15.4 C
Ljubljana
nedelja, 6 oktobra, 2024

(MAGNETOGRAM) Golob noče odstaviti Boštjančiča zaradi Litijske? Sedaj krivdo vali na Širclja iz SDS!

Piše: Peter Jančič (Spletni časopis)

“Mislim, da ima celotna vlada problem s hierarhijo odgovornosti. Premier, vi ste odgovorni kot prvi. Kot drugi je odgovoren minister za finance, ki razporeja sredstva proračunske rezerve. On lastnoročno je to odobril. Se pravi, bi se moral prepričati, kaj dela. Očitno se ni. Tako da moje vprašanje na koncu, če se zdaj sklicujem na analizo računskega sodišča, če bo ta končna sodba obremenjujoča, ali boste zamenjali ministra za finance, gospoda Boštjančiča?”

Tako je poslanec SDS Rado Gladek v državnem zboru premierju Robertu Golobu ponovil vprašanje, ali bo odstavil finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ker je kršil zakon, ker je mimo zakona dal denar iz proračunskih rezerv za nakup nepremičnine za sodnike na Litijski. Premier Robert Golob se je tudi v drugo v celoti izognil odgovoru, povedal je pa, da na vladi niso nič vedeli o podrobnostih posla, ko so odločali in ocenil, da je sokriv za vse skupaj celo prejšnji finančni minister Andrej Šircelj (SDS), ki bi naj onemogočil, da bi finančno ministrstvo opravljajo nadzor.

 

Nekdanji finančni minister Andrej Šircelj (SDS) Foto: DZ

Ker se je premier v celoti izognil odgovoru na vprašanje, se zdi, da Boštjančiča ne bo odstavil.

Nenavadno izmikanje vprašanju je šlo tako:

RADO GLADEK (SDS): “Javnost že pol leta vznemirjajo nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Zdaj se ne bom skliceval na osnutek poročila Računskega sodišča, ampak na Zakon o javnih financah, ki bi ga tudi vi, mislim, da morali dobro poznati, ker pač odločate o porabi proračuna. In ta zakon pravi, da je pri izvrševanju proračuna potrebno spoštovati načelo učinkovitosti in gospodarnosti, da se sredstva splošne proračunske rezerve, katerih del ste namenili za nakup podrtije na Litijski, uporabljajo za nepredvidene namene, ki jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati in da o uporabi sredstev proračunske rezerve odloča vlada na predlog ministra za finance. Čeprav sodišča že dlje časa opozarjajo na prostorsko stisko, nakupa prostorov za njihove potrebe niste uvrstili v proračun za leto 2023 niti v njegov zadnji rebalans avgusta istega leta. Aktivnosti za nakup prostorov na Litijski je ministrstvo za pravosodje začelo brez zagotovljenih finančnih sredstev v proračunu, brez temeljitega ogleda prostorov in ocene trenutnega stanja objekta, brez ocene potrebnih sredstev za obnovo in brez mnenja predvidenih uporabnikov prostorov o uporabnosti, to je sodišč, katera že od izbruha afere ponavljajo, da so prostori, ki ste jih kupili za njih, popolnoma neprimerni. Očitno so pri nerazumno hitrem nakupu, ki se je odvil med 22. in 29. decembrom lani, prevladali drugi interesi. Spoštovani predsednik Vlade. Afera s podrtijo na Litijski, je že odnesla ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Ker je minister za finance Klemen Boštjančič z odobritvijo prerazporeditev sredstev proračunske rezerve brez ocene primernosti nakupa kršil več členov zakona, katere sem prej navedel, o javnih financah, me zanima, kdaj nameravate poklicati na odgovornost ministra za finance in podpredsednika Vlade, gospoda Boštjančiča”

Rado Gladek (SDS) Foto; DZ/Matija Sušnik

Ministrica se je pustila zapeljati

ROBERT GOLOB (Svoboda): “Najprej naj takoj na začetku povem, da z nakupom te stavbe je bilo marsikaj narobe. O tem smo že govorili v parlamentu in o tem poteka obsežna policijska preiskava, in verjamem, da bodo pristojni organi znali ugotoviti vsa dejstva v povezavi s tem, in jaz si zelo želim, ampak to ni od mene odvisno, da bodo tisti, ki so pripomogli k temu nakupu, ki so pri tem sodelovali tudi s tem, da so zavajali svoje pristojne, nadrejene, ki so mogoče celo potvarjali dokumentacijo, da bodo za to odgovarjali. In ja, ta stavba, ta nakup je že imel svoje politične posledice, ne samo v vladi, tudi v koalicijskih strankah. Vi pa spet sprašujete na podlagi osnutka računskega poročila ali pa na podlagi svoje lastne interpretacije zakonodaje. Postopek in zakon o računskem sodišču je povsem jasen in jaz ne dvomim, da bo Ministrstvo za finance znalo v svojem svojih pojasnilih ustrezno pojasniti, zakaj so bili postopki takrat izpeljani tako kot so bili. Bom pa spomnil, ker vem, da bo to tema mogoče enkrat naslednjič; slovensko pravosodje se dejansko sooča z resnimi prostorskimi problemi in na tem področju bomo morali narediti bistven korak naprej. Žal se je prejšnja ministrica v želji, da bi pomagala pravosodju, pustila zapeljati, zavesti po njenih besedah in meni je žal, da je do tega prišlo. Danes na to temo potekajo razčiščevalni sestanki in pojasnila in več od tega niti ne morem povedati, ker ne vem, še pomembneje pa je, da je zakon o računskem sodišču jasen. Dokler se zadeva ne razčisti, ostane zaupna. Ne zato, ker bi si jaz tako želel ali ker bi si želeli drugače, ampak, ker zakon tako pravi in jaz se bom kar držal zakona.”

Robert Golob na seji DZ Foto; DZ/Matija Sušnik

RADO GLADEK (SDS): “Spoštovani predsednik vlade, jaz sem prav poudaril, da se ne sklicujem na ugotovitve računskega sodišča, ki so nekako pricurljala v javnost, ampak sem vam citiral zakon, ki je ekspliciten, jaz ga nisem nič prirejal oziroma, si ga po svoje razlagal, glejte, še enkrat vam bom prebral. Sredstva splošne proračunske rezerve, katerih del ste namenili za nakup stavbe na Litijski, se lahko uporabljajo za nepredvidene namene, ki jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati. Vi ste sam rekel, da se sodišča že dlje časa soočajo s prostorskimi težavami. Zakaj niste, če to ugotavljate, pristopili k reševanju teh prostorskih težav tako kot se temu spodobi? Zakaj niste naredili analize potreb, podobna zgodba kot pri računalnikih, nekaj kupite, pa sploh nimate analize potreb. Take stavbe bi morali kupovati na javnih razpisih, odprto, ne pa da v božičnem času se gre nekdo Božička in nekomu prinese sedem milijonov. In zdaj že ves čas poslušamo, kako so neki uradniki krivi za celo to šlamastiko. Poglejte, jaz mislim, da imate, da ima celotna vlada problem s hierarhijo odgovornosti. Premier, vi ste odgovorni kot prvi. Kot drugi je odgovoren minister za finance, ki razporeja sredstva proračunske rezerve. On lastnoročno je to odobril. Se pravi, bi se moral prepričati kaj dela. Očitno se ni. Tako da moje vprašanje na koncu, pa če se zdaj sklicujem na analizo Računskega sodišča, če bo ta končna sodba obremenjujoča, ali boste zamenjali ministra za finance, gospoda Boštjančiča?”

ROBERT GOLOB (Svoboda): “Bom ponovil, kar sem že govoril, pa papirje, verjamem, da imate, če ne jih pa z veseljem prinesem. Gradivo, ki je bilo na seji vlade obravnavano, je bilo gradivo o prerazporeditvi sredstev, da. O Litijski je bilo v tem gradivu natančno toliko, naslov in cena, gradivu ni bilo priloženo nič, še najmanj slika ali kaj drugega. Zakaj je temu tako? Zato, ker je nekdo na ministrstvu za pravosodje poskrbel za to, da teh gradiv ni bilo. Zakaj, zakaj ministrstvo za finance danes nima službe za nadzor investicij? Zato, ker je neka vlada leta 2020, proti koncu leta 2020, na predlog takratnega finančnega ministrstva, to službo ukinila in, če je za kaj naš minister odgovoren, je samo za to, ker je še ni dovolj hitro ponovno vzpostavil, vem pa, da na tem dela. Mehanizmi za nadzor, s katerimi bi ministrstvo za finance lahko zahtevalo vse to, o čemer govorimo, so bili ukinjeni konec leta 2020, minister za finance je bil, vam zelo dobro znani, gospod Šircelj. Imenovan z vaše strani, očitno se je že takrat vedelo, kaj je treba ukiniti, da se bodo lahko take zgodbe, kot je Litijska, kasneje izpeljale.”

Premier, vi vodite vlado

RADO GLADEK (SDS): “Spoštovani predsednik Vlade, zdaj sami ste rekli, da je običajno pri, če nekdo zahteva koriščenje rezerve, se pravi proračunskih sredstev iz rezerve, da mora biti temu priložena ustrezna dokumentacija. Vi ste sami rekli, da v drugih primerih je tako, v tem primeru pa temu ni bilo tako. Zakaj ste potem to dovolili? Za to bi vam morali goreti vsi alarmi, da nekaj s tem ni v redu. In zdaj, zdaj obtožujete našega ministra za finance, gospoda Širclja, da je očitno on kriv za nakup stavbe na Litijski.
Veste, glejte, oprostite, no, dajte prevzeti odgovornost, vi ste predsednik Vlade, vi vodite Vlado, ministrsko ekipo imate okoli sebe, držite škarje in platno v rokah, kaj se bo dogajalo z javnimi financami in zdaj izgovarjati se na, kot sem že prej rekel, na uradnike pa še na bivše ministre in tako naprej, to je, oprostite, otročje. Večkrat je bilo rečeno, da ste vrhunski menedžer. Jaz verjamem, da v podjetju niste delali tako, če pa ste, me pa čudi, da je to podjetje bilo toliko časa uspešno oziroma jaz bi pričakoval, da prenesete dobre prakse, če ste jih imeli, tudi tam najbrž niste podpisovali dokumentov kar tako, ste preverili, kaj podpisujete, kaj dajete naprej, tako, da jaz bi, jaz bi zaključil, no, da resnično, resnično bilo potrebno kot so že kolegi prej rekli, saj jaz sem že tretji, ki podobno stvar sprašujem in mislim, da bi bilo potrebno opraviti neko temeljito razpravo o porabi proračunskih sredstev, predvsem pa zahtevati odgovornost tistih, ki na podlagi dokumentov, ki so nepopolni, ki so neverodostojni, odobrijo porabo proračunskih sredstev, ker če bomo šli tako naprej, potem lahko vsak iz ulice vam prinese neke dokumente, pa boste vi, pa boste vi očitno kar nakazovali denar, brez, da bi imeli sploh neke podlage, no. Tako, da jaz še enkrat predlagam, da se opravi resna, resna razprava o porabi proračunskih sredstev in zahteva odgovornost vseh pristojnih.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine