. Odgovor Izraela bo ciljanje na specifične tarče na ozemlju Irana, kar odslej pomeni zelo resno stopnjevanje konflikta. Doslej je bila vojna ožje regionalna, z delnim vstopom izraelskih enot na libanonsko ozemlje. V Iranu bomo prav gotovo videli tarče po katerih bo udaril Izrael.

Iran je v tem trenutku naredil napako. Prvo rdečo črto sta z izstrelitvijo teh balističnih raket sta prestopila Hezbolah in Hutiji. Sta grožnja ozemlju Izraela. Glavni igralec, razen Izraela in Irana, so ZDA. Stopnjevanje napetosti pomeni, da se lahko regija zelo hitro vname z dodatnimi konflikti.

Iran težko računa na Rusijo, četudi je slednja pomemben dobavitelj orožja Iranu. Napaka in napačna ocena. To Iranu pomnoži škodo.

Sirija je v dani situaciji stisnjena v primež, ki se ji dogaja zaradi velikega toka beguncev. Ogrožena je tudi Jordanija. Doslej smo govorili o regionalnem konfliktu, zdaj lahko govorimo o konfliktu velikega obsega. Govor Benjamina Netanjahuja, ki je pred dvema dnevoma neposredno nagovoril iranske državljane, je bil  direkten in surovo resničen. Rekel je, da bodo kmalu spuščeni iz jarma, s katerim Iran stiska svoje državljane – to pomeni pravi napad na režim ajatol v Iranu.

Vključitev Irana je prinesel spremembo igre

Iran bi moral nadaljevati zadržanjem in zadrževanjem  vojne zunaj svojih meja. Če se Izrael odzove, in do zdaj niso, z drugo obsežno zračno operacijo proti ciljem v Iranu, lahko postane nepredvidljivo. Če se Izrael odzove, se bo Iran verjetno aktiviral vsepovsod kjer  se Izrael bori, do sedaj na treh frontah – proti Hamasu, Hezbolahu in Hutijem, hkrati pa Evropi grozi še en velik begunski val, ki bo hitro sprožil konflikt. To bo največ škode naredilo bahavemu, postavljaškemu in nepremišljenemu in zaslepljenemu Iranu, in tako kot predvideva komentator, morda celo začetek notranjih sprememb v samem Iranu.

Veliko stvari v tem dogajanju je onkraj meje racionalnosti in zdravega dojemanja. Svet pa vse eno mora iti naprej, zaostalost in zaslepljenost morata postati to, kar sta: preteklost, ki ne bi smela biti del sedanjosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine