18.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 septembra, 2024

Nekdanji SD-jev minister junija postal predsednik DeSUS, želi si priti v parlament – je res kandidat za digitalnega ministra?

Piše: G. B. 

DeSUS, ki je od zadnjih volitev dalje izvenparlamentarna stranka, ima novo vodstvo. Njen predsednik je že poleti postal Vlado Dimovski, ki je bil minister za delo, družino in socialne zadeve v zadnji Drnovškovi in nato še Ropovi vladi, takrat še kot predstavnik (ZL)SD. 

Kasneje se je za nekaj časa umaknil iz politike in se posvetil akademski karieri. Sedaj se, kot kaže, znova vrača v politiko. V bitki za vodenje DeSuSa se je sicer omenjalo več možnih kandidatov. Po eni strani je vrnitev napovedoval Karl Erjavec, po drugi strani pa so se omenjala znana imena, kot denimo Marko Bandelli. Erjavec je sicer stranko vodil neprekinjeno kar 15 let, prvič je to postal leta 2005 na kongresu DeSUS v ljubljanskem Smeltu. Takrat je imel menda še strankarsko izkaznico LDS.

Stranko je sicer nazadnje vodil manj znani Anton Rifelj, pred njim je bil predsednik še Ljubo Jasnič. V času zadnje Janševe vlade pa je stranko vodila Aleksandra Pivec, a se je njeno vodenje kmalu nečastno zaključilo. V mandatu 1992-1996 je bil edini poslanec te stranke Ivan Sisinger, ki je bil izvoljen na listi Združene liste. Leta 1996 pa je uradno postala parlamentarna stranka. V tistem času jo je vodil Jože Globačnik, nato Janko Kušar, ki je bil v takratni vladi minister brez listnice, v Šinigojevem izvršnem svetu pa republiški sekretar za ljudsko obrambo. Zatem je sledila triletna vladavina Antona Rousa, do prve izvolitve Erjavca.

Sedaj si želi Vlado Dimovski s posodobljeno stranko priti v parlament. No, nekateri viri pa navajajo, da bi lahko že v tej vladi postal minister za digitalni razvoj. Ali je to rečeno bolj v šali ali zares, bomo še videli.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine