12.7 C
Ljubljana
petek, 25 oktobra, 2024

Černač: Razdvajajo narod na svetli točki naše zgodovine

Piše: Ž.K. (Nova24tv)

Koalicijski valjar je danes potrdil preimenovanje praznika vrnitve Primorske k matični domovini. Kljub utemeljenim kritikam opozicije, so besedo “vrnitve” zamenjali z besedo “priključitve”. Ponovno pa je bila potrjena tudi novela zakona o parlamentarni preiskavi, ki omogoča ustavno presojo skladnosti parlamentarne preiskave. Razlog za sprejem novele je jasen: zaščita premiera Goloba pred preiskavo njegovih preteklih poslov.

“Ponosni nasledniki” komunističnega režima na čelu s poslanko SD Meiro Hot danes spreminjajo praznik VRNITVE Primorske k matični domovini v PRIKLJUČITEV -“anšlus” torej. Razdvajajo narod na svetli točki naše zgodovine, ko se je hči (zaradi takratnega režima žal ne v celoti), vrnila k materi,” je ob tem zapisal poslanec SDS Zvone Černač.

Černač je v zapisu na družbenem mediju Facebook dodal, da preimenovanje v nobenem primeru ne bo uveljavljevno za praznovanje letošnjega praznika, ki bo v nedeljo 15.9.

“Kljub temu organizatorji vabijo na praznovanje PRIKLJUČITVE Primorske k matični domovini. Tak praznik ne obstaja. Iz tega razloga sem julija letos na Vlado naslovil pobudo naj tega ne počnejo. Odgovora nisem dobil. Še več. V avgustu sem/smo namesto pojasnila in odgovora prejeli vabilo organizatorjev na praznovanje PRIKLJUČITVE Primorske. Nabiralnik napačnih in zavržnih odločitev/zakonov Golobovega fašističnega režima je vedno bolj poln. Po odhodu te arogantno oblastniške klike, ki nam trenutno vlada, ga bomo izpraznili. Najkasneje v treh mesecih. Tudi praznik, ki je bil in bo ostal praznik VRNITVE hčere k svoji materi. Praznik poguma, neuklonljivega značaja in povezovanja,” zapiše Černač.

Danijel Krivec je v razpravi argumentiral, da predlagatelj zlorablja ideološko temo zaradi zahtev “minorne skupine ljudi”.

“Gre za neprimeren in škodljiv izraz. Vrnitev pomeni, da se vrneš domov, tja kjer je tvoj rod, tja, kjer so že stoletja živeli Slovenci. Če pa govorimo o priključitvi, priznavamo, da ta dom nikoli ni bil naš, kar je zgodovinska neresnica,” je pojasnil Krivec.

Krivec je spomnil, da je bila sprememba imena praznika predlagana že v času vlade Marjana Šarca, a je bila nato zavrnjena. Spomnil je na dejstvo, da se je predlog znova pojavil iz izključno ideoloških razlogov, saj je edini zgodovinski dokument, ki govori o priključitvi, dokument vrhovnega plenuma Osvobodilne fronte iz leta 1943, ki pa nikoli ni imel pomena v mednarodnem pravu, poroča STA.

Goloba skušajo zaščititi s sprejemom posebnega zakona
Koalicijski valjar pa je danes sprejel tudi izrazito sporno novelo zakona o parlamentarni preiskavi, ki odslej omogoča možnost ustavne presoje ustanovitve preiskovalne komisije. Državni zbor pred odločitvijo ustavnega sodišča, ki bo moralo odločiti v roku 60 dni, ne more imenovati preiskovalne komisije. Novela zakona je bila pred poslanci in poslankami že drugič, saj je v prvo doživela veto s strani Državnega sveta.

V opozicijski SDS so prepričani, da gre za poskus varovanja predsednika vlade Roberta Goloba pred preiskavo domnevnih zlorab v podjetju GEN-I, pa tudi njegovega zasebnega podjetja Star Solar in financiranje stranke Gibanje Svoboda.

“Ne boste se uklonili, ker morate zaščititi svojega šefa Roberta Goloba in svojo stranko Gibanje Svoboda pred preiskavo parlamentarne komisije, ki jo protizakonito sedaj vodite vi,” je povedal poslanec SDS Andrej Hoivik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine