21 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

Ministrica za zdravje priznala, da Golobovi vladajo s pomočjo odlokov – Pirc Musarjeva, ki se je zaradi tega spravljala na Janševo vlado, molči

Piše: G. B. 

Vse kaže, da saga o zdravniški stavki, ki traja že od januarja, še ne bo dobila epiloga. Prav nasprotno: vlada se z zdravniki dejansko noče pogajati, pač pa uporablja podobna sredstva kot nekdaj rdeči režim, ko se je spopadal s stavkajočimi strojevodji. V nekdanji SFRJ so marsikje stavko uslužbencev železnic enostavno anulirali tako, da so razglasili mobilizacijo. V takšnih primerih je bila stavka celo izrecno prepovedana in kazniva. 

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je namreč po dolgotrajni odsotnosti spet prišla v javnost z novico: “Vlada je danes sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke.”

Kot pravi, je cilj vlade “zaščita ljudi in njihovih temeljnih človekovih pravic, kot jih določa ustava”. Invalidi imajo hude omejitve dostopnosti do zdravniških pregledov za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Stavka FIDES nikakor ne more biti razlog za neizvajanje teh storitev, trdi ministrica.

Gre za storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v DSO, še dodaja. 

No, v tem primeru pa je Golobova vlada srečala – samo sebe. Namreč, ministrica je priznala, da je “golobnjak” začel vladati z – odloki. Iz istega razloga so namreč prejšnjo vlado divje napadali, ko je sprejemala odloke za zaščito zdravja zaradi epidemije covid19, celo sedanja predsednica republike Nataša Pirc Musar je javno trdila, da je vladanje z odloki “pravno huliganstvo”. Navsezadnje se je proti temu izreklo tudi ustavno sodišče.

Toda kar se spodobi Jupitru, se ne spodobi govedu, bi rekli stari Rimljani. Golobova vlada lahko očitno sprejema odloke brez enega samega glasu protesta, stavkajočih pa se loteva na bizaren način. Le kaj bo naslednja pogruntavščina?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine