18.9 C
Ljubljana
nedelja, 22 septembra, 2024

Kaj islamizacija pomeni za Evropo

Piše: Stefan Tompson

Lahko da bomo dočakali dan, ko bodo radikalni imami iz svojih minbarjev zagovarjali francoski ali angleški nacionalizem. Vzpon islama v Parizu, Londonu in drugih urbanih središčih Zahoda se običajno obravnava kot tuji pojav in ne kot domače premike; v bistvu je posledica priseljevanja ali nekdanje imperialne politike.

Toda minareti vzhodno od Dunaja rastejo iz drugačnih korenin. Tam muslimanske skupnosti vztrajajo od časa otomanske okupacije in se čutijo kot  že davno uveljavljeni gospodarji in ne kot pionirji. Na Balkanu je mogoče islam uporabiti za spodbujanje nacionalizma v novih, negotovih evropskih državah. In predolgo smo ignorirali opozorila teh držav.

Ko je Branko Grims nadzoroval slovensko tajno službo, je opozarjal na sprejetje katarskega denarja za gradnjo nove 34 milijonov evrov vredne džamije v Ljubljani.

»Ne obstaja zastonj kosilo,« je tedaj opozarjal. Zdaj, ko je poslanec v Evropskem parlamentu v Bruslju, Grims razmišlja o odgovoru, ki ga je tedaj prejel: »Grozili so meni in moji družini,« pravi. »Mnogi tega ne vidijo kot problem. Morda … nekateri od njih zato, ker dobijo nekaj denarja iz istega vira.«

Več TUKAJ. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine