13.7 C
Ljubljana
sreda, 2 oktobra, 2024

V tiskani izdaji Demokracije preberite: Zdravniki pred odločitvijo, kje delati naprej

Piše: Vida Kocjan

Ministrstvo za zdravje je predstavilo predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki za zdravnike prinaša več omejitev in sprememb. Spremembe zakona so v javni razpravi do 16. oktobra.

Načrtovane ključne spremembe so, da zdravniki, zaposleni v javnem zdravstvu, ne bodo več mogli delati pri zasebnikih. To pomeni, da ne bodo mogli opravljati samoplačniških storitev pri zasebnih izvajalcih ali koncesionarjih. Zdravnike naj bi motivirali za dodatno delo v matični javnozdravstveni ustanovi, in to ne kar tako. Poleg rednega dela naj bi zdravniki delali prek podjemnih pogodb, ki pa bodo manj obdavčene. Bolnišnice in zdravstveni domovi bodo glede na predlog sprememb oproščeni 25-odstotnega davka na izplačani znesek.

Pred izdajo soglasja zdravnikom za delo drugje bo moral nadrejeni v bolnišnici ali zdravstvenem domu vsaj tri mesece meriti, ali je bil zdravnik v rednem delovnem času dovolj učinkovit. Slednje pomeni več birokratskih zapletov, pa ne samo to, nekatere specializacije bodo zaradi tega manj dostopne.

Storitve bodo še manj dostopne

Na osnutek sprememb, ki je povzročil precej razburjenja, so se odzvali tudi zdravniki. Prek Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da lahko pričakujemo negativen vpliv na dostopnost storitev.  Če bo zakon sprejet, se nam obeta tudi pobuda za ustavno presojo.

Na ministrstvu so na predlog prejeli številne očitke, med drugim, da bodo marsikoga pregnali iz javnega sistema, da se vzpostavlja zasebni zdravstveni sistem in da bi lahko prihajalo do zaprtja nekaterih oddelkov. Resorna ministrica Valentina Prevolnik Rupel, ki velja za eno najbolj anemičnih ministric, resor očitno vodijo drugi, pa odgovarja, da je prav slaba regulacija tudi sedaj povzročala zaprtje različnih oddelkov, »zato smo se znašli v situaciji, ko imamo v javni zdravstveni mreži tako malo zdravnikov, da ne moremo zagotavljati neprekinjenega zdravstvenega varstva«. Veliko razburjenja je povzročila tudi izjava Roberta Goloba, da nekateri zdravniki v javnem sektorju ne delajo nič ali pa zelo malo, potem pa bolnike preusmerjajo v zasebne ambulante. Ko so ga vprašali za konkretne primere, pa je poniknil.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine