12.4 C
Ljubljana
nedelja, 27 oktobra, 2024

Kako so “heroja” Ličino poplačali politiki

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

Po včerajšnji aretaciji Anisa Ličine, enega od voditeljev kolesarskih protestov, ki je organiziral še dodatne veliko bolj nasilne proteste, na katerih je bilo ranjenih petnajst policistov, huje pa tudi fotoreporter in direktor agencije Bobo Borut Živulović, ki so mu razbili obrazu, sem v Spletnem časopisu prejel posnetke, ki spomnijo na tiste čase, ki so se policisti morali straško umikati, bežati po domače, pred nasilneži, ki so nanje, kar na posnetku ne vidi, metali kamenje in vse mogoče.  Na tem shodu je, kot je včeraj poročal tudi POP TV, kot vodja skupine Ličina nasilnim protestnikom dajal navodila, kako naj ravnajo proti policistom.

Posnetek je takšen:

Pozneje je za nasilje in polomljen obraz Živulovića na javni RTVS, ki je z njim naredila prijazen intervju, Ličina obtožil tedanjo vlado, novinarjem pa predlagal, naj nosijo oznake, da so iz RTVS, ker jih bo to zaščitilo pred brutalnostimi za tiste, ki niso “naši”. Za poročanje, v katerem so pozabili opozoriti, da gre za starega znanca policije, kriminalca po domače in dovolili opravičevanje brutalnega nasilja nad novinarjem, so se pozneje, ko je nastal velik škandal, iz RTVS opravičili.

Logika, da se sme polomiti obraz novinarjem, če niso iz RTVS, je namreč absolutno ogabna. Novinarji in uredniki javne RTVS pa na to niso takoj reagirali.

Ličina, ki so ga zdaj aretirali na Kosovu, bi moral biti v zaporu v Sloveniji, kjer je bil leta 2022 obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi sodelovanja pri trgovanju z drogo, ki se je dogajalo že v času teh protestov. Takrat je bilo slišati, da so organizacijo protestov tudi sofinancirali trgovci z drogo in tihotapci migrantov, ki so imeli težave zaradi politike prejšnje vlade.

Policisti so po nasilnih protestih Ličino pridržali za približno dve uri, a ga morali potem izpustili. Takratni notranji minister Aleš Hojs (SDS) je pojasnil, da so ga izpustili, ker jih je tožilka obvestila, da Ličine ne namerava preganjati, ker za to niso izpolnjeni pogoji.

Ljubljanski policisti so v povezavi z nasilnimi izgredi v Ljubljani na podlagi sodne odredbe opravili tudi hišno preiskavo pri takrat 39-letnem Ličini, ki je pozival k nasilnim protestom in dal več intervjujev za slovenske medije, v katerih je bil takrat velik zvezdnik in heroj. Hkrati je bil Ličina stari znanec policije zaradi vpletenosti v trgovino z drogo. O tem, čeprav je bilo to znano, mediji večinoma niso poročali. Hišno preiskavo je na svojem profilu na Facebooku označil za nadaljevanje represije.

“Včeraj neveljavni odloki, dan za tem hišna preiskava na našem domu! Spet naključje? Eh, ne bo vam uspelo!” je v objavi na Facebooku med drugim takrat zapisal Ličina.

Vladna koalicija, ki je po volitvah leta 2022 prevzela oblast, iz opozicije pa je pred tem sodelovala na teh protestih, udeležili so se jih celo šefi strank, je sprejela poseben zakon, s katerim so uzakonili, da se njihovim političnim aktivistom in podpornikom vrnejo globe in izplačajo odškodnine za prekrške v času epidemije covida, ki so bili storjeni tudi na teh na protestih.

Ni pa jasno, ali je med tistim, ki užili sadove tega zakona, tudi Ličina osebno, podatke o tem, kdo konkretno je dobil vrnjene globe in izplačane odškodnine za kršenje zakonov, so namreč skrivnost, označeni so kot osebni podatki strank, ki sestavljajo tokratno vlade (Svoboda, SD in Levica), ki so netransparentno delitev državnega denarja uzakonile.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine