19.7 C
Ljubljana
torek, 24 septembra, 2024

Umrl nekdanji dolgoletni direktor Luke Koper in ustanovni član Kučanovega Foruma 21 Bruno Korelič

Piše: G. B. 

Umrl je nekdanji dolgoletni direktor Luke Koper Bruno Korelič, na spletu poročajo Primorske novice. Leta 2014 je izdal knjigo Moja pot, v kateri je opisal svojo mladost in dogodke v Luki Koper, ki jih je ocenil kot najpomembnejše. Bil je tudi med ustanovnimi člani Foruma 21, ki ga je leta 2004 ustanovil zadnji partijski šef Milan Kučan. 

Leta 1944 rojeni Bruno Korelič je v Luko Koper prišel leta 1977, ko so jo pestile finančne težave, zapustil pa jo je leta 2005, ko se je, kot je za medije pojasnil leta pozneje, začela v podjetje vmešavati politika. Čeprav je bil tudi sam del političnega establishmenta in je sodil med t. i. oldboyse.

V pogovoru za Siol je leta 2017 povedal, da je bila vsa infrastruktura v Luki zgrajena s sredstvi podjetja ob pomoči gospodarstva in bank. Državne pomoči ni bilo, ravno obratno, je opozoril. “Država je približno leta 1994 z nekimi predpisi to nacionalizirala ali, po domače povedano, ukradla luškim delavcem,” je dejal. Takrat je bila na oblasti vlada Janeza Drnovška, sicer predsednika LDS, predsednik republike pa je bil Milan Kučan. Koreliču je uspelo s politiko doseči dogovor, da se kljub lastništvu ne bo vmešavala v vodenje in nadzor. Država je v to privolila ter tako ohranila le dva odstotka glasovalnih pravic in 49 odstotkov prednostnih delnic. Konec leta 2004 pa se je to spremenilo. “Takrat so (v vladi, op. a.) nastavili svoje ljudi, sprejeli sklep in prednostne delnice spremenili v glasovalne ter tako politiki na široko odprli vrata, da je lahko začela šariti po podjetju,” je povedal.

Ob izidu knjige Moja pot leta 2014 je za Primorske novice kot ključno za Luko Koper izpostavil ustrezno železniško povezavo in drugi tir. “Če tega ne bo, se bo razvoj Luke ustavil, česar si najbrž nihče ne želi,” je dejal, glede izvedbe pa je bil precej pesimističen. Drugi tir je zdaj v gradnji, poskusno obratovanje je predvideno leta 2026. Korelič tega projekta ni dočakal. Kot poroča STA, se je zavzemal tudi za tretji pomol.

No, Primorske novice pa seveda niso objavile vse resnice o Koreliču. Prav on je bil dejansko boter, ki je v slovensko gospodarstvo lansiral Boruta Jamnika, sicer nečaka nekdanje poslanke SD in nekdanje izolske županje Brede Pečan. V Luko Koper pa je hotel svoje ljudi pripeljati tudi sedaj že pokojni Janez Zemljarič, ki je bil v času po osamosvojitvi vplivni politični boter.

Ob tem velja spomniti, kdo vse je bil član Foruma 21. Med drugim Zoran Janković, Niko Toš, Zdenko Roter, Ljubo Bavcon, Gojmir Lešnjak, Polona Vetrih, Vita Mavrič, Lev Kreft, Peter Božič, Bine Kordež, Miran Goslar, Tone Turnšek, Miloš Kovačič …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine