17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

Dante Augusto Palma: Milei bije kulturno bitko z zagovarjanjem »ideje svobode«

Piše: Álvaro Peñas

Dante Augusto Palma je profesor filozofije in doktor politologije ter raziskovalec na področju politične filozofije, filozofije prava in filozofije komunikacij.

V zadnjem desetletju je sodeloval v javnih razpravah s članki v medijih, kot sta Disidentia in The Objective, ter sodeloval na radiu in televiziji. Je avtor več knjig, med drugim Borges.com (2010), Quinto poder (2014) in El gobierno de los cínicos (2016).

Milei je zmagal in več kot šest mesecev pozneje še vedno zmaguje, na obup levice, ki se ne prilagaja novim razmeram.

Da, levica ne sprejema nove realnosti, še vedno je naravnana v diskurz, ki temelji na strahu. Enakemu, kot ga uporabljajo tudi v Evropi, da bi preprečili volitve za desnico: »Prihajajo po vaše pravice«. Toda kakšne pravice? Že dolgo jih nimam. Kaj mi Milei grozi, si mislijo ljudje. V Argentini smo imeli več kot 45-odstotno stopnjo revščine in milijone revnih ljudi, ki so živeli od subvencij in socialnih pomoči. Pravice? Prihajajo po vaše pravice, to je šala. Kako torej Milei ne bi zmagal, ko je rekel, da moramo poskusiti nekaj novega, potem ko vsem prejšnjim, Albertu Fernándezu ali Macri, ni uspelo.

Sporočilo peronizma in progresivizma je v resnici: kdor mi nasprotuje, je ultradesničar. Kar se je na koncu zgodilo, je to, da je bilo vedno več stvari ultradesnica. Če se ne strinjate z vseprisotnostjo države, ste ultra desni; če si proti splavu, si ultra desničar; če želite varnost, ste ultradesni; če opozarjaš, da je samopercepcija kot kriterij za določanje identitete problematična, imaš ultradesnico. Vse je ultradesno. Torej so milijoni Argentincev nenadoma veljali za skrajno desničarje, zakaj bi torej ne glasovali za Mileia?

Milei je zmagal, čeprav ni imel teritorialne baze.

Da, in v resnici je bilo rečeno, da Milei nikoli ne bi mogel zmagati, ker mu manjka ta ozemeljska baza in ni imel guvernerja ali župana. Bile so pokrajine, kjer ni predložil seznamov, ker ni imel nikogar. A je vseeno zmagal.

Se je to spremenilo? Ali se okoli Mileija gradi gibanje?

To, kar se je zgodilo, je nenavadno in me spominja na članek Murrayja Rothbarda z naslovom “Desničarski populizem: strategija za paleolibertarianizem” iz leta 1992, v katerem je trdil, da mora libertarianizem postati populistično gibanje. To je Trumpova platforma dvajset let pred njegovim časom. Rothbard je rekel, da vam ni treba hoditi od vasi do vasi ali od cerkve do cerkve, da ustvarite skupnosti podpore, ampak da potrebujete odličnega voditelja. Ne potrebujete ničesar drugega. Ne vem, če je Milei to prebral, je pa tako ravnal.

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine