21.3 C
Ljubljana
petek, 20 septembra, 2024

Ekstremistična Levica toži o nizkih plačah, “pozablja” pa, da je sama odgovorna za pretirano obremenjenost plač z davki in prispevki

Piše: A. H. (nova24tv.si)

“Obvestilnik Levice: Ni socialna pomoč previsoka, ampak so plače prenizke,” je prek družbenih omrežij X in Facebook sporočila koalicijska stranka Levica. Kot kaže, so v Levici končno le spregledali, da bi morale biti plače višje, a več kot očitno jim ni jasno, da bi te lahko bile, če ne bi bile tako pretirano obremenjene z davki in prispevki. Ker vemo, kdo ima v naši državi v rokah škarje in platno, je tudi jasno, kdo je za to odgovoren.  

Da je Slovenija ena izmed držav z najbolj obdavčenimi plačami v Evropi, so razkrili nedavni podatki Eurostata. Slovenija se po neto plači in kupni moči kljub hitri rasti plač v preteklem letu nahaja tik nad Romunijo. To pomeni, da je materialna blaginja Slovencev med najnižjimi v Evropski uniji. Visoki davki in prispevki, ki jih država pobere od bruto plače, so glavni krivec za to.

Medtem ko Levica naenkrat čudežno opaža, da so plače prenizke, več kot očitno pozablja, da je prav sama tista, ki je skupaj s koalicijskimi partnerji poskrbela za ukinitev znižanja dohodnine in usklajevanje davčne olajšave z inflacijo. Prav tako je konglomerat uvedel dodaten prispevek za dolgotrajno oskrbo. Ker se premalo ustvari in so plače preveč obremenjene z davki in prispevki, ni presenetljivo, da imamo pri nas tolikšne težave s plačami.

Na začetku letošnjega leta je iniciativa Družinska pobuda postregla z izračunom, da bo zaradi škodljivih ukrepov vlade Roberta Goloba povprečna slovenska družina z dvema povprečnima plačama in dvema otrokoma v vrtcu prikrajšana za 2036 evrov na leto – več tukaj.

OECD nas sicer že leta opozarja, da je obremenitev plač prevelika in da močno slabša konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Sodeč po podatkih poročila OECD Taxing Wages iz leta 2024 se je Slovenija v letu 2023 po obremenjenosti povprečne plače z dohodnino in socialnimi prispevki nahajala na 7. mestu med 38 državami OECD. To konkretno pomeni, da pri nas zaradi višje obremenjenosti plač neto plača znaša “dobrih 200 evrov manj kot v državah OECD”“Od povprečne plače ostane posamezniku v Sloveniji le dobra polovica (56,7 odstotka) celotnega stroška dela v obliki prejemka na svoj račun, medtem ko je ta delež na nivoju povprečja OECD bistveno višji (65,2 odstotka),” izpostavljajo v Gospodarski zbornici Slovenije. Tamkajšnji glavni ekonomist Bojan Ivanc je ob tem pojasnil: “Z drugimi besedami – če bi bila obremenitev plač v Sloveniji na ravni povprečja OECD, bi posameznik v 2023 v povprečju prejel 235 EUR več neto plače, kot jo je sicer.”

V zbornici so pred dvema mesecema izrazili prepričanje, da bodo v tem letu plače bolj obremenili, in sicer na račun “preoblikovanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v obvezen zdravstveni prispevek, odsotnosti usklajevanja splošne dohodninske olajšave in mej dohodninskih razredov”. Leta 2025 se bodo razmere še bolj zaostrile, s 1. julijem 2025 bo namreč v veljavi prispevek za dolgotrajno oskrbo.

Ker Levica v zagovor svojega delovanja rada izpostavlja, kako pomembno je ohranjati socialno državo, je v zvezi s tem smiselno opozoriti na enega od zgovornih zapisov na družbenem omrežju X, ki odpira oči. Vasja Bočko je zapisal, da je “socialna država” pri nas “navaden nateg, s katerim financiramo: razbohoten javni sektor, kjer cca 50 % ljudi ne dela nič in praviloma za to dobiva višje plače od druge polovice javnega sektorja, ki dejansko mora kaj delati, NVOje, korupcijo”. V nadaljevanju je izpostavil: “Z eno besedo: financiramo rentništvo. Moja osnovna težava ni, da imamo ‘socialno državo’ in posledično visoke davke in prispevke ter visoko javno porabo. Moja težava je, da ko se začnemo primerjati s Švedsko, ki nam je vzor socialne države, ugotovimo, da za to ‘socialno državo’ v primerjavi s Švedi ničesar ne dobimo.” O zadevi si je mogoče več prebrati spodaj:

 

Sprenevedanje Levice o tem, v čem je težava, da je situacija takšna, kot je, je sodeč po komentarjih zmotilo marsikoga:

  • Zakaj ste jih pa takoj, prvi teden po nastopu te vlade, znižali? Btw, kako kaže s povišanjem pokojnin? Namreč, v vašem mandatu so nam realno padle?”
  • “Levica, ali vemo, zakaj so plače prenizke? Objasnim? Zato, ker država ne ustvari gospodarskega okolja za družbe, ki ustvarjajo ekstremno visoke dodane vrednosti. Sedanja proizvodnja, razen redkih, ne zagotavlja zadostnih sredstev glede na apetite države. Krivec? VI.”
  • Seveda so plače prenizke, ker so davki previsoki!!! Dvigate davke, potem jamrate o nizkih plačah …”
  • “Zakaj se pa torej dosledno trudite za nižje plače in večjo revščino?? Ob tem ste pa še tako neotesani, da blatite in obtožujete grabežljivosti in izkoriščanja vsakega, ki se trudi zase in sodelavce ustvariti pogoje za višje dobičke in boljše plače. Hinavci brez primere!”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine