13.7 C
Ljubljana
sreda, 2 oktobra, 2024

Izrael sestrelil večino iranskih raket, zaradi napada Irana na Izrael Palestinci proslavljajo

Piše: Spletni časopis

Z množično balističnih in drugih raket je Iran napadel Izrael in s tem odgovoril na težave, v katerih so se znašle njegove teroristične organizacije Hamas v Gazi, Hezbolah v Libanonu in Hutiji v Jemnu, ki jih je Iran doslej uporabljal za napade na Izrael.

Zdi se, da izraelska protizračna obramba ni uspela ustaviti vseh raket in da so škodo povzročili tudi drobci razstreljenih raket. Šlo naj bi po ocenah izraelske vojske za 180 raket. Za zdaj ni poročil o smrtnih žrtvah in tudi ne o večji škodi na vojaški ali drugi infrastrukturi v izraelu. So pa Iranci ubili enega palestinskega civilista. Ameriški državni sekretar (zunanji minister) Anthony Blinken je na srečanju s predstavniki Indije ocenil, da je bil napad Irana s pomočjo zaveznikov premagan. O škodi poročajo iz sosednjih držav, denimo, Jordanije. Pa tudi iz Zahodnega brega. Ni jasno, ali so Jordanijo Iranci pomotoma zadeli ali gre za dele sestreljenih raket, ki so padli na to državo. V Gazi in na Zahodnem bregu Palestinci slavijo. Pa tudi pristaši Hezbolaha v Libanonu.

Podobno so slavili tudi brutalen teroristični napad Hamasa lani in ugrabitev več sto državljanov Izraela in drugih držav, celo dojenčkov. To barbarstvo je sprožili zaostrovanje. Iran je, podobno kot prej njegove teroristične organizacije, uporabil nenatančne rakete, ki so priletele tudi na naključne cilje. Na posnetku je šola.

Kaj vse so Iranci poškodovali in uničili, je še nejasno. Iranci poročajo, da bi naj uničili več deset izraelskih F-35, a je pri tem dobro biti previden podobno kot pri informacijah iz Moskve, ki je že nekajkrat sestrelila čisto vsa letala Ukrajincev. Pa ta še letijo.

Iz Izraela so napovedali, da bodo na vojaški napad na njihovo državo odgovorili in da bodo posledice. V Teheranu so zaprli glavno letališče in preusmerili vse polete, ker pričakujejo odziv.

Pred napadom Irana se je zgodil velik terorističen napad v Tel Avivu z večjim številom mrtvih in ranjenih. Oba napadalca je policija ubila. Po doslej znanih podatkih je smrtnih žrtev najmanj osem.

V Gazi, na Zahodnem bregu in v Libanonu medtem Palestinci in pristaši Hezbolaha slavijo, ker je Iran napadel Izrael, čeprav bi naj nekaj izstrelkov Irana padlo tudi na ozemlja Palestine. Podobno so slavili tudi brutalen teroristični napad Hamasa lani in ugrabitev več sto Izraelcev, kar je sprožili vihro. Slavja so se takrat razširila tudi med migranti iz tega dela sveta po Zahodu in med njihovimi simpatizerji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine