17.4 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Kaj je Metka odgovorila Urški?

Piše: Petra Janša

Nedavno je pri Celjski Mohorjevi družbi v sodelovanju z Domom sv. Jožefa v Celju izšla zanimiva knjiga z naslovom Vprašajmo Metko.

Gre seveda za Metko Klevišar, ki je pred desetletji, ko je še opravljala poklic zdravnice, skupaj s sodelavci ustanovila Slovensko Karitas in Slovensko društvo Hospic. Že kot študentka je zbolela za multiplo sklerozo, kar je zaznamovalo tudi njeno javno delovanje. Leta 2011 sta se s stanovsko kolegico Julko Žagar preselili v Dom sv. Jožefa v Celju, kjer sta skupaj začeli Pogovore o življenju in smrti, ki jih Metka po Julkini smrti nadaljuje.

»Če bi imeli možnost komu, ki je v življenju veliko dosegel, postaviti eno življenjsko vprašanje – kaj bi ga vprašali?« In prav to je rdeča nit omenjene knjige, ki je izšla ob njeni osemdesetletnici. Tako so Klevišarjevi vprašanje med drugim postavili Urška Bačovnik Janša, Ivo Boscarol, Tone Kuntner, Milena Miklavčič, Alenka Puhar, Anton Stres, Boštjan M. Turk in Zvonka Zupanič Slavec. Vsako vprašanje je tako odprlo neustavljiv vrelec življenjske energije, modrosti in dobrodušnosti, ki jih Klevišarjeva širi med ljudi.

Zdravnica in žena Janeza Janše Urška Bačovnik Janša je Klevišarjevo vprašala, kako se je skozi življenje spopadala z »javnim mnenjem«, kako gleda na družbo, kjer so nepreverjene govorice in obrekovanja nekaj običajnega in splošno sprejetega. »Tvoje vprašanje je zelo aktualno in se pravzaprav tiče nas vseh, samo nekateri ste temu bolj izpostavljeni kot drugi. (…) Javno mnenje še zdaleč ni vedno resnično in moramo biti do njega zelo previdni. Samo ljudje se tega, žal, veliko premalo zavedajo. Tu ne gre samo za osebne krivice, ampak tudi za marsikaj drugega, kar se dogaja v družbi. Zdi se mi, da so se takšne stvari vedno dogajale, čeprav imamo občutek, da jih je danes več,« je Bačovnik Janševi med drugim odgovorila Klevišarjeva in pripisala, da zna »Urška zelo dobro ravnati z izkrivljenim javnim mnenjem in neresnicami – »tako, da jo moram prav občudovati«. »Srečala sem tudi že kar nekaj tvojih bolnikov, ki so mi zagotavljali, kako zelo te cenijo kot zdravnico,« je še dodala.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine