18.6 C
Ljubljana
petek, 27 septembra, 2024

(INTERVJU) V novi št. revije Demokracija preberite: Dr. Rafael Mihalič: »Kuponi CO2 so ‘kr neki’. Gre za politično iznajdbo in neke fiktivne dajatve za CO2, ki fizikalno za učinek na podnebje nimajo prav nobenega učinka niti smisla.«

Avtor: Andrej Sekulović

Prof. dr. Rafael Mihalič, univ. dipl. inž. elektrotehnike, je bil dolga leta predstojnik Katedre za elektroenergetske sisteme in naprave na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V svoji karieri je na tem področju deloval tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Z njim smo se pogovarjali o situaciji s TEŠ 6, o energetski in okoljevarstveni politiki Slovenije in Evropske unije ter o drugih pomembnih vprašanjih.

Kot vemo, je Termoelektrarna Šoštanj v zadnjih letih zmetala veliko denarja za t. i. emisijske kupone, kar seveda vpliva tudi na poslovanje in sredstva same elektrarne. Kako gledate na tovrstne kupone?

Dovolite mi, da uporabim izrazje sodobne mladine, ker je tako najlaže povedati. Kuponi CO2 so »kr neki«. Gre za politično iznajdbo in neke fiktivne dajatve za CO2, ki fizikalno za učinek na podnebje nimajo prav nobenega učinka niti smisla. Naj spomnim, celotna EU emitira okrog 6,8 odstotka svetovnih emisij CO2, kar je skoraj 5-krat manj od Kitajske in manj od Indije. Slovenske emisije so še 200-krat nižje. Znano je, da človeštvo emitira le približno 5 odstotkov CO2, ki se sprosti v ozračje po naravni poti. In še češnja na torti: če pred leti še ni bila dovolj jasna vloga CO2 kot »toplogrednega plina« (medklic: to kar imenujejo toplogredni učinek, po definiciji niti približno ni to in je mehanizem učinkov fizikalno povsem drugačen), pa je sedaj povsem jasno, da podvojitev ali potrojitev sedanje koncentracije CO2 na podnebje ne bi neposredno vplivala niti v obsegu merilne natančnosti merjenja temperature. Bi pa seveda bistveno vplivala na ozelenitev planeta, ozelenitev puščav in povečanje pridelka hrane. Seveda bodo tisti, ki od strašenja s CO2 lepo živijo, skočili do stropa in vam postregli s tisoč in eno komplicirano, elegantno in napačno teorijo, ki naj bi dokazovala, da je resnica povsem drugačna.

Tovrstni kuponi pravzaprav uničujejo in hromijo industrijo v Evropi …

Seveda s kuponi lahko uničiš vsako energetsko intenzivno industrijo. Kaj to pomeni za recimo Nemčijo kot motor Evrope, lahko slišimo tule, kjer sopredsednica Alternative za Nemčijo Alice Wiedel kritizira Merklovo, da je uničila nemško gospodarstvo: https://x.com/i/status/1835687116098920478. Če pustimo politično noto govora ob strani, so številke, ki jih navaja dama, grozljive. Nemška in evropska industrija propadata, ker je energija predraga (seveda, če pa plačuje »kr neki« − kupone CO2) in okoljske zahteve neuresničljive.

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine