17.2 C
Ljubljana
sobota, 28 septembra, 2024

Pogajanja z Ukrajino in Moldavijo za članstvo v EU se lahko začnejo

Piše: C. R., STA

Države članice EU so danes potrdile podlago za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, tako da se bosta lahko ti dve državi v torek začeli pogajati o članstvu v uniji, je sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU.

O pogajalskih okvirjih, ki predstavljata podlago za pogajanja, so se stalni predstavniki držav članic EU načelno dogovorili pred enim tednom, zdaj pa ju je Svet EU še uradno potrdil.

Okvirja opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. V vsakem od njiju je pravni red EU razdeljen na 33 poglavij, ki so v skladu z novo širitveno metodologijo razdeljena na šest tematskih sklopov.

Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

V torek popoldne bosta v Luxembourgu potekali ločeni medvladni konferenci, s čimer se bodo pogajanja s Kijevom in Kišinjovom tudi uradno začela. Običajno trajajo več let, lahko tudi več kot deset.

Pogajanja se bodo začela, tik preden bo 1. julija predsedovanje Svetu EU od Belgije prevzela Madžarska, ki velja za nasprotnico približevanja Kijeva uniji. Pogajalski okvir za Ukrajino je podprla šele po vključitvi dodatnih navedb glede narodnih manjšin in zaščite manjšinskih jezikov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine