11.8 C
Ljubljana
sobota, 21 septembra, 2024

Ironija: Na sinočnjem propalestinskem protestu sodelovala tudi Kučanova hči, njen oče pa je sodeloval v orožarskih poslih z Izraelom!

Piše: G. B.

Sinoči smo na naši spletni strani objavili fotografijo objave v Demokraciji iz začetka leta 2000, ko je sedaj že pokojni dr. Jože Zagožen opozoril na trgovino z orožjem, v katero je bil vpleten Milan Kučan.

Konkretno gre za vpletenost Milana Kučana v orožarske posle z Izraelom v devetdesetih letih, kar je sicer med vrsticami izkazala tudi oddaja »Res je!«, ki so jo na TV Slovenija predvajali na božič 1999. V oddaji je bil kot povabljen gost tudi izraelski trgovec z orožjem Joseph Harel, vzpostavljena je bila videozveza s tedanjim visokim izraelskim politikom, sicer socialistom Šimonom Peresom.

Jože Zagožen, tedaj poslanec SDS, pred tem pa vodja oddelka za logistiko na ministrstvu za obrambo v času, ko ga je vodil Janez Janša, je sicer v tem času pojasnil veliko umazanih podrobnosti o orožarski trgovini z Izraelom in kako je globoka država to izkoriščala. Seveda je potrebno ob tem spomniti tudi na tragično podrobnost, da je zaradi tovrstne orožarske trgovine padla tudi smrtna žrtev med slovenskimi vojaki in sicer zaradi izraelske havbice slabe kakovosti. Zaradi tajnega sporazuma z Izraelom je bila proti premierju Janezu Drnovšku leta 1998 vložena celo ustavna obtožba.

Zgodba pa je povezana tudi z afero Depala vas. Kot je znano, je Janša kot obrambni minister postal tarča udbovskih operativcev predvsem takrat, ko je dregnil v osje gnezdo – orožarsko trgovino, ki je bila sicer namenjena za prodajo orožja v Bosno in Hercegovini, ki je bila tedaj v vojni in je sicer orožje nujno potrebovala, če se je hotela braniti proti polno oboroženi srbski vojski. Tudi tovrstni tok orožja, ki je bilo sicer kitajskega izvora, je bil zlorabljen s strani globoke države, o tej prodaji pa ministrstvo za obrambo sploh ni bilo obveščeno vse do znamenite najdbe orožja na mariborskem letališču. Nekaj mesecev prej so akterji globoke države Janšo vzeli na piko, ker je v oddaji Omizje na TV Slovenija po objavi znamenite kolumne Danila Slivnika o aferi Hit opozoril na možnost, da lahko z umazanim denarjem (tudi utajenimi davki) lahko kupiš tudi volitve.

Ironija pa je, da se je prav včeraj na Bledu zgodila propalestinska demonstracija, v katero je po naših podatkih vpletena tudi Ana Kučan, sicer hči Milana Kučana. Skupaj s še nekaterimi protestniki je kazala rdeče pobarvane roke, s katerimi je skušala simbolizirati krvave roke Izraela. No, tu se prava ironija šele začne: prav neukrepanje Milana Kučana leta 1990 ob razoroževanju TO je namreč privedlo tako do kasnejšega prelivanja krvi, pa tudi do orožarske trgovine, zato velja razoroževanje TO za mater vseh afer. Če k temu prištejemo še prej omenjeno dejstvo, da je izraelska havbica ubila slovenskega vojaka na Počku, dva pa hudo ranila, je ironija popolna. Ana Kučan bi morala torej najprej protest nasloviti na lastnega očeta, ki je bil konec osemdesetih let najvišji partijski funkcionar v Sloveniji, od leta 1990 pa predsednik republike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine