11.4 C
Ljubljana
petek, 18 oktobra, 2024

“Gravče (na) tavče” ali “tavče (na) gravče”? Zapletena poimenovanja te makedonske jedi, ampak je pa okusno!

Piše: J. S. 

Za pasulj ste verjetno že vsi slišali. Enolončnica iz belega fižola, seveda z veliko mero paprike in paradižnikove omake, pa seveda čebule, pa kakšen kos mesa se skuha v njej (klobasa, šunka, prekajena rebra). 

Kaj pa prebranec? Nekaj podobnega, samo da ga pečemo v pečici. Ste prepričani, da govorimo o isti jedi? Pečeni pasulj ali kaj tretjega?

Ja, za beli fižol vedo povedati, da mu rečemo tudi prebranec, ampak verjetno gre za turški beli fižol. A vsak beli fižol ni tudi tetovec, ki je očitno že na pogled bolj mesnat in ima bolj poln okus. In prav ta sestavina je skupaj s papriko (tako svežo kot mleto) ter ob uporabi keramične posode bistvena, da ustvarimo pravo makedonsko nacionalno jed, ki je priljubljena tudi drugod po svetu. Namreč, gravče (na) tavče.

Ampak pozor: nekateri ga imenujejo obrnjeno (tavče gravče). Kdo ima prav? Wikipedia navaja “tavče gravče”. Vendar: “grav” v makedonščini pomeni fižol, “tava” pa ponev. Tako da bo verjetno “gravče (na) tavče” pravo poimenovanje. Čeprav je mišljena keramična ponev.

Kaj potrebujete za tako jed? Najprej, kot že rečeno, beli fižol, zelo priporočljiv je pravi tetovec. Najprej ga vsaj za nekaj ur namočite, da se napne, nato zavrete in vodo odlijete, prilijete svežo vodo in znova zavrete, da se kar nekaj časa kuha. Seveda svetujemo, da ga ne solite že na začetku, ampak dodate raje nekaj šetraja. Nato v drugi ponvi na svinjski masti pražite sesekljano čebulo, pri tem si lahko pomagate tudi s ščepcem sode bikarbone. Čebula bo porumenela in se razpustila. Vanjo dodate precej paprike v prahu, po želji lahko tudi pekoče, vendar z njo raje ne pretiravate, pa seveda paradižnikov pire. Nekateri v keramični pekač nalagajo plasti čebule in plasti fižola izmenično posebej. Seveda, kakor želite. Vendar naj masa ne bo presuha, zato dodajte tudi nekaj vode, v kateri ste prej kuhali fižol. Vrhnjo plast lahko zaključite s klobaso ali rezinami slanine ali šunke, morda tudi nekaj rezin paradižnika in paprike, po želji pač. In pokapate z oljčnim oljem, da se na vrhu lepo naredi skorjica. Morda keramični pekač sprva raje pokrijete z aluminijasto folijo, ki jo šele potem odstranimo in povečamo temperaturo v pečici. In pazite seveda, da fižola ne razkuhate.

Seveda je receptov cel kup, lahko jih prirejate po svoje.

Pravi gravče tavče lahko uporabite kot samostojno jed, lahko pa tudi kot prilogo k mesni jedi. Verjetno se bo zraven prilegla tudi kakšna lokalna makedonska solata, lepinja in kozarček kakšnega res kakovostnega vina. Ne, Severna Makedonija nima samo cenenih vin, če imate predsodke. Pa dober tek in na zdravje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine