21 C
Ljubljana
četrtek, 19 septembra, 2024

V novi Demokraciji preberite: Kanal C0 in vladno branjenje Seršenove

Piše: Vida Kocjan

Anja Bah Žibert zahteva odstop Tine Seršen zaradi nezakonite usluge Zoranu Jankoviću, vendar Golobovi politični funkcionarji ne razumejo pomena osebne odgovornosti. Seršenovo branijo, javnost zavajajo in prikrivajo, da je nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe-Adria-Green vložila tožbo. Odločba Seršenove, da za gradnjo kanalizacijskega voda prek ljubljanskega vodonosnika nista potrebna presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje, tako še ni pravnomočna, kar pomeni, da Janković z gradnjo ne more nadaljevati.

Državna sekretarka Tina Seršen, politična funkcionarka, je 29. decembra 2023 podpisala sklep, da okoljsko sporen projekt kanal C0 ne potrebuje presoje vplivov na okolje. Ljubljanski župan Zoran Janković je sklep nujno potreboval, da bi lahko nadaljeval svoj gradbeni projekt, ki ogroža zdravje Ljubljančanov, okoličanov in vseh, ki se dnevno vozijo na delo v Ljubljano ali pa v našem glavnem mestu obiskujejo šole, torej dijakov in študentov. Poleg tega so v Ljubljani tudi bolnišnice, Jankovićeva kanalizacija nad vodonosnikom pa ogroža tudi njihova življenja. Po oceni je to skupno krepko preko 300 tisoč ljudi.

Inšpektorica odločbo Seršenove raztrgala

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je državno sekretarko za energetiko na okoljskem ministrstvu Tino Seršen zaradi tega pozvala k prevzemu odgovornosti in odstopu, Seršenova pa poziv k odstopu razume kot »ustrahovanje državnih uradnikov«. Dejstvo je, da je Tina Seršen državna sekretarka in ne državna uradnica. Njena funkcija je namreč politična. Kot državna sekretarka pomaga ministru izvrševati politični program koalicije. Njena naloga ni odločanje v upravnih postopkih. Njeno prelevitev v podpisnico upravnega akta je upravna inšpektorica, ki je zapisala, »da ni bila upravičena izdati sklepa in odločbe oz. da ni mogla nastopati kot uradna oseba organa«, dobesedno raztrgala.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine