12.4 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

Notranji minister in direktor policije: v suvereni državi bi ju to stalo položaja

Piše: Nova24tv.si

Romska problematika je bila in ostaja velik problem v naši družbi. To je dokazal brutalni napad na policiste, ki se je zgodil v nedeljo. Nespoštovanje avtoritete in uradnih oseb, za kar pa ne gre kriviti policiste ampak sam očitno nekompetentni policijski vrh, poraja pa se tudi vprašanje, zakaj molči policijski sindikat, ki bi se moral ob tem prvi oglasiti?

“Tole je nekaj kar bi “pendrek zanatliju” Senada moralo koštati položaja. Vsaj njega, če ne tudi ministra za “ilegalno ljubezen in sočutje” Poklukarja. Sicer, če bi imela kaj ponosa, bi odstopila kar sama. A na to se ne gre zanašat,” je na Facebooku zapisal politični komentator Miran Videtič, ki je komentiral brutalni napad na policiste v nedeljo.

Demonizacija policije v letu 2021, ko so ti opravljali svoje delo vsekakor nosi posledice. Policisti si ne želijo biti tarča kritik ali celo česa hujšega, sploh ob pomanjkanju jasnih pooblastil in pomanjkanju večje pravne zaščite. Na to je opozoril tudi nekdanji generalni direktor policije dr. Anton Olaj, ki je izpostavil: “Zaradi tovrstnega kreativnega interpretiranja določb o policijskih pooblastilih posledično policisti ne vedo, ali se jim bo po interveniranju očitalo nesorazmerno uporabo prisilnih sredstev. Posledično so lahko kazensko ovadeni, odškodninsko toženi in lahko izgubijo službo, posebno še, če domnevne oškodovance Rome zastopajo odvetniki ob pomoči kakšne levičarske nevladne organizacije. Neodločnost pri interveniranju je tudi evidentna v povečanem številu lahko in hudo telesno poškodovanih policistov, kot to izhaja iz letnega poročila policije.”

In drži – še nedavno je Senad Jušić predstavil letno poročilo Policije za leto 2023, v katerem je zabeležen občutni porast kaznivih dejanj, vse večji problem pa je tudi kadrovska podhranjenost Policije. Po mnenju članov odbora je bilo letno poročilo zaskrbljujoče, predvsem porast kriminala pod vodstvom novega direktorja in pomanjkljivi strateški cilji za prihodnost. Videtič meni, da bi morala Boštjan Poklukar in Jušić po tem sama odstopiti, zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da ob tem molči tudi policijski sindikat. “V socializmu so fantje v modrem take zadeve uredili “čez noč” ampak takrat so policijo vodili resni strokovnjaki,” je še dodal Videtič na Facebooku.

Foto: zajem zaslona

Enako meni tudi mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik, ki je opomnil na to, da se v suverenih državah, to ne dogaja: “Država, v kateri nasilneži nekaznovano napadajo in pretepajo policiste, pač ni država, ker ni več suverena. Policist nosi oznake države in izvaja naloge, ki mu jih podeli suverena država. Napad na uradno osebo je v resnih suverenih državah ostro sankcioniran.”

Kot smo že poročali, so policisti v nedeljo okoli 20. ure zvečer v Kočevju med kontrolo prometa ustavljali osebno vozilo. A namesto da bi voznik ob znakih policistov ustavil, je z vožnjo nadaljeval. Policisti so se pognali za pobeglim vozilom, voznik in njegov sopotnik pa sta vozilo po krajši vožnji ustavila na travniku in s kraja zbežala. Policisti so nato mladoletnega voznika skušali aretirati, a je nenadoma na kraj prihitelo več pripadnikov romske skupnosti in jih napadlo. Skupina je z udarci, odrivanjem in grožnjami policistom želela preprečiti aretacijo. Dva policista sta v napadu utrpela lažje telesne poškodbe.

Zdi se logično, da bi za to moral odgovarjati sam vladni in policijski vrh. Z vprašanji smo se zato obrnili direktno na notranjega ministra Boštjana Poklukarja, generalnega direktorja policije Senada Jušiča in sindikat policistov. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine